Unajužem središtu Zagreba adaptirano je atraktivno potkrovlje koje svojim stanarima pruža prekrasne vizure. Na vrhu zgrade građene početkom prošlog stoljeća već je šezdesetih godina tavan prenamijenjen u stambeno potkrovlje pregrađeno zidovima koji formiraju puno malih soba. U potrazi za kvadratima svog doma, mlada je obitelj prepoznala mogućnosti koje ovo potkrovlje nudi i upustila se u avanturu uređenja, vođena vizijom prozračnog prostora po konceptu otvorenog tlocrta.
Šarmantno potkrovlje s bajkovitim vizurama 18

Temeljita obnova interijera obuhvatila je uklanjanje svih pregrada do vanjskih zidova, gdje se nakon čišćenja ukazala drvena građa krovne konstrukcije koja je dotjerana i danas dominira prostorom. Visinske razlike u podovima iznivelirane su ugradbom čeličnih traverzi. Sve postojeće instalacije i vanjska stolarija uklonjene su i zamijenjene novima. Dugotrajna obnova krovišta i krova koji je prokišnjavao uslijedila je u zajedničkoj akciji s ostalim stanarima zgrade.

Neobičan tlocrt dao je zanimljivo rješenje: od samog ulaza u stan pruža se koridor u kojem se nižu funkcije – ulazni hodnik s velikim garderobnim ormarom, zatim jednoredna kuhinja i stubište uz nasuprotni zid koje vodi na novu galeriju gdje se smjestila dječja soba. Iz ulaznog dijela odvaja se krilo koje vodi do malog predprostora, toaleta i kupaonice. Kretanjem kroz koridor dolazi se do ‘open space’ dijela – jedinstvenog prostora koji okuplja dnevni boravak, blagovaonicu, biblioteku i radni prostor u niši.

Šarmantno potkrovlje s bajkovitim vizurama 19
Doživljaj prostora upravo je u proporciji – od uskog i dugačkog formata do prostranog otvorenog volumena prepunog svjetlosti koja prodire preko ostakljene klizne stijene na istočnoj strani, krovnih prozora u sobama na zapadu te nova tri prozora postavljena visoko u krovu nad središnjim dijelom dnevne zone.

Zenitalno svjetlo koje dopire s triju prozora u gornjem dijelu krova osvijetlilo je prostor u dubinu i omogućilo brzo provjetravanje, tzv. efekt dimnjaka, gdje topli zrak nakupljen u višim dijelovima potkrovlja nesmetano struji van kroz gornji, a svježi ulazi na donji prozor stvarajući ugodnu unutarnju klimu – bez potrebe za dodatnim rashlađivanjem. Visoko postavljeni prozori pokreću se pomoću daljinskog upravljača. Upravljačke funkcije su programirane tako da se prozori ujutro nakratko sami otvaraju dovodeći svježi zrak, sjenila se spuštaju u određeno vrijeme štiteći od prekomjerne insolacije i podižu kada to više nije potrebno, a kišni senzor automatski se aktivira nakon prvih kapi i zatvara krilo tako da nema razloga za brigu zbog moguće štete.

Šarmantno potkrovlje s bajkovitim vizurama 20
Unutar dnevne zone funkcionalne grupe odijeljene su elementima drvenog krovišta rustikalne obrade u tamnosmeđoj lazuri i instalacionim blokovima nenametljivo bojenim u bijelu boju kao i svi zidovi, stropovi i podgledi kosog krova. Toplinu i ugodu prostoru daje egzotični parket postavljen u čitavom stanu. Bjelina zidova tek je „prošarana“ vertikalama u opeci, još jednom prirodnom i tradicionalnom materijalu.

Dnevni boravak i blagovaonica smještene su na istočnoj dvorišnoj strani, uz veliku trodjelnu ostakljenu kliznu stijenu. Ovaj dio krova podignut je i izveden u blagom padu kako bi se čitav prostor otvorio prema prostranoj terasi. Uz drveni okrugli blagovaonski stol smjestila su se i četiri DAW naslonjača američkog dizajnerskog bračnog para Eames iz 50-ih godina prošlog stoljeća. Eamesov bezvremeni dizajn stolaca i naslonjača često je viđen u suvremenim interijerima, a ovog puta u izvedbi s tapeciranom školjkom sjedala.

Šarmantno potkrovlje s bajkovitim vizurama 21
U toplo doba godine obitelj uživa na terasi – od zajedničkih objeda, druženja, dječje igre i pisanja zadaće do odmora i lješkarenja. Osvježenje u vruće ljetne dane donosi solarni tuš, na osobito veselje djece. Zahvat na uređenju terase obuhvatio je izvedbu nove hidroizolacije s potrebnim slojevima krova, a kao završna obloga postavljen je drveni deck, ugodan za bosu nogu.
Na zapadnoj strani dvije su spavaonice – roditeljska i dječja. Dvokrilna drvena vrata s lijepim profilacijama širom su otvorena veći dio dana, poput nekadašnjih građanskih salona pa tako popodnevno zapadno svjetlo dopire u čitav prostor. U sobama su ugrađeni parovi drvenih krovnih prozora presvučeni bijelim poliuretanom i opremljeni vanjskim tendama i unutarnjim sjenilima za zaštitu od sunca. Odabrani su krovni prozori s dvostrukim načinom otvaranja – oko središnje i gornje osi zahvaljujući kojima stanari uživaju u neometanom panoramskom pogledu.
Šarmantno potkrovlje s bajkovitim vizurama 22

Mali rječnik pojmova u tekstu:

TRAVERZA – čelična greda; konstruktivni element koji se često koristi u adaptacijama radi lakše montaže u odnosu na armirano-betonske ploče ili nadvoje.

ZENITALNO OSVJETLJENJE – osvjetljenje koje pada okomito na horizontalnu plohu (pod kutem od 90°) s najviše točke iznad obzora na prividnoj nebeskoj sferi.

INSOLACIJA – osunčanje; količina energije Sunčevih zraka koja dopire do Zemlje.

DRVENI DECK – proizvod namijenjen oblaganju pročelja i podnih površina u eksterijeru – na terasama, u vrtovima i zonama oko bazena. Drvo je termički obrađeno prema finskoj tehnologiji što ga čini otpornijim na vodu i štetočine. Najčešće se koriste egzotične vrste drveta zbog velike tvrdoće, stabilnosti i vodoneupojnosti, ali tretirati se mogu i domaće vrste kao što su hrast, bukva, jasen, grab i bor. Različite dimenzije letvi mogu biti ravne ili profilirane gornje površine koja daje veću protukliznost površine. Obvezna je postava na podkonstrukciju koja omogućuje slobodno otjecanje vode. Drveni deck nije zahtjevan za održavanje, a pruža ugodu toplog prirodnog materijala.

Šarmantno potkrovlje s bajkovitim vizurama 23
Šarmantno potkrovlje s bajkovitim vizurama 24
Šarmantno potkrovlje s bajkovitim vizurama 25
Šarmantno potkrovlje s bajkovitim vizurama 26
Šarmantno potkrovlje s bajkovitim vizurama 27
Šarmantno potkrovlje s bajkovitim vizurama 28
Šarmantno potkrovlje s bajkovitim vizurama 29
Šarmantno potkrovlje s bajkovitim vizurama 30
Šarmantno potkrovlje s bajkovitim vizurama 31