Velika kuhinja s blagavaonicom u stambenom potkrovlju lijepa je inspiracija za organizaciju u jednom prostoru, ali i odličan primjer kako se dobrim odabirom prozora „prisvaja“ vanjski prostor što je posebno dragocjeno u toplije doba godine kada stanari na ovom niskom dijelu pod krovom požele stojećki uživati u vizuramaNaime, prozori s gornjim ovjesom otvaraju se pomoću pristupačne ručke na donjem rubu prozorskoga krila i otklapaju se prema gore.
Volumen smješten pod kosim krovom pruža se u visinu kroz dvije etaže. Donja zona krova maksimalno je otvorena prema eksterijeru i zelenim krošnjama nizom od četiri krovna prozora postavljena u rasteru konstrukcije krovišta. Samim postavljanjem krovnih prozora nad nosivim gredama krova omogućena je dodatna svijetla visina. U gornjoj zoni krova još su dva krovna prozora koja osvjetljavaju prostor u dubinu i omogućavaju brzo prirodno provjetravanje, odvođenje mirisa i viška vodene pare. Prozori nisu nadohvat ruke pa je rješenje za lako rukovanje – otvaranje i zatvaranje prozorskih krila – bilo postavljanje elektroinstalacije i daljinsko upravljanje pomoću VELUX INTEGRA® inteligentnog sustava s mogućnošću dodatnog programiranja funkcija prema željama korisnika.
Cijeli se prostor kuhinje s blagovaonicom može obuhvatiti pogledom s galerije. Vizualno povezivanje po vertikali daje dodatnu kvalitetu i prostornost ovom interijeru, a perforacije na plohi krova, obilje svjetlosti, pogled na park i nebeski svod daju dojam otvorenosti u svakom kutku.

Središnje mjesto u prostoriji zauzima stol za blagovanje pa je zagarantiran užitak u svakodnevnom ritualu doručka i ispijanja jutarnje kave s dobrim pogledom na park kroz donji red nisko postavljenih prozora.

Kuhinja je jednoredna i pruža se pod kosinom krova do nadozida u visini donjih elemenata. Radna linija započinje pod većom visinom krova, što omogućuje neometane radne procese i kretanje, s hladnjakom, sudoperom i perilicom. Iza radne plohe svoje mjesto je našao štednjak s napom i pećnicom. Štednjak je zadnja točka u prostoru visine 2 metra, a ostatak radne plohe prema vanjskome zidu služi za odlaganje malih kuhinjskih aparata.

Kuhinja pod kosinom krova oslobođena je gornjih elemenata. Nad štednjakom se nalazi samo ovješena napa, izrađena od brušenoga inoxa, kao jednostavni volumen kvadratnog presjeka koji odvodi mirise kuhanja preko krova u vanjski prostor. Donji elementi nižu se u modulu širine 60 cm, u ritmu koji daje dojam jednostavnosti i reda. Bijeli korpusi s bijelim frontama bez ručica, koje se otvaraju preko skošenog ruba na gornjem dijelu krila, podcrtani su aluminijskim soklom. Kuhinja je potpuno neopterećena, bez suvišnih detalja, jednostavna za održavanje i čišćenje. Radna ploha ima bijelu podlogu, a povrh nje je lijepljena kompozitna ploča na bazi prirodnoga granulata i akrilnoga veziva, visokoga sjaja, poluprozirna – svijetlozelene boje poput lijevanoga stakla. Ovaj materijal odlikuju velika čvrstoća, trajnost, neporoznost, otpornost na udarce i habanje. Površina je ugodna i topla na dodir i lako ju je održavati. Homogena masa omogućuje lijepljenje ploha, lako oblikovanje i nevidljive spojeve.

Središnje mjesto u prostoriji zauzima stol za blagovanje. Dobar pogled na park kroz donji red nisko postavljenih prozora i u sjedećem položaju, modro nebo i zenitno svjetlo s krovnih prozora u gornjem dijelu krova čine ugodnim doživljaj u svakodnevnom ritualu doručka i ispijanja jutarnje kave. Garnitura za blagovanje krajnje je jednostavnih formi. Pravokutna ploča stola, u bijelom laku na metalnoj konstrukciji od inox cijevi, usklađena je s materijalom blagovaonskog stolca. Bezvremeni dizajn STOLCA SERIJE 7 danskog arhitekta i dizajnera Arnea Jacobsena, perfekcionista i majstora detalja, proslavio je svoj 60. rođendan kao najprodavaniji moderni stolac i preživio sve tehnološke, kulturološke i lifestyle promjene na prijelazu u novo tisućljeće. Ovaj popularni stolac lagan je i izdržljiv. Organska forma sjedala s naslonom širih „ramena“ i uskoga „struka“, izrađenog iz jednog komada, u kalupu prešanih i međusobno lijepljenih listova furnira prirodnoga drva u ovoj je verziji lakirana u bijelu boju s vidljivom teksturom drva. Konstrukcija nogu od polirane inox šipke križa se pod sjedalom i završava crnim gumenim stopicama za bešumno pomicanje po podlozi.

Ovom izuzetnom svijetlom prostoru toplinu prirodnog materijala daje tamni idustrijski parket od dimljenog hrasta.

Visoki sjaj nehrđajućeg čelika – poliranog inoxa – vidljiv je i na odabranoj rasvjeti. Niz od tri svjetiljke EYE BALL postavljen je uz čeličnu traverzu koja nosi krovnu konstrukciju. Loptaste svjetiljke usmjeravaju snop svjetlosti prema kuhinji, stolu za blagovanje i dnevnom boravku te tako pokrivaju cijeli prostor u večernjim satima.
Monokromna paleta bijelih zidova i krovnih gips-kartonskih obloga, elementi namještaja i sami krovni prozori s pravilno oblikovanim špaletama te pločasti radijatori pod prozorima reflektirat će „uvučenu“ svjetlost i dodatno cijeli prostor okupati svjetlošću. Jedini kontrast čini tamni industrijski parket od dimljenoga hrasta u rustikalnoj postavi raznobojnih daščica koji prostoru daje toplinu prirodnoga materijala.