Na vinorodnom području poluotoka Pelješca gdje odležavaju ponajbolja hrvatska crna vina, u starom naselju Potomje, smjestilo se bajkovito obiteljsko imanje proizvođača plemenite kapljice – Dingača. Kompleks građevina datira s kraja 19. stoljeća, a neka su zdanja i znatno starija. Stambena zgrada s mlinicom za masline izgrađena je 1894. Obiteljska zavjetna kapela sv. Lucije u predvrtu iz istog je razdoblja. Zgrada vinarije još je neutvrđene starosti, a procjenjuje se da je iz 17. stoljeća.

Prozračno potkrovlje u kraljevstvu Dingača 14

Prije nekoliko godina obiteljska kuća, katnica veličine 400 m², prošla je temeljitu obnovu. Sačuvana je samo vanjska opna kamenih zidova debljine 80 cm, a razgrađene sve pregrade, drveni grednici stropova i elementi krovišta. Kroz rekonstrukciju su implementirani suvremeni materijali i načini gradnje, a kao pregradni zidovi korišteni su lagani porobetonski blokovi pogodni za sanacije postojećih građevina.

Osnovna misao u uređenju bila je prezentirati ovo vrijedno stambeno zdanje prepuno obiteljskih uspomena kroz generacije kao spoj starog i novog, tradicionalnog i modernog. Zadatak je bio povijesnu stambenu strukturu prilagoditi suvremenom načinu života.

Potkrovlje stambene zgrade bilo je poseban izazov. Izduženi tlocrt građevine oblikovane dvostrešnim krovom blagog nagiba omogućio je formiranje dviju stambenih jedinica. Ploha krova rastvorena je krovnim prozorima velikog formata koji se ritmički nižu prateći niz otvora na pročelju. Ugrađeni su VELUX krovni prozori s dvostrukim ovjesom čija se krila otklapaju oko gornje osi pružajući užitak panoramskog pogleda na čitavo imanje, vinograde, maslinike i širu okolicu plodne visoravni.

Prozračno potkrovlje u kraljevstvu Dingača 15

Otvaranje krovišta rezultiralo je obiljem sunčeve svjetlosti i interijerom koji u nakraćim crtama možemo opisati kao prozračan, lepršav i svijetao. Do izražaja dolazi čistoća prostora neopterećena suvišnim detaljima. Interijerom dominiraju osjećaj ugode, spokoja i usmjerenost na prelijepe vizure Potomskog polja.

Prozračno potkrovlje u kraljevstvu Dingača 16

Koncept otvorenog prostora obuhvatio je ulaz u stan, dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu. Više sadržaja okupljenih u jedinstveni prostor tražilo je neutralnu podlogu u izboru boja i materijala. Bjelina zidova i podgleda krova nadovezali su se na okvire krovnih prozora u bijelom poliuretanu. Završna obloga podova u keramičkim pločicama svijetlih tonova s nježnom teksturom drveta nenametljiva je i umirujuća podloga za dvije sjedeće grupe.            

Prozračno potkrovlje u kraljevstvu Dingača 17

Blagovaonsku grupu čini okrugli bijeli Saarinenov stol s četiri Eamesova kultna DSW stolca za blagovanje (Dining, Side chair, Wood). Krase ga ergonomski oblikovana školjka iz bijelog mat polipropilena i noge od bukovog drveta s crnim čeličnim ukrutama inspirinane Eiffelovim konstrukcijama. Spoj je to modernog – plastike i tradicionalnog materijala – drveta koje prostoru daje toplinu.      

Grupa za sjedenje u dnevnom boravku pripada nekom drugom vremenu. Sofa s dva udobna naslonjača mekih linija tapecirana je u ukrasnu tkaninu finog sjaja u nježnom sivo-maslinastom tonu. Dvije grupe za sjedenje spretno su se povezale u komunikaciji modernog i povijesnog.

Pažljivom oku neće promaknuti neizbježan detalj u dnevnom boravku – mali hladnjak za vino s nekoliko butelja koje čekaju svoje degustatore.

Prozračno potkrovlje u kraljevstvu Dingača 18

Keramika je bila dobar izbor za oblaganje poda zbog ugrađenog sustava podnog grijanja koje temperira prostor u zimskom periodu, dok za vrućih ljetnih dana hladni pod godi i osvježava. Sustav je spojen na kotao na pelete – biogorivo visoke energetske učinkovitosti nastalo prešanjem ostataka drvenih vlakana niskog postotka vlažnosti. Topla voda za kućanstvo zagrijava se preko solarnih vakuumskih panela, još jednog tehničkog sustava orijentiranog na obnovljive izvore energije. Parapetni ventilokonvektori smješteni su ispod krovnih prozora, no debeli vanjski zidovi osiguravaju ugodnu unutarnju klimu ljeti i prostorije najčešće nije potrebno dodatno rashlađivati.

Prozračno potkrovlje u kraljevstvu Dingača 19

Spavaće sobe pod kosim krovom djeluju umirujuće. Sunčeve zrake dolaze s krovnih prozora, odbijaju se od bijelih ploha i reflektiraju ispunjavajući prostor svjetlošću. Koncept bjeline oplemenjen je tek ponekim detaljem, nenametljivim ukrasom i tekstilnom presvlakom koja prostoru donosi živost.

Prozračno potkrovlje u kraljevstvu Dingača 20
Prozračno potkrovlje u kraljevstvu Dingača 21

Kupaonica nastavlja priču kroz pažljivi, odmjereni odabir materijala i tekstura. Zdjela umivaonika na rustikalnom drvenom postolju i okruglo ogledalo imaju dovoljno uporabnog prostora da funkcija bude zadovoljena, a interijeru donose atrakciju. Neugodnost kosog krova spretno je riješena smještanjem tuš kade pod veću visinu krovišta. 

Prozračno potkrovlje u kraljevstvu Dingača 22

Podne keramičke pločice većeg formata od kamena pješčenjaka kombinirane su s mirnijim zidnim pločicama. Zid iza umivaonika istaknut je izborom malih bijelih pločica u sjajnoj glazuri koje nepravilno lome svjetlo dajući prostoru dinamiku. Obilje svjetlosti, svježina, zvukovi i mirisi koji dolaze iz okoliša krijepe i dušu i tijelo.

Prozračno potkrovlje u kraljevstvu Dingača 23
Prozračno potkrovlje u kraljevstvu Dingača 24
Prozračno potkrovlje u kraljevstvu Dingača 25
Prozračno potkrovlje u kraljevstvu Dingača 26
Prozračno potkrovlje u kraljevstvu Dingača 27
Prozračno potkrovlje u kraljevstvu Dingača 28
Prozračno potkrovlje u kraljevstvu Dingača 29
Prozračno potkrovlje u kraljevstvu Dingača 30
Prozračno potkrovlje u kraljevstvu Dingača 31
Prozračno potkrovlje u kraljevstvu Dingača 32
Prozračno potkrovlje u kraljevstvu Dingača 33
Prozračno potkrovlje u kraljevstvu Dingača 34
potkorovlje.hr_velux_potomje-peljesac_bijeli-prozori_001
potkorovlje.hr_velux_potomje-peljesac_bijeli-prozori_002
potkorovlje.hr_velux_potomje-peljesac_bijeli-prozori_003
potkorovlje.hr_velux_potomje-peljesac_bijeli-prozori_004
potkorovlje.hr_velux_potomje-peljesac_bijeli-prozori_005
potkorovlje.hr_velux_potomje-peljesac_bijeli-prozori_006
potkorovlje.hr_velux_potomje-peljesac_bijeli-prozori_007
potkorovlje.hr_velux_potomje-peljesac_bijeli-prozori_008
potkorovlje.hr_velux_potomje-peljesac_bijeli-prozori_009
potkorovlje.hr_velux_potomje-peljesac_bijeli-prozori_010
potkorovlje.hr_velux_potomje-peljesac_bijeli-prozori_011
previous arrow
next arrow
potkorovlje.hr_velux_potomje-peljesac_bijeli-prozori_001
potkorovlje.hr_velux_potomje-peljesac_bijeli-prozori_002
potkorovlje.hr_velux_potomje-peljesac_bijeli-prozori_003
potkorovlje.hr_velux_potomje-peljesac_bijeli-prozori_004
potkorovlje.hr_velux_potomje-peljesac_bijeli-prozori_005
potkorovlje.hr_velux_potomje-peljesac_bijeli-prozori_006
potkorovlje.hr_velux_potomje-peljesac_bijeli-prozori_007
potkorovlje.hr_velux_potomje-peljesac_bijeli-prozori_008
potkorovlje.hr_velux_potomje-peljesac_bijeli-prozori_009
potkorovlje.hr_velux_potomje-peljesac_bijeli-prozori_010
potkorovlje.hr_velux_potomje-peljesac_bijeli-prozori_011
previous arrow
next arrow