Planirate li obnovu krovišta, treba razmišljati i o sigurnom pristupu na krovnu plohu – godišnji pregled krovnog pokrova, čišćenje žljebova i svih opšava, dimnjaka, namiještanje antene i po potrebi popravak oštećenja uzrokovanih vjetrom, kišom, snijegom i ledom zahtijevaju dostupnost krovne plohe. Za sigurno hodanje majstora zaduženih za održavanje, danas se ugrađuju staze povrh krovnog pokrova koje ne oštećuju sami materijal pokrova, a na određenim mjestima montiraju se kuke za koje se radnik veže dok obavlja posao kako ne bi ugrozio život i zdravlje. Pristup krovnoj plohi najčešće se predviđa s najviše terase ljestvama ili fiksnim penjalicama učvršćenima na pročelje zgrade. No kada to nije izvedivo, u krovište se može ugraditi VELUX prozor za izlaz na krov namijenjen stambenim potkrovljima i drugim grijanim prostorima pod kosom krovnom kapom.
Velux krovni prozor za izlaz na krov 002

Zašto ugraditi krovni prozor za izlaz na krov?

Za povremene radove na održavanju krova, način otvaranja krila omogućuje jednostavan izlazak ovlaštene osobe na krovnu plohu. Gledajući iz interijera, ovaj se krovni prozor ne razlikuje od ostalih niti vizualno ni po svojim tehničkim karakteristikama. Izabrati se može opcija okvira u natur varijanti od nordijskog bora sa zaštitnim premazom – za ambijente gdje do izražaja dolazi toplina drveta ili u bijelom poliuretanu koji ne zahtijeva naknadno održavanje ili lakiranje, a koji će odgovarati modernim interijerima. Uz obilje dnevnog svjetla, za mogućnost prozračivanja na krilu ovog prozora nalazi se i ventilacijski preklop s filtrom zraka koji omogućuje „disanje“ prostora bez bojazni od iznenadne kiše.
Velux krovni prozor za izlaz na krov 003

Kako funkcionira krovni prozor za izlaz na krov?

Prozor za izlaz na krov otvara se drugačije u odnosu na standardne krovne prozore sa središnjim ili dvostrukim ovjesom. Krilom se upravlja isključivo ručno. Otklapa se poput zaokretnih vrata prema van, zahvaljujući bočnom ovjesu. Tvornički paket ima ovjes s desne strane krila i ručku za otvaranje s lijeve, a prilikom ugradbe smjer okretanja lako se po potrebi može zamijeniti.
Velux krovni prozor za izlaz na krov 004

Je li krovni prozor siguran kada je krilo otvoreno?

Na vrhu prozora ugrađena je pneumatska opruga koja olakšava otvaranje i otklopljeno krilo zadržava u položaju okomitom na plohu krova, tako da nema opasnosti od pada krila na krov, razbijanja stakla ili bilo kakvog ozljeđivanja.
Velux krovni prozor za izlaz na krov 005

Što je s osiguranjem od dječjeg izlaska na krov?

Prozor za izlaz na krov za stambena potkrovlja opremljen je ručkom za zaključavanje koja sprječava djecu da izađu i istražuju krovnu plohu, a roditeljima jamči sigurnost.

Kako krovni prozor za izlaz uklopiti s ostalim elementima interijera?

Osim što se izbor krovnog prozora za izlaz po boji okvira može uskladiti s ostalim prozorima u potkrovlju, birati se mogu i različite vrste ručno upravljanih unutarnjih sjenila, kao siesta i energetska sjenila, roloi, plisirana sjenila, žaluzine i komarnici. Izbor dezena i tonova je velik i uklopit će se u svaki ambijent. Tako se prozor za izlaz ni po čemu ne razlikuje od ostalih krovnih prozora u interijeru.

A što je s izlazom za majstore iz tavana?

Za razliku od prozora za izlaz na krov u grijanom potkrovlju koji na više načina mora zadovoljiti tehničke propise, estetske zahtjeve i svoju osnovnu funkciju, za negrijani i neizolirani tavanski prostor namijenjeno je nekoliko proizvoda koji omogućavaju jednostavan i siguran pristup krovu.
Velux krovni prozor za izlaz na krov 006
Prozori za izlaz izrađeni su od ekstrudiranog aluminija i ne zahtijevaju održavanje, a razlikuju se po svojoj veličini. U kompletu s prozorom je integrirani opšav koji osigurava sigurnu ugradbu za ravne i profilirane krovne pokrove. Vanjski dio prozora i opšava zaštićen je poliuretanskim premazom, otpornim na sve vremenske uvjete. Sigurnosni graničnik otvaranja štiti od naglog otvaranja prozora i udara o krov. Krila se mogu fiksirati u nekoliko položaja za ventiliranje prostora. Za potrebe ugradbe prozora za izlaz veće dimenzije, u ponudi je proizvod s ojačanim okvirom i kaljenim sigurnosnim staklom koji će izdržati sva naprezanja i temperaturne razlike.
Velux krovni prozor za izlaz na krov 007