Prostorije i funkcionalne grupe postavljamo u određeni odnos prema stranama svijeta kako bismo postigli maksimalan pozitivni utjecaj insolacije. Dovoljna količina prirodne svjetlosti i sunčanih zraka utječe na zdravlje, raspoloženje i aktivnost osoba koje borave u određenom prostoru.

Kada Sunce mijenja svoj položaj na nebeskom svodu tijekom dana, ono zrači različitom energetskom kvalitetom i stvara specifične utjecaje u različitim dijelovima stana.

Zemlja u okretanju oko vlastite osi stvara dnevne cikluse, a na svom putu oko Sunca sezonske, koje za posljedicu imaju izmjenu godišnjih doba. Pojedine točke na Zemljinoj površini stalno mijenjaju svoj položaj u odnosu na Sunce, pa se tako i kut upadne sunčane zrake, jačina i spektar zračenja mijenjaju tijekom dana, odnosno godine. Efekt insolacije ovisi o prividnoj visini Sunca – dnevni luk Sunca najdulji je ljeti, kada su dani dulji i zrake na Zemlju padaju strmije, a najkraći je zimi, kada su dani kraći, a zrake Sunca položenije. Osim o prirodnim ciklusima, kvaliteta insolacije ovisi i o atmosferskim prilikama i čistoći zraka.
Kada Sunce mijenja svoj položaj na nebeskom svodu tijekom dana, ono zrači različitom energetskom kvalitetom i stvara specifične utjecaje u različitim dijelovima stana. Ispravna pozicija određene prostorije primit će najkvalitetniju Sunčevu energiju s obzirom na aktivnost koja se u njoj obavlja. Osim adekvatnog rasporeda prostorija prema namjeni, ulogu u stvaranju zdravog i ugodnog doma ima položaj i veličina otvora kojima se prostorije otvaraju najpovoljnijoj insolaciji.
Orijentacija prostorija 5

Teško je postići da sve prostorije u stanu imaju idealnu orijentaciju, ali se moramo rukovoditi idejom da i za vrijeme najkraćeg dana u godini prostorijama svojeg doma u kojima provodimo najveći dio slobodnog vremena osiguramo najveću količinu Sunčeva zračenja, sobama koje služe za spavanje i relaksaciju manje, a ostalima barem higijenski minimum.