Od modernih sjenila očekujemo praktičnost, ali prema multifunkcionalnim kriterijima uz, dakako, visoku estetiziranost i jednostavno rukovanje.Upravo zbog toga, uz efekt zamračivanja, energetska unutarnja sjenila, zahvaljujući saćastoj strukturi dvostruke plisirane tkanine, poboljšavaju toplinsku izolaciju prozora i do 25 %. Spušteno sjenilo zadržava toplinu u hladnim zimskim noćima i tako štedi energiju potrebnu za zagrijavanje prostorije.
Energetsko plisirano sjenilo s unutarnje strane VELUX krovnoga prozora primjenjivo je u svim prostorijama: može se ugraditi u dječjim, spavaćim i radnim sobama, tj. na mjestima gdje je potrebno potpuno zamračiti prostoriju za odmor i miran san, osigurati privatnost ili kontrolirati svjetlost koja dolazi izvana kako bi se ukućanima omogućio rad na kompjutoru.

Sačuvajte toplinu uz pomoć energetskih sjenila! 6

Praktičnost i lagano upravljanje

Postavljeno na vodilice na bočnim stranicama prozorskoga krila, sjenilo nije pričvršćeno na gornji ili donji rub prozora, nego se slobodno pomiče i zaustavlja u željenom položaju. Ugradnja sjenila na unaprijed postavljene nosače na svakom VELUX krovnome prozoru brza je i jednostavna, zahvaljujući PICK&KLICK® sustavu.

Odabir načina upravljanja sjenilom ovisi o načinu upravljanja krovnim prozorom – ručno ili daljinski na električno napajanje – zatim o poziciji prozora u interijeru, tj. jesu li ručke prozora nadohvat ruke ili izvan dohvata, želimo li na ručno upravljane prozore naknadno ugraditi ožičenje, priuštit si komfor daljinskim upravljanjem sjenila i tako na jednostavan način kontrolirati količinu svjetlosti u prostoriji.

Za prozore koji su nadohvat ruke i otvaraju se ručno, sjenilom se, također, upravlja ručno.
„Leteća“ energetska sjenila na ručno upravljanje pomiču se ručkama s utorom smještenim na gornjem i donjem rubu sjenila. Ručke lagano kližu po kanalima – vodilicama, rastežući i skupljajući plisiranu tkaninu i zaustavljaju se u bilo kojoj poziciji.

Svaka boja iz bogate palete – od standardne i odmah dostupne bijele do toplih tonova žute, oker, narančaste, crvene, vinski crvene i živahne zelene do mrke smeđe, plave, sive i crne – uklopit će se u bilo koji interijer.

Sjenila na daljinski!

Postoje i rješenja za VELUX krovne prozore izvan dohvata ruke! Oni su opremljeni instalacijom za daljinsko upravljanje i električno napajanje, a njima se zajedno s njihovim sjenilima upravlja preko upravljačkog panela u okviru pametnog VELUX INTEGRA® sustava. Energetska sjenila na daljinsko upravljanje i električno napajanje pomiču se pritiskom na daljinski upravljač s bilo kojeg mjesta u prostoriji, a unaprijed programirane funkcije aktiviraju automatsko podizanje i spuštanje sjenila u određeno doba dana, štedeći toplinsku i rashladnu energiju.
Na VELUX krovne prozore koji se otvaraju ručno moguće je ugraditi sjenilo na električno napajanje. Potrebno je provesti elektroinstalaciju, ugraditi VELUX kontrolnu jedinicu KUX i daljinskim upravljačem održavati ugodnu unutarnju klimu.

Sačuvajte toplinu uz pomoć energetskih sjenila! 7

Materijal – zadnja riječ tehnologije

Kada je o riječ o materijalu energetskog sjenila svakako je za istaknuti da se radi o dvostruko plisiranoj poliesterskoj tkanini saćastog presjeka ispunjenog zrakom koji djeluje kao toplinski izolator, s aluminijskim premazom s unutarnje strane saća. Svaka boja iz bogate palete – od standardne i odmah dostupne bijele do toplih tonova žute, oker, narančaste, crvene, vinski crvene i živahne zelene do mrke smeđe, plave, sive i crne – uklopit će se u bilo koji interijer. Bočne vodilice, spojni elementi i ručke izvedeni su od anodiziranog aluminija.