Romantični i prozračni nježni tonovi idealni su za prostore u kojima često boravimo. Oni osvježavaju ambijent, daju mu posebnu notu, čine boravak u prostoru još ugodnijim – idealan su odabir za dnevni boravak. U potkrovlju, koje je još bolje osvijetljeno, posebno su dojmljivi.

Mnogi bježe od pastelnih boja smatrajući ih prenježnim i neprikladnim za prostore koji nisu dječja ili djevojačka soba gdje se očekuje romantični ton koji nose. Dojam se u tim sobama dodatno pojačava komadima namještaja i dekorativnim tkaninama slične ili jednake boje.
Dnevni boravak neće biti feminiziran obojite li jedan ili više zidova u tirkiznu ili ružičastu boju. Kada je podloga u neutralnoj boji poput sive ili bijele, dobit ćete efektan balansirani dojam. U njemu neće biti previše niti dodati koji komad jarke boje. Živahnost prostora postignuta bojama prenijet će se i na raspoloženje stanara. Puno danje svjetlosti bit će dodatni bonus.
Pastelna boja zidova u spavaćoj sobi kreira smirujuće okruženje prijeko potrebno u prostoru gdje se traži potpuno opuštanje i odmaranje kojim se organizam puni energijom za dan koji slijedi.
Želite li prostoru u kojem volite boraviti, neovisno o kojoj je prostoriji riječ, dodati dašak elegancije i profinjenosti, izbor neka budu detalji, dekorativni ukrasi ili tek jedan komad namještaja. U manjem dnevnom boravku taj će jedan komad namještaja prostoriji dati širinu.
Elegantan minimalistički dojam dat će pastelne boje u kombinaciji s namještajem modernog dizajna. A pastelni tonovi u određenim kombinacijama mogu postati potpuno neutralni.
U kuhinjama se boje sladoleda, kako neki vole nazivati ove tonove, skladno slažu s različitim dizajnom te u konačnici pružaju dojam topline kakvom i treba odisati prostor u kojem se ljudi druže i gdje se uvijek nešto kuha.
Pastelne boje nisu rezervirane samo za mlade ili starije. One pašu duhu svih generacija. Kombinirajući različite tonove neke boje, uključujući nezasićenu pastelnu, mogu se postići efekti prikladni prostoru u kojem boravi muškarac. Tirkizna će uz dominantnu tamnoplavu izgledati potpuno drukčije nego kada joj pripadne glavna uloga u prostoru.
Ove se boje vrlo lijepo slažu s prirodnim materijalima poput drvenih greda i parketa. Svjetlije bambusovo drvo, javor ili hrast odlično pašu uz nježne boje, pa čak i tamnije trešnjino drvo u paru s bojom breskve.