potkrovlje.hr_velux_adaptacija_norveska_001
Prije i poslije

Potkrovlje nakon adaptacije – Priča sa sjeverne strane

Na jugozapadu Norveške i svega 20 minuta vožnje od Stavangera, trećeg grada po veličini iza Osla i Bergena, gradi se naselje obiteljskih kuća u nizu. Grad doživljava nagli razvoj 70-ih godina prošlog stoljeća zbog otkrića nafte i prirodnog plina. Stavanger postaje norveška prijestolnica naftne industrije i jedan od najskupljih gradova u Europi. Nizak je stupanj nezaposlenosti, a raste broj useljenika koji danas čine preko 11 % ukupnog broja stanovnika.

Nagla urbanizacija šireg područja rješava se gradnjom kuća u nizu kojima se postiže najveća iskoristivost građevne čestice. Ovakvom gradnjom dobiva se veća gustoća stanovanja – više kuća na manjoj površini. Potez od 10 kuća u nizu čini čvrstu urbanu strukturu ulice, a pritom svaka obitelj ima svoj predvrt i mirni stražnji vrt s pogledom na jugozapad. Uz to, gradnja u nizu energetski je učinkovitija, stambene jedinice nadovezuju se preko bočnih nosivih zidova i na taj način štede toplinu. Također, dobro je iskorišteno i svako potkrovlje, koje je uz energetsku učinkovitost, obogaćeno i Velux krovnim rješenjima.

potkrovlje.hr_velux_adaptacija_norveska_002

Velike sezonske promjene prirodnog svjetla mogu zahvaliti visokoj zemljopisnoj širini Norveške. Od kraja svibnja do kraja srpnja dan traje 20 sati. No zimi, od kraja studenog do kraja siječnja, dnevno svjetlo traje vrlo kratko. Stoga ne čudi da se u projektu velika pažnja posvetila dovođenju potrebne količine dnevne svjetlosti kako bi se stvorio ugodan ambijent.

Stambeni prostor proteže se na 154 m² i podijeljen je na 3 etaže – prizemlje, kat i potkrovlje. Sadrži 4 spavaće sobe, dvije kupaonice i 2 dnevna boravka: u prizemlju s izlazom na terasu i vrt te u prozračnom potkrovlju. Dvije dnevne zone na prihvatljivoj udaljenosti omogućuju miran međugeneracijski suživot.

potkrovlje.hr_velux_adaptacija_norveska_003

Pročelje je na dvorišnom dijelu raščlanjeno. Svaka stambena jedinica u malom je pomaku u odnosu na prethodnu kako bi dobila povoljniju orijentaciju i uhvatila još malo sunčeve svjetlosti. Velike ostakljene površine dovode prirodno svjetlo u unutrašnjost i za kratkih zimskih dana. Na dijelu pročelja dodan je dvokatni volumen kojim se proširuje dnevni boravak u prizemlju i dobiva spavaonica na katu. Volumen je naglašen tradicionalnom oblogom u tamnom drvetu u odnosu na bijeli profilirani lim osnovnog gabarita. Ritam drvenih istaka stvara intimni međuprostor za terasu svake kuće koja vodi u vrt.

potkrovlje.hr_velux_adaptacija_norveska_004

Potkrovlje je oblikovano dvostrešnim krovom različitog nagiba streha. Pokrov u tlačenom crijepu prirodne crvene boje daje živost i toplinu u zimskom pejzažu. Na dvorišnoj strani nagib je strmiji i krovište seže gotovo do poda. Ulična strana blaže je kosine zbog stubišta koje povezuje sve etaže. Potkrovlje se otvara prema okolišu preko krovnih prozora i dvostukog VELUX Cabrio® krovnog balkona.

Prostor je ravnomjerno i funkcionalno osvijetljen. Visoko postavljeni krovni prozor dovodi svjetlo na stubište, a niži nad parapetnim zidom omogućuje smještaj grupe za sjedenje. Potpuno prožimanje s okolišem zamišljeno je preko Cabrio® duplića.

potkrovlje.hr_velux_adaptacija_norveska_005Dva balkonska elementa smještena među gredama krovišta nalaze se u fokusu čitavog prostora. Velika količina prirodne svjetlosti čini prostor ugodnim i prozračnim. Otvaranje gornjeg krila pruža panoramski pogled, a podizanje donjeg u ogradu daje slobodu izlaska izvan gabarita krova. Svježi zrak umjerene oceanske klime, zapadnoatlantski vjetar u kosi, pogled na šumske brdovite predjele i sunčeve zrake za vedrih dana obogatili su ovo potkrovlje i prirodu uvukli u ovaj ugodni i praktični interijer.

No Comments

    Leave a Reply