Romantičan i retro, shabby chic jedinstveni je stil koji je u posljednje vrijeme postao jedan od omiljenih u uređenju interijera, osobito među ženama, a neodoljivo podsjeća na djetinjstvo i odlazak kod bake. Ako i vas privlači ovaj jedinstveni sanjivi stil te smatrate kako je vaše potkrovlje idealno za ovakvu vrstu uređenja, pomno pročitajte naše savjete te saznajte njegove glavne karakteristike i kako ga uklopiti u vaš dom i učiniti ga svojim.

PASTELNE NIJANSE

SHABBY CHIC stil uređenja 8
Jedna od osnovnih karakteristika shabby chic stila je korištenje nježnih pastelnih tonova u detaljima te mnogo bijele kao osnovne boje ovog stila. Zahvaljujući tome, ovaj stil naprosto diše vedrinom i jednostavnošću. Bilo da ste ljubitelj ružičaste, ljubičaste ili tirkizne, možete koristiti vama omiljenu pastelnu nijansu na pojedinačnim komadima namještaja ili na mnogo malih detalja poput jastučića, vaza i teglica za cvijeće. No nemojte pretjerati s bojom kako vaš dom ne bi djelovao kičasto i dječje, već se odlučite za jednu boju koju ćete koristiti u potkrovlju u kombinaciji s bijelom i ono će odmah djelovati profinjenije i s više ukusa.

CVJETNI UZORCI

SHABBY CHIC stil uređenja 9
Od posuđa preko prekrivača i jastučića do zidnih tapeta, ovaj stil obožava cvjetne uzorke. Razmislite o tome kako ih želite uklopiti u vaš interijer. Vintage porculanski set za čaj može vam, osim iz praktičnih razloga, poslužiti i kao cool dekoracija koju možete izložiti na vidljivom mjestu. Zidne tapete s cvijećem u omiljenoj pastelnoj nijansi bit će pun pogodak ukoliko pomno izaberete one koje će tonski odgovarati ostatku doma. No ako preferirate decentnije uzorke, okušajte se u decoupage tehnici i njome ukrasite male površine poput polica ili vaze.

ISTROŠENI NAMJEŠTAJ

SHABBY CHIC stil uređenja 10

Dobra vijest je što ćete, ukoliko se odlučite na ovaj stil, sigurno uštedjeti na namještaju. Kako? Shabby chic stil zahtijeva istrošeni, ali osvježeni starinski namještaj. Primjerice, bogato izrađene stolice koje ste naslijedili od bake, a htjeli ste ih se riješiti, nipošto ne bacajte već im udahnite novi život. Jastučiće tapecirajte, a drveni dio dobro očistite i premažite tankim slojem boje pod kojim će se isticati sve bogatstvo drvene teksture, a tamniji i svjetliji dijelovi dati će joj još više karaktera toliko potrebnog za ovaj stil.

SHABBY CHIC stil uređenja 11