Zamišljate svoj dom u potkrovlju kao vedro i prozračno mjesto prepuno svjetlosti. Čitav prostor okupan je suncem. Unutarnja klima je ugodna, zrak struji i donosi svježinu. Atmosfera je u isto vrijeme opuštajuća i poticajna za različite aktivnosti. Jutro je. Budite se dok se sunčeve zrake stidljivo probijaju kroz vaš san. Započinje još jedan dan u prostoru koji ste kreirali za sebe i svoju obitelj.
Pozdrav Suncu 10
Najljepši dio kreacije mogućnost je kombiniranja krovnih prozora u grupe koje propuštajući svjetlost stvaraju različite dojmove u prostoru. Otvaranje veće površine kosog krova uz garnituru za sjedenje ili stol za blagovanje daju toliko potrebnu ugodu življenja. Nizanje krovnih prozora u svjetlosnu traku koja osvjetljava površinu radnog stola čitavom dubinom prostora dobro djeluje na radni elan. Prirodno svjetlo baš je tamo gdje je najpotrebnije.

Više prozora donosi više svjetlosti i bolji vizualni kontakt s okolišem. Kod dimenzioniranja prozora i ostakljenih stijena valja znati da staklena površina mora iznositi najmanje 1/7 ukupne površine poda.
Namjena prostorije također je važna. Količina svjetlosti u prostorima u kojima se provodi najviše vremena – boravak i blagovaonica, dječja i radna soba treba biti veća pa ostakljenje iznosi 1/4 – 1/5 od ukupne površine poda.

Krovni prozor nove generacije ključni je element za oblikovanje potkrovlja koji dovodi prirodno dnevno svjetlo i svježi zrak pod kosu krovnu kapu. Funkcionalna organizacija i tlocrtni raspored koji zadovoljavaju želje i potrebe obitelji lako će otvaranjem krova i ugradnjom prozora dobiti potrebno svjetlo, ali i stvoriti posebni doživljaj koji to svjetlo stvara u prostoru. Sklop od dva, tri ili četiri krovna prozora ugrađuju se u ritmu krovne konstrukcije. Nizanje prozora po horizontali i vertikali prilagodit će se potrebama prostora. Sloboda koju pruža otvaranje krova na željenom mjestu pojednostavljuje oblikovanje stambenog potkrovlja.

Duo rješenje nastaje spajanjem dva identična krovna prozora. Postaviti se mogu jedan pored drugoga što nazivamo horizontalno duo rješenje ili jedan iznad drugoga što čini vertikalno duo rješenje.

Pozdrav Suncu 11

Quattro rješenje nudi još više kombinacija. Horizontalni niz od 4 identična prozora lijepa je svjetlosna površina uz grupu za sjedenje, pogotovo ako je donji rub prozora ugrađen dovoljno nisko da se dobiju vizure u sjedećem položaju. Vertikalni niz od 4 identična prozora stvara svjetlosnu traku. Grupa od 2 horizontalna i 2 vertikalna prozora daje zanimljiv format svjetlosti koji će oplemeniti dnevni boravak, spavaću ili radnu sobu.

Pozdrav Suncu 12

Specifične situacije na koje se nailazi prilikom uređenja potkrovlja, iako izgledaju kao problem, rješive su upotrebom dodatnih elemenata.
Dodatni krovni element u obliku fiksnog stakla ispod krovnog prozora može zamijeniti donji prozor u varijantama vertikalnih ‘duplića’ i ‘kvatrića’. Ugrađuju se na svim krovovima gdje nagib seže gotovo do poda i gdje ugradba prozora koji se otvara nije praktična

Pozdrav Suncu 13

Vertikalni ostakljeni element ugrađuje se pod krovne prozore u potkrovljima s visokim nadozidom. Svjetlo se na taj način proteže preko kose i vertikalne plohe i dobivamo još bolje vizure.

Pozdrav Suncu 14

Uz ove postoji još bezbroj kombinacija horizontalnog niza krovnih prozora, donjih krovnih elemenata i vertikalnih elemenata koje prirodnom svjetlu omogućuju osvjetljivanje čitavog prostora. U narednim temama donosimo vam još ideja i načina slaganja ovih elemenata.

Pozdrav Suncu 15