Početkom rujna stiže nova školska godina i krajnji je trenutak da svom školarcu osiguramo vlastiti prostor u kojem može naći svoj mir za učenje i odmor, ali i za igru i druženje s prijateljima. U nastavku smo vam pripremili nekoliko savjeta za uređenje dječje sobe u potkrovlju koji će biti od velike koristi u tome!

Dječja soba treba objediniti više funkcija – učenje, spavanje i razonodu u slobodno vrijeme. I dok će mlađem uzrastu biti potrebno samo puno prostora za igru, djeci od 6 i više godina treba osigurati i mjesto gdje će raditi domaće zadaće, učiti i imati svoj mir. Drugim riječima, dječje sobe obično zahtijevaju puno prostora pa je česta odluka roditelja da klincima prepuste svoju veću spavaću sobu, a da se oni presele u manji prostor koji će biti dovoljan za spavanje.

Dječja igra u dječjoj sobi u potkrovlju.

Koja je idealna kvadratura dječje sobe u potkrovlju?

Kada planiramo uređenje dječje sobe u potkrovlju, za jedno dijete bilo bi idealno osigurati 12 – 15m², a za dvoje, ukoliko je moguće, dvadesetak i više kvadrata koji uključuju prostrani zajednički dio za igru i druženje. Naravno, podrazumijeva se da nisu svi u mogućnosti najmlađima osigurati ovakve uvjete pa je dobro znati da je i u manjim prostorima moguće stvoriti ugodnu atmosferu. Česta rješenja za manje dječje sobe su kreveti na kat ili kombinacije kreveta na kat i radnog prostora ispod, koje će značajno uštedjeti prostor, bez kompromitiranja njegove kvalitete.

Dječja spavaća soba s puno prirodnog svjetla u potkrovlju.

Koja je idealna orijentacija za dječju sobu u potkrovlju?

Osim dovoljno prostora i prikladnog namještaja, u dječjoj sobi potrebno je osigurati puno svjetlosti, sunca i svježeg zraka. Dobra orijentacija pri uređenju dječje sobe u potkrovlju koja će osigurati ove optimalne uvjete je orijentacija prema južnom sektoru, od jugoistoka do jugozapada i zapada, gdje obavezno treba ugraditi i zaštitu od sunca. Uz obilje svjetlosti, mora biti osigurana i ugodna temperatura, kao i dobra kvaliteta zraka.

 

 

 

 

 

Važnost prirodnog svjetla u dječjim sobama u potkrovlju

Mnogobrojna istraživanja dokazala su vezu između dnevnog svjetla, svježeg zraka i učenja. Nedostatak prirodnog svjetla i sve veća izloženost umjetnoj rasvjeti utječu na slabije rezultate i smanjenje koncentracije. Djeca koja su boravila u svijetlim, osunčanim i prozračenim prostorima imala su bolje rezultate na testovima od onih u nedovoljno prirodno osvijetljenim i zagušljivim prostorijama.

 

Uređena dječja soba u potkrovlju.

Sati provedeni uz umjetno svjetlo smanjuju produktivnost i utječu na zdravlje i raspoloženje. Pritom može doći do javljanja glavobolje i zamućenog vida, a potom i poremećaja i oboljenja oka. Prilagodba oka umjetnoj rasvjeti troši velike količine energije pa brže dolazi i do zamora..

Uz to, važno je obratiti pozornost i na kvalitetu zraka u dječjoj sobi. Loša kvaliteta zraka i izloženost kemikalijama u plastičnim igračkama, električnim uređajima i namještaju dovode do sve češćih alergijskih reakcija. Djeca mogu postati nemirna, razviti poteškoće s pamćenjem, koncentracijom i brzinom učenja.

Moderno uređena dječja soba u potkrovlju.

Potkrovlje – idealno mjesto za dječju sobu

Dječja soba u potkrovlju lako može zadovoljiti potrebe školskog uzrasta. Otvaranje kose krovne plohe krovnim prozorima dovest će veliku količinu prirodnog dnevnog svjetla. Već samo dva krovna prozora ispunit će prostoriju svjetlošću, čak i za oblačnog dana.


Krovne prozore dobro je ugraditi niže, kako bi se lako otvarali, a ispod njih smjestiti radni stol. Na taj način iskoristit ćete niži dio pod kosim krovom, a pritom osigurati veliku količinu prijeko potrebnog prirodnog svjetla. Najveći dio svjetlosti padat će na radni dio, a ako je prozor ugrađen dovoljno nisko, dijete može promatrati okoliš sjedeći za stolom. No, osim zbog svjetlosti, potkrovlja su sjajni prostori za dječje sobe jer ih je moguće lako transformirati u male oaze rezervirane samo za klince, a kasnije će poslužiti i kao sjajni prostori za tinejdžere.

Tinejdžer čita knjigu u dječjoj sobi u potkrovlju.

Ugodna temperatura dječje sobe u potkrovlju bit će osigurana prirodnom ventilacijom, brzim prozračivanjem i zaštitom od sunca u vidu unutarnjih i vanjskih sjenila. Vanjska tenda sprječava pregrijavanje, zasjenjuje i propušta dovoljnu količinu svjetlosti za učenje i pisanje zadaće. Unutarnja dekorativna sjenila zasjenjuju prostor propuštajući difuzno svjetlo koje smanjuje odbljesak na papiru i ekranu kompjutera ili u potpunosti zamračuju sobu omogućujući miran san.

Dobru kvalitetu zraka osigurava otvoreni ventilacijski preklop koji kontinuirano dovodi svježi zrak u dječju sobu u potkrovlju. Otvaranje prozora i brzo prozračivanje prije učenja pomoći će boljoj koncentraciji i postizanju vlastitog maksimuma.

Nakon što ste zadovoljili ove osnovne uvjete koji su nužni za ugodan boravak u dječjoj sobi, vrijeme je za zabavniji dio – odabir boja za zidove, namještaja i malih detalja koji će sobu učiniti savršeno prilagođenom vašem djetetu!

Savjeti za uređenje dječje sobe u potkrovlju za školarce: prirodna svjetlost je apsolutni prioritet! 1
Savjeti za uređenje dječje sobe u potkrovlju za školarce: prirodna svjetlost je apsolutni prioritet! 2
Savjeti za uređenje dječje sobe u potkrovlju za školarce: prirodna svjetlost je apsolutni prioritet! 3
Savjeti za uređenje dječje sobe u potkrovlju za školarce: prirodna svjetlost je apsolutni prioritet! 4
Savjeti za uređenje dječje sobe u potkrovlju za školarce: prirodna svjetlost je apsolutni prioritet! 5
Savjeti za uređenje dječje sobe u potkrovlju za školarce: prirodna svjetlost je apsolutni prioritet! 6
Savjeti za uređenje dječje sobe u potkrovlju za školarce: prirodna svjetlost je apsolutni prioritet! 7
vaznost-prirodnog-svjetla-u-djecjoj-sobi
utjecaj-prirodne-svjetlosti-na-produktivnost
uredenje-sobe-za-djecu-i-tinejdzere
uredenje-djecje-sobe-za-skolarce
savjeti-za-uredenje-djecje-sobe
prirodno-svjetlo-radni-stol-za-skolarce
ideje-za-uredenje-djecje-spavace-sobe
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
vaznost-prirodnog-svjetla-u-djecjoj-sobi
utjecaj-prirodne-svjetlosti-na-produktivnost
uredenje-sobe-za-djecu-i-tinejdzere
uredenje-djecje-sobe-za-skolarce
savjeti-za-uredenje-djecje-sobe
prirodno-svjetlo-radni-stol-za-skolarce
ideje-za-uredenje-djecje-spavace-sobe
previous arrow
next arrow