Poseban ugođaj u interijeru daju izrazito dekorativna rimska sjenila koja zasjenjuju prostor propuštajući malu količinu svjetlosti i stvarajući ugodnu atmosferu meko oblikovanih sjena. Zbog svojeg specifičnog načina nabiranja, namijenjena su moderno uređenim prostorima dnevnog boravka, blagovaonice ili radne sobe.
potkrovlje.hr velux rimsko sjenilo 002
Rimsko sjenilo za krovni prozor podizanjem ili spuštanjem formira redove urednih horizontalnih nabora koji se preklapaju dajući različite svjetlosne efekte. U ušitke u tkanini uvlače se plastične šipke koje lagano klize po bočnim vodilicama i tako drže platno napetim pokrivajući čitav okvir prozora ili nabranim tako da propusti potrebnu količinu dnevnog svjetla. Jednostavno ručno pomicanje zastora i zaustavljanje u željenom položaju štiti od sunca i pogleda. Sjenilo nije pričvršćeno ni za gornji niti donji rub prozora, što omogućuje slobodu namještanja, a ručkica za upravljanje postavlja se na gornju ili donju letvicu za lagano podizanje i spuštanje platna. Za krovne prozore ugrađene na većoj visini, sjenilo se pokreće pomoću šipke i adaptera.
potkrovlje.hr velux rimsko sjenilo 003
Originalne tkanine u 20 boja i tekstura s različitom propusnosti svjetla dostupne su od standardnog tkanja do iznimno lijepog čipkastog dezena ili nježnog printa. Privlačni nazivi tkanina – ukusno bijela, bež, siva ili cappuccino, olujno bež, olujni i beskrajni pijesak, kišno bež, nevjerojatno bež, stilski srebrna – najbolje opisuju ton i dojam koji sjenilo postiže u interijeru.
potkrovlje.hr velux rimsko sjenilo 004

Prirodne, oku ugodne boje od bijele, bež, pješčane, sive, srebrne, smeđe, cappuccino, čokoladne do crne pružaju različiti stupanj zasjenjenja. Klasično tkanje sa zadebljanim vidljivim nitima, igra različite gustoće tkanja i prozračni svjetlopropusni uzorci poput bijelog lišća ili origami bijele stvaraju različite efekte i mogu se prilagoditi svakom ukusu i željenom stilu uređenja.

Grafika na tkaninama koja prati nabore inspirirana je sunčevom svjetlošću na nebu u različito doba dana – od zore u modrim tonovima preko jarko žutog podnevnog svjetla do popodnevnih rumenih tonova pred zalazak sunca.​

potkrovlje.hr velux rimsko sjenilo 010

Sve vrste rimskih sjenila lako se ugrađuju na unaprijed postavljene nosače prema PICK&KLICK® uputama, a ugradba traje svega nekoliko minuta.​

potkrovlje.hr velux rimsko sjenilo 011
Jednako tako jednostavno je i njihovo održavanje, tkanina se može skinuti radi lakšeg čišćenja ili po potrebi zamijeniti novom koja donosi novu čaroliju u prostoru.