Vedar i ugodan boravak u potkrovlju ovisi u najvećoj mjeri o dovođenju prirodnog dnevnog svjetla i svježeg zraka. Ovisnici smo o sunčevim zrakama. Prirodno svjetlo potiče fizičku aktivnost – život se čini lakšim i zabavnijim za sunčanog dana. Quattro krovni prozori grupirani u jedan sklop otvorit će krovnu plohu prema okolišu i donijeti svjetlosnu atrakciju u prostor.

Dnevna izlaganja sunčevoj svjetlosti višestruko su korisna za zdravlje. Toliko željeno svjetlo umanjuje stres i tjeskobu, a podiže raspoloženje. Međuljudski odnosi su usklađeniji, a obitelj se još više zbližava kroz zajedničke aktivnosti. Više krovnih prozora dovest će i više prirodnog svjetla.

Što su quattro krovni prozori?

Imamo četiri identična VELUX krovna prozora. Želimo ih grupirati i ugrabiti još više svjetla za svoj dom u potkrovlju. Nudi se nekoliko kombinacija postave: horizontalna, vertikalna i 2 + 2. Izabrat ćemo onu koja najviše odgovara namjeni prostora i doživljaju koji želimo postići.

Horizontalni quattro krovni prozori postavljeni su u vodoravnom nizu jedan pored drugoga. U prostor dovode veliku količinu prirodne svjetlosti. Ovo rješenje odlično je za ugradnju u dnevnom boravku ili blagovaonici. Velika svjetlosna površina svojevrsni je akcent u prostoru koja naglašava značaj grupe za sjedenje ili blagovaonskog stola.

Ostakljena površina bliža je vanjskoj strani krova pa je na tom mjestu i veća visina prostora. Duljina prozora neka bude pažljivo odabrana. Donji rub neka je dovoljno nisko da omogući pogled kroz prozor sjedeći na sofi ili blagovaonskom stolcu. Gornji rub neka bude dovoljno visoko za lijepe vizure i u stojećem položaju.

potkrovlje.hr velux quattro krovni prozori 002

Vertikalni quattro krovni prozori poredani su okomito uzduž krovne plohe. Traka ostakljenja duboko osvjetljava prostor i dovodi svjež zrak. Linijski snop dnevnog svjetla svoju primjenu ima u osvjetljavanju uskih i dugačkih prostora ili radne površine. Zbog visine postave, preporučuje se izvedba ožičenja i daljinsko upravljanje prozorima na električni ili solarni pogon.

potkrovlje.hr velux quattro krovni prozori 003

Kombinacija 2 + 2 čini grupa quattro krovnih prozora u nizu 2 po horizontali i 2 po vertikali. Dobar format osvjetljenja djeluje atraktivno u prostoru. Niže ugrađeni prozori pružaju lijepe vizure na okoliš i u sjedećem položaju, a gornji red osvjetljava prostor u dubinu. Ovakav sklop „kvatrića“ čest je u open space dnevnim prostorima gdje se isti element ritmički ponavlja – uz sjedeću garnituru, stol za blagovanje i udobnu fotelju za čitanje.

potkrovlje.hr velux quattro krovni prozori 004

Quattro krovni prozori van dohvata ruke spojeni na INTEGRA sustav automatskog upravljanja zajedno s unutarnjim sjenilima i vanjskom zaštitom od sunca pružit će visoki stambeni komfor. Otvaranje prozora i pomicanje sjenila daljinskim upravljačem moguće je s bilo kojeg mjesta u kući.

potkrovlje.hr velux quattro krovni prozori 005

Kako se ugrađuju quattro krovni prozori?

Ugradnja „kvatrića“ jednostavna je, bez obzira na kombinaciju. Grupa prozora ugrađuje se na pripremljeni otvor u krovištu prema odabranim dimenzijama. S vanjske strane krova postavlja se fleksibilni kombi opšav prilagođen krovnom pokrovu. Opšav od sivo bojenog aluminija povezuje sve prozore. Izolacijski set pod opšavom spaja se na „kišnu branu“ – hidroizolaciju krova i krovni pokrov. Prozorska parna brana spaja se na parnu branu krovišta postavljenu s toplije strane toplinske izolacije. Ako su quattro krovni prozori opremljeni vanjskim roletama, treba izabrati šire vertikalne kanale opšava između prozora.