Stanovi izduženog tlocrta, kao i prostori koji nemaju stambenu namjenu (uredi, radionice), zbog velike dubine prostora ne dobivaju potrebnu količinu dnevne svjetlosti jer prirodna svjetlost preko otvora na pročelju ne prodire dovoljno duboko u prostor..
Ranojutarnje istočne i kasnopopodnevne zapadne, položene sunčane zrake probit će se u dubinu prostora, ali strme upadne zrake tijekom dana plitko će obasjati takav prostor. Samo netko tko je iskusio život u nedovoljno osunčanom prostoru zna kakvo je psihološko značenje insolacije, koliko sunčane zrake utječu na osjećaj ugode, dobro raspoloženje, ali i na zdravlje.
Prednost zadnjeg kata pod ravnim krovom obiteljske kuće ili višestambene zgrade donosi mogućnost ugradnje VELUX krovnih prozora za ravni krov kojima je moguće preoblikovati svaki prostor. Zenitna svjetlost s krova osvijetlit će mračne dijelove stana i osigurati ne samo higijenski minimum nego i dati novu kvalitetu dijelovima prostora koji su prije bili osvijetljeni samo pomoću umjetne rasvjete.
Vizualni kontakt s okolišem je nezamjenljiv, prostorije u kojima provodimo najveći dio slobodnog vremena i dalje će biti smještene uz pročelje, ali pmoću ravnih krovnih prozora dnevni boravak može oplemeniti dodatno svjetlo u dubini, snop sunčanih zraka može osvijetliti i naglasiti stol za blagovanje, a kuhinja ili kupaonica mogu dobiti željenu svjetlost i svjež zrak ukoliko se odlučite za ravni krovni prozor koji se može otvoriti.

Ovisno o zahtjevima za dovoljnom količinom dnevne svjetlosti i/ili prirodnim provjetravanjem u verziji krovnih prozora s kupolom ili ravnim staklom, mogu se izabrati fiksni krovni prozori za ravni krov ili otklopni krovni prozori u više različitih veličina.

VELUX krovni prozori za ravni krov razlikuju se po obliku i materijalu završnog transparentnog sloja pa tako postoje VELUX prozori za ravni krov s kupolom i VELUX prozor za ravni krov s ravnim staklom.

  • VELUX prozor za ravni krov s kupolom odlikuju izvrsna termoizolacijska svojstva, kao i zvučna zaštita. Gornja akrilna kupola u transparentnoj ili matiranoj varijanti štiti staklo prozora od oborina – kiše, tuče, snijega. Prozor ispod kupole je niskoenergetski, s izoliranim okvirom i dvostrukim ostakljenjem, a gornje vanjsko staklo je s low-e premazom, dok je donje laminirano, sigurnosno. Oblik kupole i kombinacija materijala umanjuju buku udara kišnih kapi i tuče.
  • VELUX prozor za ravni krov s ravnim staklom noviji je model energetski učinkovitog VELUX prozora za ravni krov. Umjesto kupole ima sigurnosno vanjsko kaljeno staklo debljine 4 mm koje štiti prozor dvostrukim termoizolacijskim ostakljenjem u diskretnom zajedničkom crnom okviru. Dobrom zvučnom zaštitom značajno je smanjena buka udara kiše i tuče te prometa.
Prozori za ravni krov 10
Ovisno o zahtjevima za dovoljnom količinom dnevne svjetlosti i/ili prirodnim provjetravanjem u verziji krovnih prozora s kupolom ili ravnim staklom, mogu se izabrati fiksni krovni prozori za ravni krov ili otklopni krovni prozori u više različitih veličina. U varijanti s kupolom proizvode se krovni prozori za specifične potrebe, kao prozor za izlazak na ravni krov, s otklapanjem krila do kuta od 60°, čime se omogućava izlazak na krov radi kontrole i održavanja, te prozori za ravni krov za odimljavanje, npr. nad stubištima višestambenih zgrada, što je u vezi sa zakonskom regulativom zaštite od požara.
VELUX fiksni prozor za ravni krov ne može se otvarati – on samo omogućuje prodor dnevne svjetlosti u uvučene i mračne kutke čineći svjetlosni akcent u prostoru. Ugrađuje se u prostore kojima je potrebno dodatno osvjetljenje dnevnom svjetlošću, a koje nije potrebno provjetravati.

VELUX prozor za ravni krov koji se može otvarati, osim prirodne svjetlosti, omogućava i prirodno ventiliranje i dovodi svjež zrak u prostorije ispod krova. Ako grupi fiksnih prozora dodamo i jedan otklopni – prostor će dobiti obilje svjetlosti i potreban svježi zrak.

Kao zaštita od prekomjerne insolacije VELUX prozora za ravni krov s kupolom, u prostoru između zaštitne kupole i ostakljenja ugrađuje se vanjska tenda od mrežaste tkanine obložene PVC-om koja blokira sunčanu svjetlost prije nego što dođe do stakla i toplinu prenese u unutarnji prostor.

Prozori za ravni krov 11

Unutarnja dekorativna plisirana sjenila za prozore na ravnome krovu daju dojam privatnosti i zasjenjuju prostor raspršujući blagu svjetlost, ovisno o boji sjenila – bijela, boja pijeska ili antracit. Mogu se ugraditi na krovne prozore s kupolom ili ravnim staklom, ali ne i na prozore kojima se upravlja pomoću šipke.

Upravljanje krovnim prozorima, tendama i sjenilima za ravni krov može biti ručno ili automatsko, a funkcije rukovanja svim elementima sustava međusobno su usklađene.

  • Ručno upravljanje pomoću šipke za otvaranje preporučuje se za prostore do 3,5 m visine. U ovoj verziji nije moguća ugradnja unutarnjeg sjenila.
  • Automatsko daljinsko upravljanje putem VELUX INTEGRA® sustava na električno ili solarno napajanje idealno je za sve prozore koji stanarima nisu nadohvat ruke. Rukovanje je jednostavno i lako pomoću VELUX INTEGRA® upravljačkog panela s ikonama za osam osnovnih tvorničkih programa. Programirane funkcije otvaraju i zatvaraju prozore, provjetravaju prostor prema želji ukućana ili u određeno vrijeme svakog dana. Daljinskim pomicanjem tende i sjenila sprečava se pregrijavanje prostorija i održava ugodna unutarnja klima, što štedi energiju, a funkcije večernjeg i jutarnjeg zasjenjivanja omogućuju miran san i ugodno buđenje. Senzor za kišu automatski zatvara prozor pri pojavi prvih kišnih kapi, a dodirom na upravljački panel i ikonu „Napuštanje kuće“ zatvorit će se svi prozori u sustavu pa nije potrebno provjeravati jesmo li neki od njih zaboravili zatvoriti.
Prozori za ravni krov 12
Prozori za ravni krov 13
Prozori za ravni krov 14
Prozori za ravni krov 15