Dok se zvučna izolacija zida postiže povećanjem njegove mase, moć zvučne izolacije prozora i ostakljenih stijena na pročelju ovisi o pravilnom odabiru i ujednačenoj kvaliteti zvučne izolacije svih elemenata koji ga sačinjavaju, od zvučne izolacije ostakljenja i doprozornika s krilom do spojeva, preklopa, brtvi, elemenata za provjetravanje koji se nalaze na prozoru i izolacije kutije za roletu. Najčešći su problem spojevi prozora uz vanjski zid ili krovnu konstrukciju zbog pogrešne ugradnje, kao i spojevi krila i doprozornika.

Zvučna izolacija je svojstvo pregrade (zida, krova, prozora) da u što većoj mjeri spriječi prijenos buke iz vanjskog prostora u unutarnji. Sposobnost smanjenja razine buke u prostoru (redukcija zvuka Rw) izražava se u decibelima (dB).

Posebni zahtjevi postavljaju se za krovne prozore, gdje uz buku iz vanjskog prostora postoji i problem buke kišnih kapi koje udaraju o staklo. Dok na neke ljude ritmični zvuk kišnih kapi djeluje umirujuće, neki ga, pak, doživljavaju kao neugodan i ometajući zvuk.
Uz različite tipove krovnih prozora prema načinu otvaranja, izabrati se mogu i različite vrste ostakljenja pa se tako u prostore s potrebom pojačane zvučne zaštite može ugraditi posebno zvučno-izolacijsko staklo.
Psst… Zvučna izolacija krovnih prozora 6

Energetsko zvučno izolacijsko staklo s trostrukim ostakljenjem ima povećanu zvučnu izolaciju Rw = 37 dB. Različite debljine stakala pridonose boljoj zvučnoj zaštiti. Vrijednost zvučne izolacije prosječnog prozora iznosi Rw = 32 dB (dvostruko staklo). Da bismo predočili što znači razlika u odnosu na standardni prozor, treba znati da povećanje zvučne izolacije za 3 dB smanjuje doživljaj buke za 50 %.
Osim redukcije buke iz vanjskog prostora, ovaj krovni prozor ima i zaštitu od udara kišnih kapi. Novo tehnološko rješenje ugrađeno je u okvir prozora i pretvara zvuk kišnih kapi u uhu ugodnu i umirujuću frekvenciju koja omogućuje miran počinak. Indeks zvučne izolacije za buku kišnih kapi iznosi 49 dB.

Uz odličnu zvučnoizolacijsku moć, ovo ostakljenje ima i izvrsna energetska svojstva zahvaljujući trostrukom staklu s dva međuprostora ispunjena inertnim plinom – kriptonom, koji služi kao toplinski izolator. Toplinska izolacija stakla izražena kao koeficijent toplinske provodljivosti iznosi iznimno niskih Ug = 0,5 W/m²K, a ukupnog krovnog prozora U = 1,0 W/m²K. Toplinski dobici Sunčeve energije za vedroga dana u zimskom periodu, uz dodatno zagrijavanje prostora, iznose do 51 %. Prekomjerno pregrijavanje ljeti potrebno je spriječiti upotrebom vanjske tende, rolete ili unutarnjeg sjenila, koji mogu blokirati i do 90 % toplinskog zračenja.

Ostakljenje je izvedeno sigurnosnim staklima. Laminirano staklo na unutarnjoj strani prozora sastavljeno je od dva sloja ravnog stakla međusobno slijepljena sigurnosnom prozirnom folijom koja povećava izolacijsku moć u odnosu na obično staklo iste debljine. Folija, također, otežava razbijanje stakla, a može služiti i kao UV filtar.
Vanjsko kaljeno staklo prozoru daje dodatnu čvrstoću i otpornost na nagle promjene temperature, mehaničke udarce i tuču.

Psst… Zvučna izolacija krovnih prozora 7

Premazi na vanjskom staklu olakšavaju održavanje krovnog prozora. Easy-clean premaz održava staklo dulje čistim. Uz djelovanje UV zraka, prljavština se razlaže i ispire s prvom kišom, a staklo se potom brže suši. Premaz protiv jutarnje rose sprečava nakupljanje kapljica vode na vanjskoj strani stakla.
Vanjska aluminijska roleta na krovnom prozoru sprečava prodor sunčanih zraka prije nego što stignu do stakla i tako smanjuje toplinsko zračenje do 90 %. Roleta u potpunosti zamračuje prostor i dodatno poboljšava zvučnu izolaciju uslijed udara kišnih kapi za 12 dB.