Život na selu prilagođen je ritmu prirode – izmjeni godišnjih doba, dana i noći, oblačnih i sunčanih perioda. Ako živite na sjeveru Europe – u Danskoj, tada je prirodno svjetlo i insolacija najvažnija stavka kojoj treba posvetiti punu pažnju. Klima u Danskoj je umjerena oceanska. Zime su blage, a ljeta ugodna. Zimski su dani kratki, za najkraćeg dana u godini tek je 7 sati dnevnog svjetla. Vrijeme je promjenljivo, s dosta naoblake i čak 170 kišnih dana u godini. Sunčani dani u kasno proljeće i rano ljeto željno se čekaju. Tada Danci žive punim plućima i uživaju u blagodatima sunca.

Prirodno svjetlo udahnulo je novi život u potkrovlje na danskom poljoprivrednom imanju. Stambena prizemnica lijep je primjer ruralne arhitekture koja u tavanu ima veliki potencijal za uređenje. Tlocrt je u obliku slova L, s krakovima koji se pružaju prema jugu i istoku hvatajući najpovoljnije osunčanje. Krakovi formiraju intimno dvorište jugoistočne orijentacije. U zelenom okruženju smještena je vrtna blagovaonica za obiteljsko okupljanje. Vanjski prostor povezan je s unutarnjim dnevnim sadržajima, dok je za privatnost velike obitelji bilo potrebno urediti sobe u potkrovlju.

Prirodno svjetlo čini potkrovlje prozračnim i ugodnim 6

Prostori u potkrovlju izvrstan su primjer na koji način prirodno svjetlo kvalitativno mijenja životno okruženje. Dobar izbor kombinacije krovnih prozora i ostalih ostakljenih elemenata iz Veluxove palete uvlači maksimum osunčanja. Osnovni oblikovni element koji dovodi dnevno svjetlo u interijer su krovni prozori s dvostrukim ovjesom i donjim ostakljenim dijelom. Ovaj četverodijelni sklop ponavlja se u paru na čitavom potkrovlju.

Iako izgledaju jednako, kombinacije prozora se razlikuju. Na sjevernoj strani ugrađeni su krovni prozori i donji fiksni element. Prozori se protežu gotovo do poda. Gornje krilo otklapa se oko gornje osi i pruža panoramski pogled. Donje ostakljenje je fiksno jer nema potrebe za njegovim otvaranjem, ali potrebno je prirodno svjetlo.

Prirodno svjetlo čini potkrovlje prozračnim i ugodnim 7

Južna i istočna strana krova imaju drugu priču. U paru su združeni krovni i fiksni prozor s VELUX krovnim balkonom. Zatvoreni donji dio krovnog balkona izgleda jednako kao susjedno fiksno staklo. No kad se otvori – slijedi iznenađenje. U nekoliko trenutaka donje staklo postaje prednjica, a bočne šipke izvlače se u čvrstu ogradu. Veća širina elemenata potpuno je rastvorila interijer. Korak do ograde izlaz je u slobodu vanjskog prostora. Vizure, zelenilo, prirodno svjetlo, svježi zrak, kontakt s družinom u dvorištu.

Južna soba prirodno svjetlo dobiva preko kombinacije s Cabrio balkonom te dvaju vertikalnih prozora na zabatnom zidu. Ali ovdje je i par visoko ugrađenih VELUX Integra krovnih prozora s automatskim upravljanjem. Otvaranje krila preko daljinskog upravljača brzo će prozračiti sobu i dodati još malo zapadnog sunca.

Istočna soba otvara se na dvorište preko balkonske kombinacije. Nasuprot se nalazi par krovnih prozora za panoramski pogled, s fiksnim donjim dijelom. I ovdje prirodno svjetlo dolazi s tri strane svijeta – još malo svjetla sa zabata.

Prirodno svjetlo čini potkrovlje prozračnim i ugodnim 8

Skandinavski pristup uređenju interijera odlikuje jednostavnost, čistoća i funkcionalnost. Velika krovna površina ličena je u bijelo, kao i krovni prozori. Sunčeve zrake ili difuzno svjetlo oblačnog dana prodiru i raspršuju se u prostoru. Daščani pod daje prirodnost i toplinu, ali je izbijeljen da zadrži svježinu i prozračnost. Naglašene su jedino pajante – vezne grede krovišta u tamnoj rustikalnoj obradi.

Mali rječnik pojmova u tekstu

INSOLACIJA – osunčanje; količina energije Sunčevih zraka koja dopire do Zemlje

PAJANTA ili raspinjača – vodoravno položena poprečna greda drvenog dvostrešnog krovišta koja razupire rogove i sprječava njihovo savijanje od tereta s obzirom na razmjerno veliku duljinu roga

Prirodno svjetlo čini potkrovlje prozračnim i ugodnim 9
Prirodno svjetlo čini potkrovlje prozračnim i ugodnim 10
Prirodno svjetlo čini potkrovlje prozračnim i ugodnim 11
Prirodno svjetlo čini potkrovlje prozračnim i ugodnim 12
Prirodno svjetlo čini potkrovlje prozračnim i ugodnim 13
Prirodno svjetlo čini potkrovlje prozračnim i ugodnim 14
Prirodno svjetlo čini potkrovlje prozračnim i ugodnim 15
Prirodno svjetlo čini potkrovlje prozračnim i ugodnim 16
Prirodno svjetlo čini potkrovlje prozračnim i ugodnim 17
Prirodno svjetlo čini potkrovlje prozračnim i ugodnim 18
Prirodno svjetlo čini potkrovlje prozračnim i ugodnim 19
Prirodno svjetlo čini potkrovlje prozračnim i ugodnim 20
Prirodno svjetlo čini potkrovlje prozračnim i ugodnim 21
Prirodno svjetlo čini potkrovlje prozračnim i ugodnim 22
015
016
017
018
019
020
021
022
023
024
025
026
027
028
previous arrow
next arrow
015
016
017
018
019
020
021
022
023
024
025
026
027
028
previous arrow
next arrow