Tražeći prostor u kojem će saviti gnijezdo, mladi par prepoznao je potencijal stana u potkrovlju na zagrebačkom Jarunu i prošao kroz izazove koji su rezultirali zanimljivim rješenjima. Osim mogućnosti oblikovanja prostora kojim će iskazati vlastitu osobnost i senzibilitet, još više veselja osjetili su kad su otkrili kvadrate za dodatni radni prostor i dotad neplanirano spremište. Na kupljenih 83 m² stana, pribrojile su se i dvije galerije – garderoba nad spavaćom sobom i radna platforma nad kuhinjom te velika terasa i lođa – pa je kvadratura prostora premašila 100 m²

Smješten na petome katu višestambene zgrade koja datira iz osamdesetih, stan nosi sve karakteristike doba kvalitetne gradnje i odlično strukturiranih stanova s prostranim sobama. Dobra tlocrtna organizacija sa suvremenim konceptom nizanja dnevnih sadržaja u jedinstvenu cjelinu zahtijevala je minimalne intervencije. Dvostrana orijentacija stana, u smjeru sjever-jug, omogućava brzo poprečno provjetravanje. Položaj velike spavaće sobe, dnevnoga boravka i blagovaonice prema južnoj strani najpovoljniji je izbor za stvaranje ugodnog ambijenta prepunog svjetlosti.

Potkrovlje na Jarunu 16
No, prvi dojam nije bio tako lepršav. Bivši se vlasnik poigrao kalafatiranjem pa su u stanu ostale neobične i unikatne konstrukcije obloga i galerija. Podgled kosoga krova dnevnoga boravka nalik je izvrnutoj utrobi broda. Dekorativna rebra u gornjoj zoni dobivaju zaobljeni oblik, grede se nastavljaju iz manjih segmenata formirajući lukove. Drvene letvice u ravnoj i zakrivljenoj ravnini poput svoda prate rebra, no nekadašnje lazuriranje drvene građe u tamnosmeđu boju učinio je cijeli prostor mračnim, teškim i puno manjim nego što uistinu jest. U stanu potpuno zrelom za cjelovitu adaptaciju ipak su zadržani drveni rustikalni elementi, ali je lamperija oličena bijelom bojom, s finim rukopisom vidljive strukture letvica, kao i sve daščane oplate galerija. Prostor je odmah „prodisao“, dobio na visini i prozračnosti. Svi ostali elementi interijera demontirani su i zamijenjeni – unutarnja i vanjska stolarija, instalacije vode, kanalizacije, struje i grijanja. Krovni prozori zamijenjeni su novim VELUX prozorima drvenih krila i okvira presvučenih bijelim poliuretanom sa središnjim ovjesom i gornjom ručkom. Kao zaštita od prekomjernog osunčanja ugrađena su sjenila – unutarnji rolo i siesta sjenilo za potpuno zamračivanje.
Potkrovlje na Jarunu 17

Izduljeni format tlocrta dnevnoga boravka povezuje blagovaonicu i kuhinju s velikom spavaćom sobom. Na nižem dijelu boravka uz nadozid smještena je kutna garnitura za sjedenje – mjesto za druženje i aktivnost te opuštanje i odmor. Nasuprotni visoki zid nosi strukturu još jednog prirodnog materijala. Obloga od tanje rezanih komada stare opeke porozne strukture, u boji od prepečene ciglaste do žutih i ružičastih tonova, živo je platno koje kao da lagano titra ispunjavajući prostor.

Blagovaonica je smještena uz veliku posmičnu ostakljenu stijenu koja se otvara na prostranu južnu terasu. Pravokutni stol i različiti stolci pokazuju ljubav prema drvu i ručnoj izradi te nekadašnjem minucioznom oblikovanju upotrebnih predmeta, poput tokarenih nogu stola. Stari, ali funkcionalni komadi namještaja osvježeni su novim interpretacijama. Zanatski detalji i ljepota kreacije nekadašnjih majstora proizašla je iz tradicionalnih oblika.

Proširenje boravka na vanjski prostor u toplim mjesecima posebna je kvaliteta ovog stana. Lagana bravarska ostakljena nadstrešnica štiti od iznenadnog pljuska i propušta svjetlost duboko u unutrašnjost. Uza zeleno parkovno okruženje, betonska korita s cvijećem postavljena umjesto ograde i tegle vertikalno ovješene o ljestve uza zid dovode prirodu u sam životni prostor.

Potkrovlje na Jarunu 18

Iz blagovaonice vode gracilne stube na galeriju iznad kuhinje, gdje se smjestila radna platforma s kompjutorima. Nježna konstrukcija zavojitog stubišta od tamnog drva djeluje poput skulpture u prostoru, zajedno s bijelim daščanim razuporama i ogradom galerije. U krovu je probijen otvor za krovni prozor pa radni prostor dobiva dnevno svjetlo i svjež zrak, a blagovaonica dodatno zenitno osvjetljenje.

Potkrovlje na Jarunu 19

Kuhinja je smještena uz blagovaonicu i podvučena pod galeriju. Jake rustikalne grede nose u bijelo oličenu daščanu oplatu stropa. Tlocrt kuhinje u obliku slova U sa svoje vanjske strane ima krak na kojemu se radna ploha proširuje u konzumnu policu za posluživanje manjih obroka i druženje uz pripremu jela. Jednostavni bijeli oblici donjih kuhinjskih ormarića i konzolne police, radna ploha od svijetlog drva u kontrastu su s razigranim detaljima kuhinjskih pomagala, tokarenim barskim stolcima i teksturom zida od opeke.

Prostrana spavaća soba otvara se na jug nizom od tri VELUX prozora s unutarnjim roloima, kao zaštitom od sunca. Krevet je smješten ispod galerije, čime se dobio niži prostor ugodne dimenzije, a zona iznad iskorištena je za garderobu, čime se sama soba oslobodila visokih ormara. Drvena platforma neobičnog je zakrivljenog ruba s nosivim gredama, koje kao da su se razgranale po stropu. Lijepo i jednostavno oblikovane stube od tamno bajcanog drva, koje vode na galeriju, još su jedan skulpturalni element. Gazišta zasječena u jaku tetivu sa slobodno položenim rukohvatima djeluju poput kralježnice nekog organizma. Bijeli zidovi i podgled kosoga krova raspršuju svjetlost i zajedno sa svijetlim parketom prostor vizualno čine većim.

Potkrovlje na Jarunu 20
Potkrovlje na Jarunu 21
Potkrovlje na Jarunu 22
Potkrovlje na Jarunu 23
Potkrovlje na Jarunu 24
Potkrovlje na Jarunu 25
Potkrovlje na Jarunu 26
Potkrovlje na Jarunu 27