Rad od kuće u proteklih godinu dana postao je dio naše svakodnevice, a mnogima i dominatno radno mjesto. Iako smo odavno svi kupili radne stolove te neki kutak u domu pretvorili u home office i dalje je mnogima veliki izazov koncentracija na rad kada su kod kuće.

Kako si pomoći? Kako poboljšati koncentraciju za rad od kuće i biti efikasniji i produktivniji?

Evo par korisnih savjeta:

Stvorite si što povoljnije uvjete za rad. Dakle, idealno bi bilo zasebna prostorija, odvojena od drugih ukućana te prostor u blizini prozora, s dovoljnom količinom dnevne svjetlosti. Vodite računa o osnovama ergonomije – udobna stolica, monitor u visini očiju, obje ruke naslonjene na stol, paralelno postavljene na tastaturu i miš, svjež zrak i dovoljno prirodnog svjetla. Naime, studije su pokazale da na 40% radnih mjesta koja su osvijetljena prvenstveno dnevnim svjetlom, zaposlenici pokazuju povećanu produktivnost od 30-40%.

Radni prostor u potkrovlju

Jasan dnevni raspored

Napravite jasan raspored kada radite, kada imate pauzu, a kada završavate s poslom te kreće vaš “privatan život”. Odvajanje privatnog od poslovnog je ključna stvar, posebice ako imate djecu. S partnerom se dogovorite o jasnom rasporedu, odnosno “jutarnjim” i “popodnevnim” smjenama za rad, odnosno čuvanje djece. Ostatak vremena nadoknadite ili ranijim jutarnjim ustajanjem ili radom kasno navečer kada se sve stiša

Rano buđenje i dnevna svjelost za pojačanu aktivnost

Mnogi vrlo uspješni biznismeni kažu da je tajna njihove uspješnosti to što se dižu ranije od svih te dan započinju u zoru. Rano buđenje ima mnoge blagodati za našu produktivnost. Osim onog divnog osjećaja da imamo vremena za sve kada se rano probudimo, mnogi navode činjenicu da su im ti jutarnji sati iznimno važni zbog polaganog ulaska u dan bez stresa. Stignu pojesti, popiti kavu, napraviti plan za cijeli dan, u miru odgovoriti na sve mailove, a još uvijek praktički dan nije ni započeo. Naravno, poznato je da nam tu uvelike pomaže i dnevna svjetlost koja je ujutro plavičastog odsjaja, što stimulira naš mozak na buđenje i pojačanu aktivnost.

Banner za preuzimanje vodiča o uređenju ureda

Provjetravanje prostora

Izađite iz pidžame, obucite se u normalnu odjeću, usmeno razgovarajte s kolegama preko online platformi. Dok radite ograničite kontakte s ukućanima kako vas ne bi smetali, a pauzu za ručak iskoristite korisno te si skuhajte nešto zdravo. Pijte puno vode, a svakih sat vremena ustanite se i prošetajte malo po stanu te provjetrite prostor. Svjež zrak poboljšava koncentraciju, a prostore bi i u zimskim mjesecima trebalo provjetravati 10-ak puta na dan po par minuta.

Funkcionalan i uredan radni prostor

Neka u vašem radnom kutku vlada red. Pospremite stol, nered je neprijatelj dobrih ideja. Ne podcjenjujte vizualnu distrakciju koja može nastati ako vam je stol zatrpan papirima, naš mozak će biti previše zaokupljen sitnicama i teže ćemo raditi svoj posao. Također, i odabir boja i osvjetljenja u kućnom uredu ključno je za vašu koncentraciju, a vrlo važna je i dnevna svjetlost. Ugradnjom VELUX krovnog prozora svaki kutak vašeg potkrovlja možete pretvoriti u privlačan i ugodan radni prostor. Naime, za funkcionalan ured nije presudna veličina prostora već dovoljno dnevne svjetlosti i svježeg zraka. Zdravija unutarnja klima prostora osigurati će vašim očima, umu i tijelu odlične uvjete za uspješan radni dan pred računalom. Za više savjeta za urede u kući preuzmite naš vodič za uređenje ureda u kući.
Radni prostor u potkrovlju
Uređeni uredski prostor u potkrovlju
Svjetlost u radnom prostoru potkrovlja
Uredski prostor u potkrovlju
Rad iz ureda od kuće.
rad-od-kuce-1
velux_ured_u_kuci_2_1050x650
velux_ured_u_kuci_3_1050x650
velux_ured_u_kuci_4_1050x650
velux_ured_u_kuci_1050x650
previous arrow
next arrow
rad-od-kuce-1
velux_ured_u_kuci_2_1050x650
velux_ured_u_kuci_3_1050x650
velux_ured_u_kuci_4_1050x650
velux_ured_u_kuci_1050x650
previous arrow
next arrow