Zadivljenost minimalizmom i jednostavnošću dizajna koji nam dolazi iz daleke Skandinavije nastavlja se i dalje, a jedan od proizvoda koji će osvojiti ljubitelje ovog stila su lampe Secto Designa koje je za ovaj studio kreirao Seppo Koho. Nagrađivani dizajner rođen je u Finskoj 1967. gdje je završio Sveučilište umjetnosti i dizajna u Helsinkiju i Tehničko sveučilište u Tampereu. Koho je najpoznatiji po svojim lampama koje je dizajnirao posebno za studio Secto Design, a za koje je nekoliko puta nagrađen.

Dugogodišnja suradnja

Putevi Seppa Koha i Secto Designa susreli su se sad već davne 1995. godine kada je direktorica Tuula Jusélius tražila dizajnera koji bi izradio svjetiljke usklađene s namještajem koji je tvrtka prvotno proizvodila. Tu je u igru ušao Koho, tek svježe diplomiran arhitekt, s kojim je odmah kliknula. Naime, namještaj Secto Designa bio je izrađen od lijepljenih laminiranih komada drva, a kupci su se često žalili kako ne mogu pronaći svjetiljku koja bi se uklopila s njim. Koho je iskoristi priliku i dizajnirao viseću lampu koja je i dandanas jedan od najprodavanijih proizvoda, a kasnije je kolekcija dopunjena zidnim, stolnim i drugim tipovima lampi.

Ono što karakterizira ove svjetiljke, osim upečatljivog dizajna, je i materijal izrade. Ove lampe izrađene su od certificiranih i visokokvalitetnih furnir ploča finske breze koje se ručno obrađuju i izrezuju u tanke trake koje se potom spajaju kolutima od šperploče i lijepe. Svaka lampa se posebno provjerava prije slanja na određenu destinaciju, a sav posao obavlja se u Finskoj.

Sam Koho o svjetiljkama je rekao kako „je oblik glavni kriterij kojim se vodim pri dizajniranju predmeta. Moje svjetlosne kreacije svijet su za sebe. Promatrača svjetlo ne bi trebalo zaslijepiti. Štoviše, trebalo bi biti blago i privlačiti što više ljudi. Svjetiljke Secto Designa naglašavaju prostor i okruženje – one stvaraju atmosferu.“

Šarm skandinavskog dizajna 5