Mini krovna kućica još je jedan od VELUX proizvoda koji stvaraju prostor, a u potkrovlje dovodi obilje prirodne svjetlosti, svježeg zraka i povećava korisni prostor i obujam ispod kosog krova. Ovaj proizvod ujedinjuje prednosti klasične krovne kućice i tehnološki naprednog krovnog prozora. Klasične krovne kućice kakve viđamo na krovovima zahtjevne su konstrukcije s pomno izvedenim detaljima koje povećavaju visinu u interijeru i svjetlost propuštaju preko vertikalno postavljenog prozora. U odnosu na klasičnu, VELUX krovna mini krovna kućica svojim krovnim prozorima propušta dvostruko više svjetla što je bolje rješenje za dobivanje veće količine dnevne svjetlosti u prostoru potkrovlja.

Konstrukcija VELUX mini krovne kućice podiže ravninu ostakljenja iznad razine krova, stvarajući dodatni prostor za život i kvalitetniju tlocrtnu organizaciju. Krovni prozori dovode dvostruko više svjetla u potkrovlje – tijekom dana prate putanju Sunca na nebeskom svodu – od nisko položenih zraka koje duboko ulaze u prostor do zenitalnog svjetla preko podneva koje u vertikalnom snopu obasjava unutrašnjost. Interijer postaje prostran, svijetao i prozračan.

VELUX mini krovna kućica je komplet koji čini tvornički pripremljena potkonstrukcija s pojačanom toplinskom zaštitom, u varijantama s 1, 2 ili 3 krovna prozora u nizu, sa svim elementima za montažu – vanjskim opšavom i hidroizolacijskom maramicom. U kućicu se mogu ugraditi svi standardni VELUX krovni prozori, od užih dimenzije 66 x 118 cm ili kraćih 78 x 98 cm do najvećih 134 x 160 cm. Sve komponente napravljene su po mjeri – za brzu i jednostavnu montažu pa prilagodba na gradilištu nije potrebna.

Pojedinačna krovna kućica namijenjena je manjim prostorijama, a dvostruka ili trostruka u ovisnosti o veličini ostakljenja može otvoriti prostor dnevnog boravka ili blagovaonice pružajući lijep pogled na okoliš. Najmanji prozor ima 0,47 m², a najveći 1,63 m² ostakljenja, iz čega se mogu izračunati potrebe za dovoljnom količinom prirodnog svjetla u odnosu na tlocrtnu površinu prostorije pa se tako može odabrati i veličina kućice. Preporuka je da površina stakla bude 1/7 površine poda.
Povećavanjem visine unutarnjeg prostora, mini krovna kućica dobro je rješenje za krovove malog nagiba. U odnosu na završni materijal krova, u ponudi su opšavi namijenjeni ravnim ili profiliranim pokrovima. Element za ravne pokrove visine do 1,6 cm (EAS) ugrađuje se u nagib krova od 20 do 75ᵒ. Element za profilirane pokrove visine do 12 cm (EAW) predviđen je za nagibe krova od 10 do 75ᵒ.
potkrovlje.hr velux mini krovna kucica eaw eas 002

O ugradnji mini krovne kućice

Prema odabranom gabaritu mini krovne kućice, priprema se otvor u krovištu. Sastavlja se okvir tvornički izrađene potkonstrukcije koji čini gornji dio i trokutaste bočnice. Stjenke okvira izrađene su od vodoodbojne šperploče, toplinski izolirane poliuretanom. Za dvostruke i trostruke kućice postavljaju se rogovi od laminirane borovine. Ugrađuju se prozori. Postavlja se hidroizolacijska maramica BFX i spaja na hidroizolaciju krova. S vanjske strane ugrađuje se opšav od sivo lakiranog aluminija sa spužvastom brtvom i spaja na krovni pokrov. Na gornjem rubu kućice montira se odvodni žlijeb od pocinčanog čelika koji osigurava odvodnju vode.
potkrovlje.hr velux mini krovna kucica eaw eas 003

Još o opcijama krovnih prozora

Kućica s jednim, dva ili tri jednaka prozora u dimenziji prema odabiru atraktivno je rješenje koje se uklapa u svaki interijer. Prije narudžbe treba još izabrati:
završnu površinsku obradu unutarnje strane prozorskih okvira: – natur drvo (laminirani nordijski bor) impregnirano i lakirano akrilnim lakom na bazi vode – drvo impregnirano, lakirano akrilnim lakom i bojeno u bijelu boju na vodenoj bazi, s vidljivim godovima – drvo presvučeno bijelim poliuretanom

ovjes krila – prozor sa središnjim ili dvostrukim ovjesom, ovisno o visini ugradnje i dohvatu ručke za upravljanje

način upravljanja – ručno ili daljinski upravljani VELUX INTEGRA® krovni prozori

vanjsku i unutarnju zaštitu od sunca – vani tenda i roleta, a unutra različita dekorativna sjenila za zasjenjivanje ili zamračivanje prostora

potkrovlje.hr velux mini krovna kucica eaw eas 004