Svjež zrak i dnevna svjetlost izrazito su bitni za naše zdravlje. Osim vitamina D koji dobivamo iz sunčevih zraka, svjež zrak opskrbljuje nas energijom potrebnom za normalno funkcioniranje. No suvremeni način života sve više nas veže za unutarnje prostore u kojima provodimo najveći dio našeg vremena, čak do 90 posto. To može rezultirati zagušljivošću i zagađenjem unutarnjeg zraka, koji može biti pet puta zagađeniji od vanjskog.

Zašto je redovito prozračivanje iznimno važno?

U prostorijama u kojima se kroz dan i noć održava ista temperatura dolazi do gubitka vlage. Dobro je poznato kako je suhi zrak iritans za dišne puteve, na što su posebno osjetljiva djeca i kronični bolesnici. Ovaj problem se često javlja u zimskim mjesecima kada se u domovima želi maksimalno spriječiti gubitak topline, a zbog vanjske hladnoće još više vremena provodimo u zatvorenom.

Kada vlažnost zraka padne ispod 30 do 40 posto dolazi do suhoće kože i sluznica, prvenstveno sluznice nosa. Koža postaje na očigled suha, a zbog suhoće sluznice nosa mogu se javiti prehlada i gripa zato što vlaga omogućuje pokretanje trepetljikama u nosu koje imaju zadaću filtriranja bakterija i virusa.

VELUX pametni prozori s automatskim otvaranjem

Pametni sustav koji će umjesto vas brinuti o prozračivanju

Redovito prozračivanje nužno je kako bi se poboljšala klima u zatvorenom prostoru, kako u ljetnim, tako i u zimskim mjesecima. Zahvaljujući pametnoj tehnologiji, sada postoji mogućnost da se krovni prozori samostalno otvaraju ili zatvaraju sukladno klimatskim uvjetima unutar doma te tako pridonose stvaranju optimalne unutarnje klime u potkrovlju. Upravo će to omogućiti pametni sustav VELUX ACTIVE with NETATMO, koji se sastoji od senzora i mobilne aplikacije. 

Njegovi pametni senzori kontinuirano prate temperaturu, vlažnost i koncentraciju CO2 u prostoriji te tako osiguravaju bolje uvjete. Nakon što senzori detektiraju odstupanja ovih parametara od postavljenih vrijednosti, sustav automatski pokreće VELUX solarne i električne proizvode, koji uključuju krovne prozore, rolete i sjenila.

Krovni prozori se otvaraju ili zatvaraju kako bi u potkrovlje ušao svježi zrak i kako bi se osigurala ispravna razina vlage u zraku, dok se rolete, tende i sjenila pokreću kako bi se spriječilo pregrijavanje doma za vrijeme visokih vanjskih temperatura.

VELUX ACTIVE aplikacija za upravljanje pametnim prozorima

Upravljanje putem mobilne aplikacije gdje god se nalazili

Ovim pametnim sustavom upravlja se putem VELUX ACTIVE with NETATMO aplikacije, dostupne za iOS i Android. Aplikacija omogućuje namještanje personaliziranih postavki za automatizaciju sustava, kao i upravljanje otvaranjem i zatvaranjem prozora, te upravljanja kompatibilnim roletama, tendama i sjenilima, bez obzira na vašu lokaciju.  

Dolazite li kući s posla i želite da vas dočeka prozračen dom? Želite da se rolete automatski otvaraju u određeno vrijeme ujutro kako biste se lakše probudili? Ili možda da na odlasku iz kuće jednim klikom zatvorite sve prozore? Sve to, i još mnogo toga, možete namjestiti na svom pametnom telefonu putem ove intuitivne aplikacije vrlo jednostavne za korištenje. 

Aplikacija omogućuje i uvid u povijest temperature, vlažnosti i razina CO2 za 24-satno, 7-dnevno ili 30-dnevno razdoblje, čime također možete redovito pratiti kvalitetu zraka u domu putem preglednih grafikona. 

VELUX ACTIVE mobilna aplikacija za pametne prozore

Saznajte više o aplikaciji, kompatibilnosti s prozorima i mogućnosti naknadne elektrifikacije ručno upravljanih krovnih prozora na velux.hr.