Stanovi izduženog tlocrta, kao i prostori koji nemaju stambenu namjenu (uredi, radionice), zbog velike dubine prostora ne dobivaju potrebnu količinu dnevne svjetlosti jer prirodna svjetlost preko otvora na pročelju ne prodire dovoljno duboko u prostor..
Ranojutarnje istočne i kasnopopodnevne zapadne, položene sunčane zrake probit će se u dubinu prostora, ali strme upadne zrake tijekom dana plitko će obasjati takav prostor. Samo netko tko je iskusio život u nedovoljno osunčanom prostoru zna kakvo je psihološko značenje insolacije, koliko sunčane zrake utječu na osjećaj ugode, dobro raspoloženje, ali i na zdravlje.
Prednost zadnjeg kata pod ravnim krovom obiteljske kuće ili višestambene zgrade donosi mogućnost ugradnje VELUX krovnih prozora za ravni krov kojima je moguće preoblikovati svaki prostor. Zenitna svjetlost s krova osvijetlit će mračne dijelove stana i osigurati ne samo higijenski minimum nego i dati novu kvalitetu dijelovima prostora koji su prije bili osvijetljeni samo pomoću umjetne rasvjete.
Vizualni kontakt s okolišem je nezamjenljiv, prostorije u kojima provodimo najveći dio slobodnog vremena i dalje će biti smještene uz pročelje, ali pmoću ravnih krovnih prozora dnevni boravak može oplemeniti dodatno svjetlo u dubini, snop sunčanih zraka može osvijetliti i naglasiti stol za blagovanje, a kuhinja ili kupaonica mogu dobiti željenu svjetlost i svjež zrak ukoliko se odlučite za ravni krovni prozor koji se može otvoriti.

Ovisno o zahtjevima za dovoljnom količinom dnevne svjetlosti i/ili prirodnim provjetravanjem u verziji krovnih prozora s kupolom ili ravnim staklom, mogu se izabrati fiksni krovni prozori za ravni krov ili otklopni krovni prozori u više različitih veličina.

VELUX krovni prozori za ravni krov razlikuju se po obliku i materijalu završnog transparentnog sloja pa tako postoje VELUX prozori za ravni krov s kupolom i VELUX prozor za ravni krov s ravnim staklom.

  • VELUX prozor za ravni krov s kupolom odlikuju izvrsna termoizolacijska svojstva, kao i zvučna zaštita. Gornja akrilna kupola u transparentnoj ili matiranoj varijanti štiti staklo prozora od oborina – kiše, tuče, snijega. Prozor ispod kupole je niskoenergetski, s izoliranim okvirom i dvostrukim ostakljenjem, a gornje vanjsko staklo je s low-e premazom, dok je donje laminirano, sigurnosno. Oblik kupole i kombinacija materijala umanjuju buku udara kišnih kapi i tuče.
  • VELUX prozor za ravni krov s ravnim staklom noviji je model energetski učinkovitog VELUX prozora za ravni krov. Umjesto kupole ima sigurnosno vanjsko kaljeno staklo debljine 4 mm koje štiti prozor dvostrukim termoizolacijskim ostakljenjem u diskretnom zajedničkom crnom okviru. Dobrom zvučnom zaštitom značajno je smanjena buka udara kiše i tuče te prometa.
4 1
Ovisno o zahtjevima za dovoljnom količinom dnevne svjetlosti i/ili prirodnim provjetravanjem u verziji krovnih prozora s kupolom ili ravnim staklom, mogu se izabrati fiksni krovni prozori za ravni krov ili otklopni krovni prozori u više različitih veličina. U varijanti s kupolom proizvode se krovni prozori za specifične potrebe, kao prozor za izlazak na ravni krov, s otklapanjem krila do kuta od 60°, čime se omogućava izlazak na krov radi kontrole i održavanja, te prozori za ravni krov za odimljavanje, npr. nad stubištima višestambenih zgrada, što je u vezi sa zakonskom regulativom zaštite od požara.
VELUX fiksni prozor za ravni krov ne može se otvarati – on samo omogućuje prodor dnevne svjetlosti u uvučene i mračne kutke čineći svjetlosni akcent u prostoru. Ugrađuje se u prostore kojima je potrebno dodatno osvjetljenje dnevnom svjetlošću, a koje nije potrebno provjetravati.

VELUX prozor za ravni krov koji se može otvarati, osim prirodne svjetlosti, omogućava i prirodno ventiliranje i dovodi svjež zrak u prostorije ispod krova. Ako grupi fiksnih prozora dodamo i jedan otklopni – prostor će dobiti obilje svjetlosti i potreban svježi zrak.

Kao zaštita od prekomjerne insolacije VELUX prozora za ravni krov s kupolom, u prostoru između zaštitne kupole i ostakljenja ugrađuje se vanjska tenda od mrežaste tkanine obložene PVC-om koja blokira sunčanu svjetlost prije nego što dođe do stakla i toplinu prenese u unutarnji prostor.

1 4

Unutarnja dekorativna plisirana sjenila za prozore na ravnome krovu daju dojam privatnosti i zasjenjuju prostor raspršujući blagu svjetlost, ovisno o boji sjenila – bijela, boja pijeska ili antracit. Mogu se ugraditi na krovne prozore s kupolom ili ravnim staklom, ali ne i na prozore kojima se upravlja pomoću šipke.

Upravljanje krovnim prozorima, tendama i sjenilima za ravni krov može biti ručno ili automatsko, a funkcije rukovanja svim elementima sustava međusobno su usklađene.

  • Ručno upravljanje pomoću šipke za otvaranje preporučuje se za prostore do 3,5 m visine. U ovoj verziji nije moguća ugradnja unutarnjeg sjenila.
  • Automatsko daljinsko upravljanje putem VELUX INTEGRA® sustava na električno ili solarno napajanje idealno je za sve prozore koji stanarima nisu nadohvat ruke. Rukovanje je jednostavno i lako pomoću VELUX INTEGRA® upravljačkog panela s ikonama za osam osnovnih tvorničkih programa. Programirane funkcije otvaraju i zatvaraju prozore, provjetravaju prostor prema želji ukućana ili u određeno vrijeme svakog dana. Daljinskim pomicanjem tende i sjenila sprečava se pregrijavanje prostorija i održava ugodna unutarnja klima, što štedi energiju, a funkcije večernjeg i jutarnjeg zasjenjivanja omogućuju miran san i ugodno buđenje. Senzor za kišu automatski zatvara prozor pri pojavi prvih kišnih kapi, a dodirom na upravljački panel i ikonu „Napuštanje kuće“ zatvorit će se svi prozori u sustavu pa nije potrebno provjeravati jesmo li neki od njih zaboravili zatvoriti.
1271476491 1
154146350
1933438815
1471372833