Prilikom organiziranja stambenog prostora prema namjeni, uz osnovne grupe prostorija – dnevnu i spavaću grupu, svakako je dobro pronaći mjesto i za gospodarske prostorije. U potkrovlju je uvijek moguće izboriti se za par kvadrata neatraktivnog prostora na sjevernoj strani koji će poslužiti za sve ono čime ne želimo opteretiti ostatak stana. Ukoliko postoje prostorne mogućnosti, u takvoj grupi naći će se spremište za pohranu kućanskih potrepština, sezonske odjeće i obuće složene u kutije, sportske opreme, priručnog alata, kao i sredstava, pribora i aparata za čišćenje i održavanje kućanstva. Dio gospodarske grupe namijenjen je pranju i sušenju rublja, a ako se osiguraju radni uvjeti može poslužiti i za peglanje. Ovdje će se smjestiti plinski bojler, a ukoliko se priključuje na dimnjak, potrebno je ostaviti slobodni pristup do vratašca za čišćenje dimnjaka.
Prostorija za održavanje kućanstva 8
Ovisno o vlastitim potrebama i afinitetima, dio tzv. gospodarstva može zauzeti i kućna radionica s alatom i materijalom za sitne popravke koja mora biti kvalitetno osvijetljena i opremljena potrebnim priključcima elektroinstalacija.
Prostorija za održavanje kućanstva 9

Prostorija za održavanje kućanstva može objediniti više funkcija, od sistematične pohrane stvari do radnog dijela opremljenog za obavljanje različitih kućanskih poslova, a opremanje prostorije krajnje je jednostavno. Od otvorenih polica za smještaj kutija s ispisanim sadržajem do jeftinijih kuhinjskih gornjih i donjih elemenata s radnom plohom ili zatvorenih ormara s policama na kojima stoje deterdženti i sredstva za čišćenje. Sve plohe ormarića, kao i podovi i zidovi, izvedeni su od materijala koji omogućavaju jednostavno održavanje. Prethodno planiranje i utvrđeni tlocrtni raspored svih aparata i radnih površina bit će neophodni za pravovremenu pripremu potrebnih instalacijskih priključaka – vodovoda i odvodnje, plinske instalacije i dimovodnih kanala za spoj bojlera na dimnjak (ukoliko nije fasadni) te dovoljan broj utičnica za aparate u donjoj zoni, kao i uz radnu plohu. Uz osnovnu centralnu rasvjetu valja osvijetliti i mjesto rada ispod gornjih kuhinjskih ormarića.

‘Studio za pranje rublja’ opremljen je perilicom, sušilicom i/ili stalkom za sušenje, plohom ili sklopivom daskom za peglanje, košarom za prljavo rublje, posudom za čisto rublje spremno za peglanje. Aparati se mogu smjestiti pod nižim dijelom krova i tako mudro iskoristiti nedovoljno visoki prostor ili postaviti jedan iznad drugoga kako bi zauzeli manju tlocrtnu površinu. Ako je u prostoriji već izveden priključak za vodu, može se dodati i jedan sudoper za pranje svih onih stvari koje ne želimo prati u kupaonici ili kuhinji.
Prostorija za održavanje kućanstva 10

Iako je preporuka da sve prostorije u stanu budu prirodno osvijetljene i prozračivane, ako prostor koristimo samo kao spremište stvari, nije nužno da on ima prozor. U spremištu se ne zadržavamo dugo i za vrijeme koje ga koristimo poslužit ćemo se umjetnom rasvjetom, a potrebne izmjene zraka osigurati preko prostrujne rešetke u donjem dijelu vratnog krila ili podrezanim vratnim krilom ispod kojeg struji zrak. No ako takvu prostoriju koristimo za rad – čišćenje, peglanje i druge aktivnosti, svakako je dobro dovesti dovoljnu količinu dnevnog svjetla i svježeg zraka. Ništa lakše u potkrovlju! Na pogodnom mjestu otvorit će se krov i ugraditi krovni prozor dovoljne veličine da osvijetli radnu zonu i čitavu prostoriju. Ako je krovni prozor smješten na nižem dijelu krova, otvarat će se ručno. Ukoliko nije na dohvat ruke, preporuka je spojiti sustav na električno ili solarno napajanje i otvarati krilo po potrebi jednostavnim upravljanjem putem daljinskog upravljača.

Prostorija za održavanje kućanstva 11