Do sada smo štedjeli samo uz niskoenergetske uređaje, a to ćemo moći još i više zahvaljujući direktivi Europske unije koja uskoro stupa na snagu. Riječ je o Europskoj direktivi 20-20-20 prema kojoj će sve kuće nakon 2020. morati biti niskoenergetske. No obitelj Boroša već sada se odlučila na pothvat izgradnje kuće koja će pružiti svu udobnost stanovanja i još pri tome štedjeti. Tako će prva hrvatska e4 kuća, koja prati svjetske trendove u gradnji, svoje mjesto dobiti u zagrebačkim Remetama.
Prva e4 kuća u Hrvatskoj - počinje gradnja 5
Iza projekta stoji tvrtka Wienerbeger zajedno sa svojim poznatim brandovima Porotherm i Tondach te tvrtkama VELUX, Knauf Insulation, Bosch, Baumit, Semmelrock i Pipelife, PANA Windows te Građevinskim fakultetom iz Zagreba. Svi oni vodeći su stručnjaci u svojim područjima, a imaju i jednu zajedničku misiju – napraviti kuću sa 4 “e” – ekologija, ekonomija, energetika i, ne manje važno, emocije.
Prva e4 kuća u Hrvatskoj - počinje gradnja 6

Energetski učinkovite kuće koje istovremeno i proizvode vlastitu energiju i štede već su dobro poznati trendu u svijetu, a može ih se naći u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Sloveniji i Belgiji. Ovom trendu pridružuje se i Hrvatska čime se pokazuje da je ovaj trend itekako dobrodošao i, štoviše, ostvariv u praksi, a ne samo slovo na papiru.

– Ne trebamo čekati 2020. godinu kada to možemo napraviti već danas. Europska direktiva obvezuje da će sve nove kuće nakon 2020. godine morati imati 20 % manje emisije stakleničkih plinova u usporedbi s 1990. godinom, 20 % udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj potrošnji te 20 % manju potrošnju energije nego dosadašnje kuće. To pred nas proizvođače stavlja veliki izazov i zato smo pokrenuli projekt uzorne e4 kuće koja će nam pokazati kako se naši izračuni ponašaju u praksi. Dat će nam realno iskustvo koje će nam pomoći da spremni dočekamo 2020. godinu i budućnost koja je pred nama – objasnio je Tomislav Franko, regionalni product i marketing manager za tvrtku Wienerberger te e4 kuću.

Prva e4 kuća u Hrvatskoj - počinje gradnja 7

I upravo zato ovo nije jedan od pilot-projekata koji ostaje samo na teoriji, vodeći računa isključivo o energetskoj učinkovitosti i tehnološkom aspektu “gotovo nulte energetske kuće”, nego je to projekt u kojem će sudjelovati pravi ljudi koji upravo započinju gradnju svoje kuće iz snova.

Riječ je o šesteročlanoj obitelji Boroša koja je u zagrebačkim Remetama počela graditi kuću od 170 kvadrata.

– Naša buduća e4 kuća predstavlja sve što suvremena obitelj može očekivati od životnog prostora. Udobna je, s puno svijetla, prostrana, prozračna, štedi energiju. Uvjerena sam da će se pokazati i više nego isplativim ulaganjem. Na osobnoj razini očekujem da nam ova kuća bude dom, a uvjerena sam da će tako i biti – ispričala je investitorica Maja Boroša.

Arhitekturu potpisuje poznati slovenski arhitekt Nande Korpnik te hrvatski arhitekt Matija Vinski iz Arhitekture Vinski.

Gradnju kuće možete pratiti putem livecama na web stranici www.e4kuca.hr, a kako bi konačan projekt zaista ispunio ciljeve i očekivanja, u projekt će biti uključen monitoring u trajanju najmanje dvije godine od početka upotrebe objekta. Dobiveni rezultati bit će odlična smjernica za daljnja poboljšanja na samom projektu i konceptu, kao i izvrsno “know-how” iskustvo za stvaranje kuća budućnosti.

Prva e4 kuća u Hrvatskoj - počinje gradnja 8