Kroz prozore i ostakljene stijene gubici topline veći su nego kroz neprozirne građevinske dijelove, gdje se termoizolacijskim materijalima može postići bolja toplinska zaštita. Kako se tome doskočilo?
Razvojem tehnologije i uporabom visokoučinkovitih materijala u konstrukciji prozora ostvarena je izvrsna toplinska i zvučna izolacija, kao i zrakonepropusnost s prepoznatljivom oznakom ThermoTechnology™ kao jamstvom energetski učinkovitog proizvoda koji štedi energiju potrebnu za zagrijavanje prostora zimi i hlađenje ljeti.

Za prostorije s većom koncentracijom vlage u zraku (kuhinje, kupaonice) preporučuje se ugradnja drvenog prozora obloženog slojem bijelog poliuretana, koji se lako održava.

Usporedba klasičnih i prozora nove generacije

Krovni prozor svojim položajem na kosoj plohi krovišta omogućuje dvostruko više dnevnog svjetla u odnosu na prozore pročelja u vertikalnoj ravnini, pa time i toplinska zaštita mora biti primjerena.
Doprozornik (*) i krilo VELUX krovnog prozora izrađeni su od lameliranog (*) drva (nordijskog bora), što povećava mehaničku čvrstoću i stabilnost u odnosu na klasične okvire od masivnog drva, a prirodno drvo s vidljivim godovima, zaštićeno bezbojnim lakom, pružit će dojam topline i ugode svakom domu. Za prostorije s većom koncentracijom vlage u zraku (kuhinje, kupaonice) preporučuje se ugradnja drvenog prozora obloženog slojem bijelog poliuretana, koji se lako održava. Uz drveni dio nalazi se i umetak od odličnog termoizolacijskog materijala – ekspandiranog polistirena.

Višestruka zaštita

Zrakonepropusnost krovnog prozora postignuta je dvostrukom brtvom na spoju krila i doprozornika. S vanjske strane okvira ugrađen je zaštitni pokrovni profil od obojenog aluminija.Zrakonepropusnost krovnog prozora postignuta je dvostrukom brtvom na spoju krila i doprozornika. S vanjske strane okvira ugrađen je zaštitni pokrovni profil od obojenog aluminija.
Kontrola prekomjerne insolacije i gubitka topline, kao i zaštita od vanjske buke ostvareni su ugradnjom dvostrukog energetskog sigurnosnog stakla (ako je potrebno, i trostrukog). Kaljeno staklo, koje je čvršće, postavljeno je s vanjske strane i ostakljenu plohu čini neprobojnom i sigurnom, a unutarnje daje dodatnu sigurnost i može biti laminirano (*). Međuprostor je ispunjen inertnim plemenitim plinom argonom, koji djeluje kao toplinski izolator, i rubno zabrtvljen. Low-e premaz s vanjske strane stakla sprečava ulazak toplinskog zračenja tijekom ljetnih mjeseci u unutarnje prostore i reflektira ga, a zimi potpuno propušta infracrvene zrake pa je riječ o solarnim dobicima.

Mali rječnik pojmova u tekstu:

  • Doprozornik – fiksni dio prozora koji se nepomično ugrađuje u otvor obodnog (vanjskog) zida, stropa ili krova zgrade
  • Lamelirano drvo – građevni materijal izrađen od tankih drvenih lamela jednake debljine međusobno lijepljenih čime dobiva bolje tehničke karakteristike (veća mehanička čvrstoća, nosivost, stabilnost, postojanost, otpornost na požar) od masivnog drveta od kojeg je napravljen, a istovremeno zadržava estetske vrijednosti drveta kao plemenitog tradicionalnog materijala