Šarm tradicije, Bünderhaus u Berlinu

Kuće nekada i danas ne razlikuju se po ljubavi i pažnji kojima su stvarane i pretvarane u dom, no neke od njih ostale su usamljene i zapuštene. Potrebno im je malo ljubavi, brige, njege i obnove, a primjer uspješnog spoja očuvanja tradicionalne gradnje i modernog življenja ova je kuća u Berlinu. Riječ je o tzv. Bünderhaus, staroj tradicionalnoj kući koju često možete vidjeti u nekim regijama Njemačke i Švicarske.
Ideja da se sačuva staro i pretvori u moderno savršeno je provedena u djelo te je lijep primjer koji se može iskoristiti u Hrvatskoj na starim i napuštenim kućama. Pokazalo se da su najbolje adaptacije one s prirodnim materijalima. Lijepo je vidjeti zidove i bolte od opeke, krovišta s glinenim crjepovima, zidove koje baš kao nekada od kiša štiti glina, a kuća kao da djeluje toplije i nježnije. Obnovljena materijalima iz palete Wienerberger daje nam sigurnost i kvalitetno stanovanje.
Već je neko vrijeme trend čuvati što više originalnog materijala i štiha u kući pa se često stare štale, konjušnice, staje, hangari i sjenici obnavljaju i adaptiraju u stambene objekte.
U prostorijama koje su pretvorene u prostor za obiteljsko druženje, kuhinju i blagovanje, pri renoviranju sačuvane su stare bolte, polukružni nadsvođeni prolazi koji u obnovljenom domu djeluju rustikalno i lijepo. Opeka Wienerberger idealan je materijal za ovakav zahvat koji je i koristan i ima dekorativnu ulogu.
Zapušteni podrum pretvoren je u mjesto za opuštanje, ugodna druženja ili možda vinski podrum. Zašto ne? Očuvani su zidovi, popravljeni dijelovi koje je vrijeme nagrizlo i neupitna je toplina i domaćinski ugođaj.
S novim krovom i prozorima kroz koje ulaze prve sunčane zrake dnevni se boravak kupa u svjetlosti, tijekom dana je srce kuće sve do navečer kada možete pogledati ravno u zvijezde.
Primjer lijepog spoja nekadašnje arhitekture i današnjih trendova, spoj rustikalnosti i modernosti u ovoj se kući spojio na najbolji način. Način života uvelike se promijenio pa želimo da nam domovi budu moderni, funkcionalni i, naravno, trajni. No također želimo i osjećaj tradicije i starine.
previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider