Veličina kupaonice, njen položaj i opremljenost ovisi o broju ukućana. Ukoliko ima prostornih mogućnosti, trebalo bi predvidjeti odvojene prostore za kupaonicu i zahod. U malim stanovima to nije moguće pa je kupaonica sa zahodom smještena uz ulazni prostor, u blizini kuhinje sa što kraćim putem za rješavanje tekućeg otpada, a jednako tako uz spavaću sobu za obavljanje dnevnih higijenskih potreba. U većim stanovima, s 4 i više ukućana, svakako je dobro izdvojiti zahod s umivaonikom i smjestiti ga uz dnevne sadržaje. Njime će se poslužiti gosti pa se time izbjegava ulaz u intimnu zonu stanara.
Kupaonica u neposrednoj blizini spavaćih soba sadrži uređaje i opremu za njegu tijela i održavanje zdravlja. Bilo bi dobro da je prirodno osvijetljena i prozračna, što je u potkrovlju moguće ugradbom krovnog prozora na pogodnom mjestu. Ukoliko se nalazi u središnjem dijelu stana, bez mogućnosti ugradbe prozora, potrebno je osigurati najmanje 4 izmjene zraka po satu izvedbom sustava prisilne ventilacije.
Položaj kupaonice u stanu 6

Iako se njezi i regeneraciji tijela posvećuje više pozornosti i vremena, prostorije u kojima provodimo veći dio dana prisvojit će najpovoljnije orijentacije pa se kupaonica može zadovoljiti i prozorom okrenutim na sjevernu stranu. Kada je kupaonica smještena u sklopu spavaćeg trakta orijentiranog na istočnu stranu, dobro ju je otvoriti na istok, što će u obavljanju jutarnje higijene naročito pozitivno djelovati na početak radnog dana.

Svaki od stanara zahtijeva svoje vrijeme za dnevne potrebe i njegu pa, ukoliko to dozvoljava prostorna organizacija, svaka soba može imati svoju kupaonicu. Vrlo često se razdvaja sanitarni čvor za djecu i odrasle. Tada roditeljska spavaonica ima svoju vlastitu kupaonicu s direktnim pristupom – ulazom samo iz sobe i opremljena je ležećom kadom, umivaonikom (ili dva), zahodom i bideom. Takva kupaonica može biti u sklopu prostrane garderobe koja je i korisna tampon zona prema spavaćem dijelu. Sklop spavaće sobe, garderobe i kupaonice povezan s terasom osigurava visoki standard podređen kulturi tijela i odmoru.

Manja kupaonica može biti vezana uz ulazni prostor preko hodnika, bliže dnevnim stambenim prostorijama, a u njoj smješteni umivaonik, zahod i tuš-kada za brzo osvježenje. U sklopu kupaonice potrebno je osigurati i mjesto za perilicu i sušilica rublja, ormarić sa sredstvima i opremom za čišćenje i održavanje stana ukoliko nisu smješteni u zasebni gospodarski prostor.

Položaj kupaonice u stanu 7

Preporučljivo je planirati sve sadržaje tako da se grupira prostor ugode koji sadrži umivaonik (ili dva), ležeću kadu i/ili tuš-kadu, plohu za uljepšavanje – toaletni stolić (ako nije dio spavaće sobe), po mogućnosti s puno prirodnog svjetla, a da se prostor za održavanje, pranje rublja s jedne strane te zahod i bide s druge vizualno izdvoje. Na taj su način zadovoljene sve funkcije prostora, a na osunčanom mjestu oblikovana wellness oaza umirujućeg ugođaja.