Jedan od najvećih nedostataka života u gradu jest manjak doticaja s prirodom – naročito tijekom hladnih i tmurnih zimskih dana, kada ljudi rjeđe odlaze u prirodu. Jeste li znali da 90% našega života provodimo u četiri zida, uglavnom u nedovoljno osunčanim i dobro izoliranim prostorima, a zbog toga većina ne dobiva dovoljno sunčeve svjetlosti i svježeg zraka?

S druge strane, život u dodiru s prirodom ima mnoge prednosti – od smanjenja razine stresa pa do povećanja produktivnosti i kreativnosti. Dakle, najbolje što možete učiniti za sebe jest provoditi što više vremena na otvorenom. Za svoje psihičko i fizičko zdravlje učinit ćete jako puno ako se vratite korijenima i okružite se prirodnim materijalima i prirodom čak i kod kuće.

Donosimo nekoliko savjeta kako možete unijeti više prirode u vaše potkrovlje.

Birajte prirodne materijale

Bilo da se radi o kamenu, drvu, pamuku, vuni ili svili, svi ovi materijali govore jezik prirode. Birajte ručno rađen drveni namještaj, prozore s obradom od prirodnog drva, detalje za interijer od svile, lana, pamuka ili vune. Ne treba ni spominjati da će, primjerice, kameni ili cigleni zid u dnevnoj sobi stvoriti divan ugođaj te približiti vas majci Zemlji. Kada birate namještaj ili dekorativne elemente, potražite vintage komade s rustikalnim šarmom koji će vašem domu pružiti specifičan prirodni štih.

Prirodni materijali za uređenje doma

Pustite svjetlo u svoj dom

Jedan od najboljih načina da prirodu pustite u svoj životni prostor je da iskoristite prirodno svjetlo. Jednostavan trik uz pomoć kojega ćete oživjeti i osvježiti bilo koju prostoriju u vašem domu glasi: dopustite suncu da uđe! Dnevno svjetlo ima velik utjecaj na kvalitetu života – može povećati našu produktivnost, može pozitivno utjecati na naše raspoloženje i povećati našu kreativnost. Želite li u svom potkrovlju povećati površinu kroz koju ulazi dnevna svjetlost, možete ugraditi krovne prozore. Tako ćete tijekom cijeloga dana iznad sebe moći gledati nebo.  

Osim toga, sunčeva svjetlost pomaže i u održavanju zdravog bioritma te u boljem reguliranju hormona spavanja. 

Krovni prozori za svjetli interijer

Stvorite vlastitu zelenu oazu

Najbrži način kako da unesete prirodu u stambeni prostor je s biljkama. Ovaj smjer uređenja interijera naziva se biofilni dizajn i jedan je od 5 ključnih trendova za uređenje doma u ovoj godini.

Okružite se s puno zelenila, bez obzira na vaše predznanje. Oni među vama koji nisu vrsni vrtlari, mogu se odlučiti za nekoliko biljaka o kojima nije teško brinuti, kao što su kaktusi, sanseveria ili drvo života, dok se oni koji imaju „zeleni prst“ mogu poigrati biljkama različitih vrsta i veličina te stvoriti pravu malu kućnu džunglu. Svakako razmislite gdje ćete biljke smjestiti u interijeru te hoće li na tom mjestu imati dovoljno sunčeve svjetlosti i vlage. 

Želite li imati male zelene oaze i svježe začinsko bilje tijekom cijele godine, možete napraviti i mali kućni začinski vrt! Začinsko bilje, osim što lijepo izgleda i divno miriši, vrlo je praktična dekoracija u kuhinji. Osim što će vašoj kuhinji dati svjež i prirodan izgled, uvijek ćete pri ruci imati svježe, vlastito uzgojene začine. 

Interijer sobno bilje i priroda u dome

Birajte prirodne boje

Ako volite prirodnu atmosferu, jasno je da ćete se odlučiti za paletu zemljanih tonova, poput različitih nijansi zelene, narančaste, plave i smeđe boje. Crna, bijela i siva također su odličan ziheraški odabir. No, ako ste ljubitelj intenzivnijih boja, vrlo je važno precizno isplanirati paletu boja, kako ne biste pretjerali s dekoriranjem vašeg doma. Ako pretjerate, prostor bi mogao djelovati pretrpano i neharmonično te ćete vrlo vjerojatno dobiti suprotan efekt od onoga kojega ste očekivali. Postavljanje tapeta s cvjetnim ili motivima palmi također može biti sjajna ideja, ali uz oprez. Ako birate tapete s velikim cvjetnim ili botanic uzorcima, dovoljan je jedan zid koji će napraviti wow efekt. Pretrpano i pretjerano nije cosy.

Prirodne boje u interijeru

Ukrasite svoj doma slikama nadahnutim prirodom

Ima li što lakše nego objesiti na zid lijepu pejzažnu fotografiju? Gledanje prizora prirode može umanjiti ljutnju, strah i stres te pojačati ugodne osjećaje. Najbolje će biti ako na zid objesite neku vlastitu fotografiju šume, jezera ili planine koje ste posjetili. Osim ugodnih osjećaja, ta će slika u vama probuditi i lijepa sjećanja te će podići vašu razinu endorfina – hormona sreće.

Vlastite fotografije uređenje interijera