Današnji koncept uređenja ide za otvaranjem interijera koje daje dojam veće prostornosti, gdje obitelj provodi slobodno vrijeme družeći se ili obavljajući raznovrsne poslove uz razgovor i kontakt. Dječja igra, priprema obroka, blagovanje, pisanje zadaće uz pomoć ukućana, gledanje televizije, rad, slušanje glazbe uz druge aktivnosti traže skupni prostor koji objedinjuje dnevni boravak, blagovaonicu, kuhinju, kućnu biblioteku, radni kutak, a u manjim stanovima čak i spavanje. Funkcionalne cjeline moguće je odvojiti konstruktivnim elementima krovišta (stupovima, gredama, kosnicima) i namještajem – ormarima, komodama, policama.

Pregradne stijene u potkrovlju 2
Neke dijelove stana ipak treba izolirati da biste imali svoj mir i intimu te se odvojili od bučnijeg dijela stana. To su svakako kupaonica i WC, a u većim stanovima spavaće i dječje sobe s hodnikom koji dijeli intimni dio od dnevnih sadržaja, radna soba koja traži svoj mir te ulazni prostor kao svojevrsna tampon zona prema stubištu.

Pregradne stijene označavaju nenosive građevinske dijelove koji pregrađuju prostor i ne preuzimaju opterećenja drugih građevnih dijelova. Mogu se izvesti kao:

• čvrste ugrađene stijene, najčešće zidane – tj. pregradni zidovi od manjih ili većih elemenata čija površina se žbuka i gleta

• montažne stijene – tvornički pripremljeni sustavi koji se montiraju na gradilištu

Pregrade se mogu izvoditi kao zidane od staklene opeke ili montažne, gdje se staklena opeka postavlja u rešetkaste okvire. Uz ugrađene i montažne stijene, postoje i pokretne pregrade – klizne ili preklopne koje dijele prostor, a mogu se i rastvarati. No takve pregrade ulaze u kategoriju vrata.
Pregradne stijene u potkrovlju 3
Odluka o načinu pregrađivanja i materijalima ovisit će o nosivoj konstrukciji poda, opterećenjima, roku izvedbe i osobnim afinitetima. Pregradne stijene slobodno se raspoređuju unutar tlocrta i ne ovise o zidovima niže etaže kao što je slučaj s nosivim zidovima. No u adaptacijama postojećih građevina, pogotovo kad je u pitanju drveni grednik u podu, potrebno je provjeriti nosivost konstrukcije i tada donijeti odluku o mogućem rješenju i eventualno ojačanju.

Čvrste ugrađene stijene mogu se zidati od pečene gline – opeke normalnog formata, šupljih opekarskih blokova ili laganog betona, tzv. porobetona.

Pregradni zidovi od opeke ili opekarskog bloka zidaju se u pravilnom zidarskom vezu uz pomoć veziva – cementnog morta ili posebnih građevinskih ljepila koja brzo stežu i skraćuju vrijeme sušenja. Preporučuju se za zidanje mokrih čvorova – kupaonice i kuhinje. Dobro podnose manja opterećenja i oslabljenja za vođenje instalacija.

Pregradne stijene u potkrovlju 4

Pregradni zidovi od porobetonskog bloka (siporexa) zidaju se specijalnim mortovima. Ravna i glatka površina bloka za završnu obradu zida zahtijeva tek gletanje (uz umetanje mrežice za veću čvrstoću), čime se uvodi manje vlage i ubrzava sušenje.

Pregradne stijene u potkrovlju 5

Montažne stijene sastavljene su od nosača, obloge i ispune. Pregrade je moguće izvesti s nosačima od drvenih gredica i oblogom od drvenih dekorativnih ploča debljine 18-20 mm. Tvornički suhomontažni sustavi razrađene tehnologije kao nosivu podkonstrukciju koriste lagane čelične nosače. Obloga se izvodi iz jednog ili dva sloja gips-kartonskih ploča debljine 12,5 ili 15 mm. Ispunu čine meke ploče mineralne vune koje su zvučni i toplinski izolator.

Pregradne stijene u potkrovlju 6