Ako ste pasionirani ljubitelj knjiga, zasigurno imate poveću kolekciju koju teško uklapate u mali prostor potkrovlja. Ili vam jednostavno konture zidova nisu prikladne za ugradnju standardnih polica za knjige. Donosimo vam nekoliko rješenja kako doskočiti ovom problemu.

Odaberite veličinu

Zbog kosih ploha potkrovlja, visoka polica za knjige možda se neće najbolje uklopiti u vaš prostor. Odaberite one niže koje ćete moći smjestiti na zid ispod prozora ili uz ogradu stubišta. Nižim policama jednostavnije je naći mjesto u prostoru, stoga se radije odlučite za nekoliko njih koje ćete moći složiti u niz ili jednu na drugu.
Potkrovlje i police za knjige (Velike ideje za mali prostor) 10
Rješenje mogu biti i police po narudžbi koje vam stolar može izraditi po mjeri. Takve police lako će se smjestiti i pod kosinu jer će biti izrađene u skladu s prostorom. Odlučite li se za ovaj tip polica, odredite jedan ili dva zida na koje ćete ih smjestiti, a u skladu s time možete napraviti raspored ostalog namještaja.

Iskoristite prostor

Zbog ograničenosti prostora, vjerojatno nećete imati dovoljno mjesta na podovima za smještanje polica za knjige. No je li vam palo na pamet smjestiti ih na zid? Naime, većina zidnih ploha je neiskorištena i upravo to može biti idealno mjesto za vaše ljubimice. A izbor je velik. Plutajuće police, police neobičnih oblika, stalci koje možete razmjestiti po cijelom prostoru, mogućnosti su neizmjerne.
Potkrovlje i police za knjige (Velike ideje za mali prostor) 11
Pazite samo da ih ne opteretite kako se ne bi urušile. A plutajuće police možete iskoristiti i kao dekorativni detalj. Posložite ih u neobične oblike poput božićnog drvca, kućice ili slično i dobit ćete dvostruku funkciju.
Potkrovlje i police za knjige (Velike ideje za mali prostor) 12
Većina uglova u prostorijama uglavnom ostane prazna pa ih možete iskoristiti za odlaganje knjiga. Dovoljno je postaviti kutnu policu ili lebdeće police postaviti u uglove i dobili ste dodatni prostor za spremanje knjiga.
Potkrovlje i police za knjige (Velike ideje za mali prostor) 13

Dvostruka uloga namještaja

Osim postavljanja sami polica, knjige možete odlagati i u sklopu kreveta, stolova, taburea… Na dno kreveta možete postaviti malu stalažu na koje ćete slagati knjige koje čitate prije spavanje. Ili čak možete improvizirati i napraviti dvostruko rješenje police i kreveta.
Potkrovlje i police za knjige (Velike ideje za mali prostor) 14
Nabavite li stol ili tabure s dodatnim pretincima ili policama, knjige će vam biti nadohvat ruci. A takav namještaj možete napraviti i sami spojite li nekoliko praznih kašeta s otvorima prema van i na njih posložite jastučiće za udobnost.
Potkrovlje i police za knjige (Velike ideje za mali prostor) 15
Rješenja je mnogo, samo trebate odabrati ono koje vam najviše odgovara i koje će se uklopiti u vaš životni prostor. Ne dajte da vas manja površina prostora ograniči u uživanju u vašem omiljenom hobiju.
Potkrovlje i police za knjige (Velike ideje za mali prostor) 16