Uređujete kupaonicu u potkrovlju? Osmislili ste tlocrtni raspored prilagođen kosinama krova i izvukli maksimum iz svog prostora. A sada slijedi veliki zadatak: opremiti kupaonicu. Odabrati sanitarije, miješalice, završne obloge podova i zidova, kupaonski namještaj, galanteriju, ogledala, rasvjetu. Oblici, materijali, teksture, boje, jednom riječju – ugođaj. I sve to stilski ujednačiti kako biste stvorili prostor u kojem ćete se opustiti i harmonizirati.

Sanitarije različitih vrsta, oblika i materijala na tržištu izgledaju kao prevelik izbor u kojem se teško snaći. Kvalitetne sanitarije su funkcionalne, ergonomski oblikovane, prilagođene mjeri čovjeka. Također trebaju zadovoljiti sanitarno-higijenske, ali i estetske zahtjeve.

Sanitarije u kupaonici – izbor oblika i materijala 10

Koji oblik sanitarija odabrati?

Kad biramo sanitarije, neka budu iz iste dizajnerske priče. Moderni dizajn jednostavne geometrije. Ili zaobljene linije, ovalni oblici i organske forme. Ili klasično profilirani rubovi u retro stilu. Biramo prema budžetu i vlastitom ukusu.

Umivaonici poput najljepših zdjela postavljenih na ormarić krase kupaonice novog doba. WC školjka i bide ovješeni su na zid – elegantno rješenje koje olakšava održavanje poda. Rub školjke nema pregiba s nedostupnim mjestima gdje se skrivaju zelena čudovišta iz reklama. Čišćenje je jednostavnije uz minimalnu potrošnju vode. Lijepi dizajn donio je i najviši stupanj čistoće. Ugradbeni vodokotlić s dvokoličinskom tipkom također štedi vodu.

Sanitarije u kupaonici – izbor oblika i materijala 11

Što treba znati o materijalu za sanitarije?

Porculan je materijal najšire primjene od kojeg se rade sanitarije. Porculan voli vodu. Kapljice na površini nisu toliko vidljive da bi čistuncima ometale duševni mir. Higijenski je – lako se održava. Vrlo je izdržljiv, otporan na abraziju, kemikalije i razlike temperature. To je materijal velikih mogućnosti, podatan i jednostavan za modeliranje.

Od njega se izrađuju umivaonici, tuš kade, WC školjke, bidei, kućni pisoari. Lijepo oblikovane tuš kade mogu imati završni protuklizni premaz za veću sigurnost u korištenju. Dobro je da su umivaonik, WC školjka, bide i tuš kada istog proizvođača – da ne bi bilo razlike u tonu glazure. Uz tradicionalnu bijelu glazuru, neke kolekcije sanitarija uvode intenzivne tonove u kupaonice.

Sanitarije u kupaonici – izbor oblika i materijala 12

Emajlirani čelik i lijevano željezo koriste se za izradu ležećih i tuš kada. Velike mogućnosti oblikovanja različitih formi te izdržljivost i stabilnost odlika su ovih kada. Kvalitetni emajl čini površinu ugodno glatkom, otpornom na ogrebotine i jednostavnom za čišćenje.

Sanitarije u kupaonici – izbor oblika i materijala 13

Sanitarni akril podatan je za oblikovanje. Koristi se za proizvodnju ležećih, hidromasažnih i tuš kada te umivaonika. Toplina na dodir i dobra izolacijska svojstva prednost su ovog materijala. Higijenski je vrlo kvalitetan, ne upija tekućine i lako se održava. Sanitarije od akrilnih smola s dodatkom pigmenta djeluju toplo i privlačno.

Sanitarije u kupaonici – izbor oblika i materijala 14

Staklo, kamen i nehrđajući čelik (inox) materijali su od koji se izrađuju iznimno atraktivni umivaonici. Ostale sanitarije u kupaonici trebale bi biti jednostavnog dizajna kako bi umivaonik došao do izražaja i ostavio bez daha. Staklo odgovara modernim i rafiniranim prostorima, kamen luksuznim i pomalo rustikalnim. Polirani inox daje industrijski tehno štih. Svaki od ovih materijala zahtijeva posebno stilsko okruženje.

Sanitarije u kupaonici – izbor oblika i materijala 15