Namjeravate preurediti tavan u stambeno potkrovlje? Prilikom planiranja svog budućeg doma ili proširenja na dodatne kvadrate, valja uzeti u obzir ograničenja postojećeg stanja. Uz arhitektonski snimak svih građevinskih elemenata, potrebno je izvidjeti mogućnosti priključaka na postojeće instalacije jer će one jednim svojim dijelom utjecati na organizaciju prostora.

Uz poziciju stubišta koje vodi do stambenog prostora, tlocrtni će raspored diktirati položaj sanitarnog čvora niže etaže – kupaonice, toaleta i kuhinje, jer novu instalaciju treba spojiti na njegovu vertikalu za odvodnju. Stoga je položaj nove kupaonice približno jednak položaju kupaonice niže etaže.

Varijacije su moguće, ali je ograničavajući faktor položaj toaletne školjke koja se najkraćom vezom spaja na vertikalu. Odvodna cijev školjke većeg je presjeka (f 110 mm) i postavlja se u padu prema vertikali, što nije moguće izvesti unutar standardne debljine slojeva poda. Ukoliko postoji potreba za dislociranjem školjke, cijev kanalizacije može se voditi iznad poda – uza zid i izvesti oblogu tako da izgleda kao stuba koja se može uklopiti u oblikovno rješenje kupaonice.

Neki trikovi su mogući i u drvenoj međukatnoj konstrukciji u starim zgradama, kao vođenje cijevi unutar slojeva između drvenih grednika, ali takve situacije rješava stručna osoba tek nakon uvida u postojeće stanje – nakon razgradnje slojeva poda, kad se ustanovi položaj i smjer nošenja drvene konstrukcije. Spajanje ostalih sanitarnih uređaja na instalaciju odvodnje – umivaonika, bidea, kade, tuša, perilice, moguće je voditi u slojevima poda ili zidovima u nagibu prema vertikali. Instalacija dovoda vode također neće predstavljati problem.

Cijevi dovoda vode postavljaju se u slojevima poda i podžbukno unutar zidova od opeke, siporeksa ili betona, odnosno unutar pregradnih ili obložnih stijena od gips-kartona. U blizini kupaonice može biti smještena i kuhinja koja će ekonomično iskoristiti zajedničku instalaciju ili instalacioni blok.

Planiranje potkrovlja i instalacije 7

Elektroinstalacija jake i slabe struje daleko je fleksibilnija i vodi se unutar slojeva plivajućeg poda i zidova ispod žbuke postavljanjem u plastične cijevi – bužire koji omogućavaju naknadne preinake, uvođenje dodatnih žica i jednostavno proširenje sustava. Za pregradne zidove od gips-kartona na tipskoj potkonstrukciji, kao i spuštene stropove i oblaganja podgleda kosog krova koriste se posebni kablovi sa zaštitnim plaštem namijenjeni suhomontažnim sustavima. Razvod instalacija za rasvjetna tijela, utičnice, prekidače, antenske utičnice, termostate izvodi se prema željama i projektu napravljenom na osnovi točnog rasporeda svih prostorija i funkcionalnog uređenja s dispozicijama namještaja. 

Planiranje potkrovlja i instalacije 8

Instalacija i vrsta grijanja izvodi se na osnovi odluke o vrsti energenta i načinu zagrijavanja. Dimovodna cijev odvest će ispušne plinove direktno preko krova ili preko dimnjaka ukoliko postoji posebni priključak. Etažno grijanje zagrijava stan sustavom radijatora s jednog centralnog mjesta. Radijatore bi trebalo postavljati ispod prozora da se omogući pravilno cirkuliranje zraka. Topli zrak diže se i struji uz prozorsko staklo, hladi se i ponovno spušta u prostor. Na taj se način grije prozorsko staklo i smanjuje mogućnost pojave kondenzata u zimskom periodu.

Planiranje potkrovlja i instalacije 9