Već u kasno proljeće stambeni prostor postaje pretijesan i život se seli na terasu ili u vrt. Dovoljno svjetlosti na osunčanoj strani stvara dobro raspoloženje, ali komadić terase pod suncem okružen vegetacijom donosi zadovoljstvo opuštanja i osjećaj slobode bez granice koju čine zidovi interijera. Današnji tempo života pokušavamo uravnotežiti ozelenjenom otvorenom površinom koja pruža ladanjski ugođaj. Vanjski prostor želimo privući što bliže unutarnjem, poboljšavajući time kvalitetu življenja.
Velux terase 002
Dnevni stambeni sadržaji – boravak i blagovaonica imaju svoj logični nastavak na terasi gdje obitelj provodi svoje slobodno vrijeme u zajedničkim obrocima, odmoru, drijemanju, sunčanju, čitanju, radu, druženju i drugim aktivnostima.
Velux terase 003
Ljetne zabave pod vedrim nebom u zelenilu vrta preplavljenog mirisnim procvjetalim grmovima i lampionima koji se njišu na povjetarcu, spravljanje obroka na otvorenom uz druženje – roštilj za prijatelje ili večernji party na terasi uokvirenoj začinskim biljem ono je što predstavlja zadovoljstvo i puni naše baterije.

Terasa je ravna, površinski obrađena natkrivena ili nenatkrivena površina uz neku zgradu ili na njoj. To je otvoreni prostor na samom terenu ili na krovu zgrade koji je najčešće povezan s dnevnim boravkom.

Prostori u prizemlju imaju prednost neometanog povezivanja s vrtom i prirodom. Terasa na višoj etaži nadoknađuje direktni kontakt sa zelenilom kreiranjem oaze brižno odabranih biljaka. Natkriveni dio terase postupni je prijelaz iz unutarnjeg u vanjski prostor. Koristi se tijekom čitavog toplog dijela godine – za vrućih dana štiti od sunca, a za iznenadnog ljetnog pljuska neće se poremetiti mir boravka na otvorenom.
Velux terase 004
Velux terase 005
Dobar položaj terase onaj je okrenut prema jugu i izložen suncu, na mirnom, dvorišnom dijelu kuće, zaklonjen od hladnih sjevernih vjetrova, bučne i prometne ulice. Puna ili ozelenjena ograda i bočne pregrade štite od pogleda i daju privatnost.
Velux terase 006

Terase u potkrovlju izvode se najčešće na zabatnom dijelu kuće s dvostrešnim krovom ili zasijecanjem kose krovne plohe na željenom mjestu u dovoljnoj dubini da se u zid koji je uvučen od ravnine pročelja može ugraditi ostakljena stijena za izlaz na vanjski prostor.

Velux terase 007

Ako ne želimo intervenirati u preoblikovanje krovne plohe, a imamo mogućnost izlaza na platformu ili ravni krov nižeg dijela zgrade, tada je najbolji izbor ugradnja kombinacije VELUX krovnog prozora s dvostrukim ovjesom i vertikalnog prozorskog elementa direktno ispod krovnog prozora koji će se prilagoditi nagibu krovišta.

Velux terase 008
Gornje prozorsko krilo u krovu otklapa se u vis do horizontalnog položaja omogućujući panoramski pogled na okoliš, a donje vertikalno zaokretno krilo otvara se na van što omogućava slobodan izlaz na terasu.
Velux terase 009
Nizanje više istih elemenata u ritmu rogova krovne konstrukcije dovodi obilje svjetla u unutarnji prostor i pruža lijepe vizure. Samo jedan prozorski sklop treba imati donje zaokretno krilo za izlaz, ostali vertikalni elementi mogu biti fiksni.
Velux terase 010