Morate se složiti da su balkoni i terase najromantičnija mjesta u vašem domu! Imaju nekakav poseban šarm, snažniji od onog u spavaćoj sobi, zar ne? Sve je nekako ugodno i nježno, naprosto zrači nekom posebnom energijom. No kada ste zadnji put doista uživali u njima? Koliko često zapravo tamo pijete kavu, gledate zalazak sunca ili se družite sa svojim najdražima. Rana jesen pravo je vrijeme da udahnete vašim balkonima i terasama novi život, neka budu centar vaših druženja. Raščistite gomilu stvari koju većina nas odlaže ondje i u samo tri koraka učinite ih pravim lounge prostorom u kojem ćete rado boraviti.

1. korak: NAMJEŠTAJ

Pripremimo balkone i terase za nadolazeće jesenske dane 6

Prilikom uređenja vaše terase ili balkona birajte multifunkcionalne komade namještaja, to je osobito važno ukoliko nemate baš mnogo prostora. Klupa koja pod sobom ima prostor za odlaganje ili stolić koji je ujedno škrinja bit će idealno rješenje, u njih ćete lako moći spremiti dekice ili jastuke u slučaju kiše ili jakog vjetra. Odaberite udobne stolice, klupu ili taburee, stolić i police za odlaganje, to su must have komadi bez kojih ne možete, a ako imate više prostora velika drvena ljuljačka ili viseća ležaljka dat će vašem balkonu ili terasi poseban šarm. U posljednje vrijeme osobito je popularan vanjski namještaj koji možete jednostavno izraditi od paleta – osim što ćete se zabaviti, uštedjet ćete i u konačnici dobiti unikatne komade namještaja.

2. korak: RASVJETA

Pripremimo balkone i terase za nadolazeće jesenske dane 7

Rasvjeta je jedna od ključnih stavki uređenja svakog unutarnjeg i vanjskog prostora. Ako nemate velik budžet, postoji hrpa jeftinih rješenja koja su vam nadohvat ruke, a krajnji rezultat će biti jednako impresivan. Iskoristite božićne lampice te njima ukrasite ogradu ili ih objesite na rub tende. Svjećice, fenjeri i lampioni također su odlična ideja, a možete ih i sami izraditi od žice, papira i iskorištenih staklenki, potražite na Internetu, postoji hrpa video instrukcija za njihovu izradu.

3. korak: DEKORACIJA

Pripremimo balkone i terase za nadolazeće jesenske dane 8

Ne pretjerujte s dekoriranjem, jer uz romantičnu rasvjetu ne treba vam puno da bi vaša terasa ili balkon izgledali sjajno. Tek nekoliko jastučića i dekica, i cvijeće, obavezno cvijeće. Ako niste vješti u održavanju biljki na životu izaberite one nezahtjevne poput kaktusa, ružmarina ili lavande. I vaša oaza spremna je za uživanje.