Prozori predstavljaju velik i važan dio svakog objekta – kroz njih ulaze svjetlost i svjež zrak, no oni su zapravo puno više od toga. Odabir pravih prozora za vaš dom može biti teška odluka, no ona je vrlo važna jer može utjecati na udobnost i energetsku učinkovitost vašeg doma. 

Postoji nekoliko čimbenika na koje treba obraditi pozornost kod odabira, kao što su dimenzija, završna obrada, način otvaranja te broj krovnih prozora, a više informacija o njima donosimo vam u nastavku!

Krovni prozor u kupaonici

Koliko krovnih prozora postaviti u prostoru?

Broj prozora koji biste trebali odabrati ovisi o veličini i rasporedu vašeg doma, kao i vašim osobnim preferencijama. Općenito, važno je imati dovoljno krovnih prozora kako bi prirodno svjetlo moglo ući u vaš dom te kako biste osigurali prirodnu ventilaciju u prostoru.

Ako imate malu sobu, jedan ili dva krovna prozora bit će dovoljna kako biste si osigurali obilje prirodnog svjetla i svježeg zraka. Međutim, ako je riječ o većoj sobi koja je tamna i zagušljiva, moglo bi vam zatrebati više prozora za isti takav učinak. 

Bitan faktor koji treba uzeti u obzir pri odabiru je orijentacija vašega doma. Primjerice, ako je on okrenut prema sjeveru, možda će vam trebati više prozora kako biste omogućili ulazak prirodnog svjetla. Odabir opcija VELUX Side by side ili 3u1 može povećati količinu dnevnog svjetla u potkrovlju te ga učiniti udobnijim, vrlo privlačnim i estetski atraktivnijim.

Velux Side by Side prozori u radnoj sobi
VELUX 3 u 1 torstruki krovni prozori u spavaćoj sobi

Kojih dimenzija trebaju biti vaši krovni prozori?

Dimenzija vaših prozora također ovisi o veličini i rasporedu potkrovlja. Kroz veće prozore može ući više prirodnog svjetla, oni vam mogu pružiti i bolji pogled, ali mogu biti i skuplji.

Prilikom odabira dimenzije važno je uzeti u obzir i položaj krovnih prozora. Ako želite više prirodne svjetlosti, možda biste trebali odabrati veće prozore za sobe koje gledaju na jug, istok ili zapad. Međutim, ako živite na području s vrućom klimom, VELUX vanjskih roleta sprječava pretjerano zagrijavanje sobe tijekom ljeta, održava je toplom tijekom zime te vam omogućuje da potpuno blokirate svjetlo u bilo koje doba dana.

Kuhinja prije i nakon ugradnje krovnih prozora

Zašto VELUX krovni prozori?

VELUX krovni prozori čest su odabir vlasnika kuća jer više od 80 godina stvaraju bolje životne uvjete. Evo nekoliko razloga zašto biste i vi mogli razmotriti VELUX prozore za svoj dom:

Energetska učinkovitost: VELUX krovni prozori dizajnirani su da budu energetski učinkoviti, što vam pomaže da uštedite na troškovima grijanja i hlađenja. Odabir stakla je na vama, a možete odabrati između termo, sigurnosnog, energetskog ili energetsko zvučno izolacijskog stakla. Saznajte više o navedenim staklima i njihovim karakteristikama. 

Dnevna svjetlost: Općenita je preporuka da ostakljenost prostorije treba iznositi najmanje 10% površine poda kako bi se osigurala optimalna količina dnevne svjetlosti za dnevne aktivnosti. Uz dodatne prozore imat ćete prostraniji interijer za proširenje postojećih područja za rad, kao i bolji pogled prema van za povezivanje s prirodom.

Zdrava unutarnja klima prostora: Uz dovoljno svježeg zraka osjećat ćemo se bolje, bit ćemo produktivniji te ćemo bolje spavati. Zamislite da je vaš dom uvijek optimalno prozračen, bez obzira na vremenske uvjete. Ventilacijski preklop VELUX krovnih prozora omogućava vam upravo to – prozračivanje i kad prozor zbog vremenskih uvjeta mora biti zatvoren. Za dovoljno svježeg zraka u prostoru potrebna su 2-4 prozračivanja dnevno u trajanju od nekoliko minuta.

Dvostruki krovni prozori u dječjoj sobi

Trajnost: VELUX krovni prozori izrađeni su od čvrstog i otpornog laminiranog nordijskog bora te zaštićeni bijelim lakom ili bijelim poliuretanom. U određenim dimenzijama i modelima dostupna je i varijanta s bezbojnim lakom. Svi VELUX krovni prozori s vanjske su strane zaštićeni aluminijem bojanim u antracit sivu nijansu. 

Više pročitajte na www.velux.hr 

Krovni prozori u dječjoj sobi u potovlju
Krovni prozor u kupaonici
Velux Side by Side prozori u radnoj sobi
VELUX 3 u 1 torstruki krovni prozori u spavaćoj sobi
Kuhinja prije ugradnje krovnih prozora
Kuhinja nakon ugradnje krovnih prozora
Dvostruki krovni prozori u dječjoj sobi
vodic-za-odabir-krovnih-prozora
kupaonski-krovni-prozor
dvostruki-krovni-prozor-u-radnoj-ssobi
trostruki-krovni-prozor-u-spavacoj-sobi-2
kuhinja-prije-ugradnje-krovnih-prozora
kuhinja-nakon-ugradnje-krovnih-prozora
dvostruki-krovni-prozori-u-sobi-za-djecu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
vodic-za-odabir-krovnih-prozora
kupaonski-krovni-prozor
dvostruki-krovni-prozor-u-radnoj-ssobi
trostruki-krovni-prozor-u-spavacoj-sobi-2
kuhinja-prije-ugradnje-krovnih-prozora
kuhinja-nakon-ugradnje-krovnih-prozora
dvostruki-krovni-prozori-u-sobi-za-djecu
previous arrow
next arrow