Prirodno svjetlo čini potkrovlje prozračnim i ugodnim

Život na selu prilagođen je ritmu prirode – izmjeni godišnjih doba, dana i noći, oblačnih i sunčanih perioda. Ako živite na sjeveru Europe – u Danskoj, tada je prirodno svjetlo i insolacija najvažnija stavka kojoj treba posvetiti punu pažnju. Klima u Danskoj je umjerena oceanska. Zime su blage, a ljeta ugodna. Zimski su dani kratki, za najkraćeg dana u godini tek je 7 sati dnevnog svjetla. Vrijeme je promjenljivo, s dosta naoblake i čak 170 kišnih dana u godini. Sunčani dani u kasno proljeće i rano ljeto željno se čekaju. Tada Danci žive punim plućima i uživaju u blagodatima sunca.

Prirodno svjetlo udahnulo je novi život u potkrovlje na danskom poljoprivrednom imanju. Stambena prizemnica lijep je primjer ruralne arhitekture koja u tavanu ima veliki potencijal za uređenje. Tlocrt je u obliku slova L, s krakovima koji se pružaju prema jugu i istoku hvatajući najpovoljnije osunčanje. Krakovi formiraju intimno dvorište jugoistočne orijentacije. U zelenom okruženju smještena je vrtna blagovaonica za obiteljsko okupljanje. Vanjski prostor povezan je s unutarnjim dnevnim sadržajima, dok je za privatnost velike obitelji bilo potrebno urediti sobe u potkrovlju.

Prostori u potkrovlju izvrstan su primjer na koji način prirodno svjetlo kvalitativno mijenja životno okruženje. Dobar izbor kombinacije krovnih prozora i ostalih ostakljenih elemenata iz Veluxove palete uvlači maksimum osunčanja. Osnovni oblikovni element koji dovodi dnevno svjetlo u interijer su krovni prozori s dvostrukim ovjesom i donjim ostakljenim dijelom. Ovaj četverodijelni sklop ponavlja se u paru na čitavom potkrovlju.

Iako izgledaju jednako, kombinacije prozora se razlikuju. Na sjevernoj strani ugrađeni su krovni prozori i donji fiksni element. Prozori se protežu gotovo do poda. Gornje krilo otklapa se oko gornje osi i pruža panoramski pogled. Donje ostakljenje je fiksno jer nema potrebe za njegovim otvaranjem, ali potrebno je prirodno svjetlo.

Južna i istočna strana krova imaju drugu priču. U paru su združeni krovni i fiksni prozor s VELUX krovnim balkonom. Zatvoreni donji dio krovnog balkona izgleda jednako kao susjedno fiksno staklo. No kad se otvori – slijedi iznenađenje. U nekoliko trenutaka donje staklo postaje prednjica, a bočne šipke izvlače se u čvrstu ogradu. Veća širina elemenata potpuno je rastvorila interijer. Korak do ograde izlaz je u slobodu vanjskog prostora. Vizure, zelenilo, prirodno svjetlo, svježi zrak, kontakt s družinom u dvorištu.

Južna soba prirodno svjetlo dobiva preko kombinacije s Cabrio balkonom te dvaju vertikalnih prozora na zabatnom zidu. Ali ovdje je i par visoko ugrađenih VELUX Integra krovnih prozora s automatskim upravljanjem. Otvaranje krila preko daljinskog upravljača brzo će prozračiti sobu i dodati još malo zapadnog sunca.

Istočna soba otvara se na dvorište preko balkonske kombinacije. Nasuprot se nalazi par krovnih prozora za panoramski pogled, s fiksnim donjim dijelom. I ovdje prirodno svjetlo dolazi s tri strane svijeta – još malo svjetla sa zabata.

Skandinavski pristup uređenju interijera odlikuje jednostavnost, čistoća i funkcionalnost. Velika krovna površina ličena je u bijelo, kao i krovni prozori. Sunčeve zrake ili difuzno svjetlo oblačnog dana prodiru i raspršuju se u prostoru. Daščani pod daje prirodnost i toplinu, ali je izbijeljen da zadrži svježinu i prozračnost. Naglašene su jedino pajante – vezne grede krovišta u tamnoj rustikalnoj obradi.

Mali rječnik pojmova u tekstu

INSOLACIJA – osunčanje; količina energije Sunčevih zraka koja dopire do Zemlje

PAJANTA ili raspinjača – vodoravno položena poprečna greda drvenog dvostrešnog krovišta koja razupire rogove i sprječava njihovo savijanje od tereta s obzirom na razmjerno veliku duljinu roga

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider