Velika kuhinja s blagavaonicom u stambenom potkrovlju lijepa je inspiracija za organizaciju u jednom prostoru, ali i odličan primjer kako se dobrim odabirom prozora „prisvaja“ vanjski prostor što je posebno dragocjeno u toplije doba godine kada stanari na ovom niskom dijelu pod krovom požele stojećki uživati u vizuramaNaime, prozori s gornjim ovjesom otvaraju se pomoću pristupačne ručke na donjem rubu prozorskoga krila i otklapaju se prema gore.
Volumen smješten pod kosim krovom pruža se u visinu kroz dvije etaže. Donja zona krova maksimalno je otvorena prema eksterijeru i zelenim krošnjama nizom od četiri krovna prozora postavljena u rasteru konstrukcije krovišta. Samim postavljanjem krovnih prozora nad nosivim gredama krova omogućena je dodatna svijetla visina. U gornjoj zoni krova još su dva krovna prozora koja osvjetljavaju prostor u dubinu i omogućavaju brzo prirodno provjetravanje, odvođenje mirisa i viška vodene pare. Prozori nisu nadohvat ruke pa je rješenje za lako rukovanje – otvaranje i zatvaranje prozorskih krila – bilo postavljanje elektroinstalacije i daljinsko upravljanje pomoću VELUX INTEGRA® inteligentnog sustava s mogućnošću dodatnog programiranja funkcija prema željama korisnika.
Cijeli se prostor kuhinje s blagovaonicom može obuhvatiti pogledom s galerije. Vizualno povezivanje po vertikali daje dodatnu kvalitetu i prostornost ovom interijeru, a perforacije na plohi krova, obilje svjetlosti, pogled na park i nebeski svod daju dojam otvorenosti u svakom kutku.

Središnje mjesto u prostoriji zauzima stol za blagovanje pa je zagarantiran užitak u svakodnevnom ritualu doručka i ispijanja jutarnje kave s dobrim pogledom na park kroz donji red nisko postavljenih prozora.

Kuhinja je jednoredna i pruža se pod kosinom krova do nadozida u visini donjih elemenata. Radna linija započinje pod većom visinom krova, što omogućuje neometane radne procese i kretanje, s hladnjakom, sudoperom i perilicom. Iza radne plohe svoje mjesto je našao štednjak s napom i pećnicom. Štednjak je zadnja točka u prostoru visine 2 metra, a ostatak radne plohe prema vanjskome zidu služi za odlaganje malih kuhinjskih aparata.
Organizirajte unutarnji i prisvojite vanjski prostor! 4

Kuhinja pod kosinom krova oslobođena je gornjih elemenata. Nad štednjakom se nalazi samo ovješena napa, izrađena od brušenoga inoxa, kao jednostavni volumen kvadratnog presjeka koji odvodi mirise kuhanja preko krova u vanjski prostor. Donji elementi nižu se u modulu širine 60 cm, u ritmu koji daje dojam jednostavnosti i reda. Bijeli korpusi s bijelim frontama bez ručica, koje se otvaraju preko skošenog ruba na gornjem dijelu krila, podcrtani su aluminijskim soklom. Kuhinja je potpuno neopterećena, bez suvišnih detalja, jednostavna za održavanje i čišćenje. Radna ploha ima bijelu podlogu, a povrh nje je lijepljena kompozitna ploča na bazi prirodnoga granulata i akrilnoga veziva, visokoga sjaja, poluprozirna – svijetlozelene boje poput lijevanoga stakla. Ovaj materijal odlikuju velika čvrstoća, trajnost, neporoznost, otpornost na udarce i habanje. Površina je ugodna i topla na dodir i lako ju je održavati. Homogena masa omogućuje lijepljenje ploha, lako oblikovanje i nevidljive spojeve.

Organizirajte unutarnji i prisvojite vanjski prostor! 5

Središnje mjesto u prostoriji zauzima stol za blagovanje. Dobar pogled na park kroz donji red nisko postavljenih prozora i u sjedećem položaju, modro nebo i zenitno svjetlo s krovnih prozora u gornjem dijelu krova čine ugodnim doživljaj u svakodnevnom ritualu doručka i ispijanja jutarnje kave. Garnitura za blagovanje krajnje je jednostavnih formi. Pravokutna ploča stola, u bijelom laku na metalnoj konstrukciji od inox cijevi, usklađena je s materijalom blagovaonskog stolca. Bezvremeni dizajn STOLCA SERIJE 7 danskog arhitekta i dizajnera Arnea Jacobsena, perfekcionista i majstora detalja, proslavio je svoj 60. rođendan kao najprodavaniji moderni stolac i preživio sve tehnološke, kulturološke i lifestyle promjene na prijelazu u novo tisućljeće. Ovaj popularni stolac lagan je i izdržljiv. Organska forma sjedala s naslonom širih „ramena“ i uskoga „struka“, izrađenog iz jednog komada, u kalupu prešanih i međusobno lijepljenih listova furnira prirodnoga drva u ovoj je verziji lakirana u bijelu boju s vidljivom teksturom drva. Konstrukcija nogu od polirane inox šipke križa se pod sjedalom i završava crnim gumenim stopicama za bešumno pomicanje po podlozi.

Ovom izuzetnom svijetlom prostoru toplinu prirodnog materijala daje tamni idustrijski parket od dimljenog hrasta.

Visoki sjaj nehrđajućeg čelika – poliranog inoxa – vidljiv je i na odabranoj rasvjeti. Niz od tri svjetiljke EYE BALL postavljen je uz čeličnu traverzu koja nosi krovnu konstrukciju. Loptaste svjetiljke usmjeravaju snop svjetlosti prema kuhinji, stolu za blagovanje i dnevnom boravku te tako pokrivaju cijeli prostor u večernjim satima.
Monokromna paleta bijelih zidova i krovnih gips-kartonskih obloga, elementi namještaja i sami krovni prozori s pravilno oblikovanim špaletama te pločasti radijatori pod prozorima reflektirat će „uvučenu“ svjetlost i dodatno cijeli prostor okupati svjetlošću. Jedini kontrast čini tamni industrijski parket od dimljenoga hrasta u rustikalnoj postavi raznobojnih daščica koji prostoru daje toplinu prirodnoga materijala.