Planirate prostor za odlaganje odjeće u spavaćem sklopu? Odmah razmišljajte na veliko! Dužni metar ormara po osobi – koliko propisuju normativi za projektiranje, minimum je koji neće zadovoljiti prosječne potrebe pa stoga treba izvidjeti gdje se sve ormari mogu smjestiti i kako maksimalno iskoristiti prostor. Za prvo vrijeme svaki ormar izgledat će prostran, ali vrlo brzo osjetit će se nedostatak mjesta za odlaganje. Jako se teško odvajamo i rješavamo svojih starih stvari, a nova roba stalno pristiže.

Ormara nikad dovoljno 8

Prostor za odlaganje odjeće u potkrovlju svoje će mjesto naći u obliku ormara u spavaćoj sobi ili garderobi u sklopu spavaće sobe, ugradbenog ormara u garderobnoj niši ili walk-in ormara. Garderobne ormare valja ugraditi uz pregradne zidove na višem dijelu stropa kako biste dobili što više mjesta za odlaganje. U donjoj zoni smjestit će se roba koja se koristi često, a gore se spremaju sezonske stvari. Ormari uz pregradni zid poslužit će kao zvučna izolacija prema susjednoj sobi.

Smještaj ormara uz vanjski zid nije povoljan, pogotovo ako izvana nije izvedena adekvatna toplinska izolacija jer nema strujanja toplog zraka uz unutarnju površinu zida i dolazi do kondenziranja vodene pare i pojave gljivica i plijesni koje iza ormara niti ne vidimo.  

Garderobni ormar u spavaćoj sobi potkrovlja postavljen je u odnosu na položaj kreveta. Dok je krevet moguće smjestiti na nižem dijelu pod kosim krovom, ormar će zauzeti dio pod većom visinom stropa. Ormar treba planirati u čitavoj širini zida za maksimum korisnog prostora za odlaganje. Time se dobiva urednija slika prostorije bez neugodnih udubina.

Ormara nikad dovoljno 9

Garderobna niša za ugradbeni ormar spretno je rješenje unaprijed planiranog prostora za odlaganje. Pregradnim zidovima izvedenim s tri strane formira se površina koja se s prednje strane zatvara dekorativnim zaokretnim ili posmičnim vratima. Unutrašnjost ormara ispunjava se nosačima i elementima od jeftinijih ploča. Za najbolju iskoristivost prostora, garderobnu nišu treba smjestiti pod viši dio kosog krova, kako bi se dobile visine ormara od 220 do 250 cm.

Ormara nikad dovoljno 10

Walk-in je ormar za odjeću u koji se može ući, poput velikog ugradbenog ormara. Walk-in garderobe mogu imati veliku površinu, ali se mogu organizirati i na minimalnoj kvadraturi, čak i na nižem dijelu potkrovlja. Iza lagane pregrade može se sakriti prostor za spremište odjeće, cipela, šešira, posteljine, kovčega i raznih sitnica kojima ne želimo opteretiti spavaonicu. Opremljen jednostavnim i jeftinim namještajem – otvorenim policama, nosačima s prečkom za vješalice ili žičanim elementima s policama i ladicama, ovaj način odlaganja postao je omiljen u suvremeno uređenim stanovima.

Ormara nikad dovoljno 11