Mini krovna kućica još je jedan od VELUX proizvoda koji stvaraju prostor, a u potkrovlje dovodi obilje prirodne svjetlosti, svježeg zraka i povećava korisni prostor i obujam ispod kosog krova. Ovaj proizvod ujedinjuje prednosti klasične krovne kućice i tehnološki naprednog krovnog prozora. Klasične krovne kućice kakve viđamo na krovovima zahtjevne su konstrukcije s pomno izvedenim detaljima koje povećavaju visinu u interijeru i svjetlost propuštaju preko vertikalno postavljenog prozora. U odnosu na klasičnu, VELUX krovna mini krovna kućica svojim krovnim prozorima propušta dvostruko više svjetla što je bolje rješenje za dobivanje veće količine dnevne svjetlosti u prostoru potkrovlja.

Konstrukcija VELUX mini krovne kućice podiže ravninu ostakljenja iznad razine krova, stvarajući dodatni prostor za život i kvalitetniju tlocrtnu organizaciju. Krovni prozori dovode dvostruko više svjetla u potkrovlje – tijekom dana prate putanju Sunca na nebeskom svodu – od nisko položenih zraka koje duboko ulaze u prostor do zenitalnog svjetla preko podneva koje u vertikalnom snopu obasjava unutrašnjost. Interijer postaje prostran, svijetao i prozračan.

VELUX mini krovna kućica je komplet koji čini tvornički pripremljena potkonstrukcija s pojačanom toplinskom zaštitom, u varijantama s 1, 2 ili 3 krovna prozora u nizu, sa svim elementima za montažu – vanjskim opšavom i hidroizolacijskom maramicom. U kućicu se mogu ugraditi svi standardni VELUX krovni prozori, od užih dimenzije 66 x 118 cm ili kraćih 78 x 98 cm do najvećih 134 x 160 cm. Sve komponente napravljene su po mjeri – za brzu i jednostavnu montažu pa prilagodba na gradilištu nije potrebna.

Pojedinačna krovna kućica namijenjena je manjim prostorijama, a dvostruka ili trostruka u ovisnosti o veličini ostakljenja može otvoriti prostor dnevnog boravka ili blagovaonice pružajući lijep pogled na okoliš. Najmanji prozor ima 0,47 m², a najveći 1,63 m² ostakljenja, iz čega se mogu izračunati potrebe za dovoljnom količinom prirodnog svjetla u odnosu na tlocrtnu površinu prostorije pa se tako može odabrati i veličina kućice. Preporuka je da površina stakla bude 1/7 površine poda.
Povećavanjem visine unutarnjeg prostora, mini krovna kućica dobro je rješenje za krovove malog nagiba. U odnosu na završni materijal krova, u ponudi su opšavi namijenjeni ravnim ili profiliranim pokrovima. Element za ravne pokrove visine do 1,6 cm (EAS) ugrađuje se u nagib krova od 20 do 75ᵒ. Element za profilirane pokrove visine do 12 cm (EAW) predviđen je za nagibe krova od 10 do 75ᵒ.
Prozračnost pod mini krovnom kućicom 7

O ugradnji mini krovne kućice

Prema odabranom gabaritu mini krovne kućice, priprema se otvor u krovištu. Sastavlja se okvir tvornički izrađene potkonstrukcije koji čini gornji dio i trokutaste bočnice. Stjenke okvira izrađene su od vodoodbojne šperploče, toplinski izolirane poliuretanom. Za dvostruke i trostruke kućice postavljaju se rogovi od laminirane borovine. Ugrađuju se prozori. Postavlja se hidroizolacijska maramica BFX i spaja na hidroizolaciju krova. S vanjske strane ugrađuje se opšav od sivo lakiranog aluminija sa spužvastom brtvom i spaja na krovni pokrov. Na gornjem rubu kućice montira se odvodni žlijeb od pocinčanog čelika koji osigurava odvodnju vode.
Prozračnost pod mini krovnom kućicom 8

Još o opcijama krovnih prozora

Kućica s jednim, dva ili tri jednaka prozora u dimenziji prema odabiru atraktivno je rješenje koje se uklapa u svaki interijer. Prije narudžbe treba još izabrati:
završnu površinsku obradu unutarnje strane prozorskih okvira: – natur drvo (laminirani nordijski bor) impregnirano i lakirano akrilnim lakom na bazi vode – drvo impregnirano, lakirano akrilnim lakom i bojeno u bijelu boju na vodenoj bazi, s vidljivim godovima – drvo presvučeno bijelim poliuretanom

ovjes krila – prozor sa središnjim ili dvostrukim ovjesom, ovisno o visini ugradnje i dohvatu ručke za upravljanje

način upravljanja – ručno ili daljinski upravljani VELUX INTEGRA® krovni prozori

vanjsku i unutarnju zaštitu od sunca – vani tenda i roleta, a unutra različita dekorativna sjenila za zasjenjivanje ili zamračivanje prostora

Prozračnost pod mini krovnom kućicom 9