Poučna priča o svjetlu iz Donje Austrije

Na sjeveroistoku Austrije, 70 km istočno od Beča, nalazi se Krems – jedan od najljepših starih gradova Europe. Smješten na ušću rijeke Krems u Dunav i okružen plodnim vinorodnim dolinama Wachau, na UNESCO-ovoj listi prirodne baštine ubrojena kao pitoreskni riječni krajolik, i Kremstal, ponio je titulu Grada vina. Blagi obronci uz Dunav zasađeni su većinom sortama rizlinga i nama manje poznatog zelenog veltlinera, kao podloge za razne kupaže kojima su donjoaustrijski vinari došli na svjetske vinske karte.

Krems ima dugu tradiciju graditeljstva, od rimskih do srednjevjekovnih utvrda, vrijedne gotike i bogatog baroka. Uzor je za povijesnu graditeljsku obnovu pa ga UNESCO od 2000. godine uvrštava na listu svjetske baštine.

Priča o vinu i priča o graditeljskom nasljeđu u suvremenim interpretacijama sljubile su se u zahtjevnoj rekonstrukciji stare vinarije i kušaonice vina u samom povijesnom središtu grada. Obnova zdanja starog 300 godina autorski je rad mladog para Christine i Franza Leuthnera u timu a-lp architektur, s uredima u Beču i Kremsu. Čitav proces gradnje – od postojećeg stanja, studije makete i izvedbe do gotovog proizvoda 2016. godine zabilježen je kroz objektiv njemačkog fotografa Jörga Seilera.

Cilj projekta obnove bio je s jedne strane očuvanje karaktera kuće, a s druge prilagodba suvremenim životnim standardima i stvaranje zdravog prostora prepunog svjetla i svježeg zraka. Spoj zaštite graditeljskog nasljeđa i ugodnog stanovanja i rada po vlastitoj mjeri bio je potpuni izazov. Zbog lokacije zgrade u zoni zaštite, intervencija na uličnom pročelju morala je biti što manja. Svi elementi pročelja zadržani su i obnovljeni, a nad krovnim vijencem dograđuje se novo dvoetažno stambeno potkrovlje koje predstavlja veliki potencijal.
Dvorišni dio parcele ograničen je živom stijenom koja južnom pročelju umanjuje dovod dnevne svjetlosti i daje dosta sjene. Oblačni jesenski i zimski dani u dunavskoj dolini ne pružaju dovoljno svjetla za dobro raspoloženje. Stoga je dovođenju prirodnog svjetla u dnevne prostorije posvećena posebna pažnja.
Pročelja potkrovnog stana u volumenu nad krovnim vijencem i krovna ploha slobodno se otvaraju prateći funkcionalnu organizaciju prostora. Prozori različitog formata dovode puno prirodnog svjetla u sve prostorije potkrovlja, dok mase zidova i krova pružaju prijeko potrebnu zaštitu i intimu. Kombinacije krovnih prozora svjetlom akcentiraju različite dnevne i radne sadržaje, dovodeći tri puta više svjetlosti. U krovnoj plohi nad dnevnim boravkom i blagovaonicom ugrađeno je Quattro rješenje – 2 x 2 krovna prozora velike ostakljene površine. Pri vrhu krovišta smješteni su manji krovni prozori koji dovode zenitalno svjetlo u dubinu tlocrta i brzo prozračuju prostor.
Nad radnim dijelom ugrađene su svjetlosne trake kombinacije krovnih prozora s vertikalnim elementima u neprekinutom svjetlosnom snopu koji se reflektira od bijelih zidova i podgleda krova te dodatno puni čitav prostor. Sustav prozračivanja upotpunjen je programiranim upravljanjem krovnim prozorima koji se automatski otvaraju noću – na prirodan način prozračujući i rashlađujući prostor. Automatsko upravljanje unutarnjim sjenilima tijekom sunčanih dana programirano je preko vremenskog prekidača.
Važan kreativni element je pogled kroz prozor – iz svake funkcionalne cjeline pružaju se lijepe vizure – na ulicu ili na dramatičnu vrtnu stijenu obraslu zelenilom.
Postojeća katnica izvedena je kao masivna zidana konstrukcija od prirodnog kamena i opeke s drvenim hrastovim grednicima. Dograđeno potkrovlje dijelom je zidano, a dijelom zatvoreno vanjskim laganim prefabriciranim elementima – da se ne opterete postojeći zidovi i temelji. Dvostrešno krovište velikog raspona ojačano je laganim čeličnim okvirima da bi se dobio otvoreni tlocrt za slobodniju organizaciju prostora.
Oblikovanje interijera kroz istančani odabir materijala, kreiranje obloga, odnosa ploha i rafinirane detalje ukazuje na poštivanje tradicijskog graditeljstva, ali i veliko tehničko znanje i osjećaj za obrtnički rad. Hrastov parket, bijele cementne podne pločice, bjelina zidova i stropova u kontrastu s tamno toniranim drvenim oblogama pomoćnih prostorija i kuhinjskih elemenata, slobodnostojeći blok kuhinjskog otoka u ornamentalnoj plavo-bijeloj keramici, meko pokrivanje dijela podgleda krova u boji starog zlata učinili su prostor remek-djelom.
Obloge stubišta istaknute su furniranim pločama prirodnog i tamno bajcanog hrasta, a keramički tepisi s cvjetnim i geometrijskim ukrasima te zidne obloge u antracit keramici daju svježinu prostoru. Iako odiše jednostavnošću i lakoćom, ovaj interijer rezultat je studioznog rada, profesionalne smjelosti i profinjenog ukusa.