Dnevna svjetlost najbolji je način kako unijeti promjenu u vaš dom. Vodimo vas u inspirativno potkrovlje u kojem se radi, uči, vježba, čita… i jako puno smije
Život je vrlo često nepredvidiv. A mnoge promjene koje nam se na prvi pogled čine loše, zapravo u sebi skrivaju mnoge prednosti – s tim riječima svoju priču je započela Ana koju smo posjetili u njezinom divnom inspirativnom potkrovlju.

Ana živi u Hrvatskoj u malom gradu blizu metropole. Njezin život prije par godina izgledao je ovako – jurnjava u vrtić, vožnja sat vremena do posla, telefoniranje u vožnji, hrpa sastanaka… Jurnjava s posla, baka ili suprug kupe djecu iz vrtića, Ana se umorna vozi s posla, već je debelo mrak… i stalno ima osjećaj da nešto propušta.

I onda je Covid promijenio sve. Odjednom je posao krenuo online, a Ani je trebao prostor za nesmetan rad.

Rad od kuće u potkrovlju
Dnevno svjetlo, svjež zrak i mir odličan su recept za koncentraciju, a upravo zbog toga Ana je produktivnija, pa joj ostaje više slobodnog vremena za obitelj
Tavan u njihovoj obiteljskoj kući nametnuo se kao logično rješenje. No, trebalo ga je preurediti i pretvoriti u stambeni prostor.

Željela sam prozračan svijetao prostor u kojem nemam osjećaj zatvorenosti. Prostor u kojem mogu uživati u svježem zraku, suncu, divnom pogledu… Naime, dnevna svjetlost nevjerojatno je važna za našu produktivnost i dobro raspoloženje, a kako nam je u to doba svima trebalo puno optimizma, odlučili smo staviti puno prozora. Odabrali smo VELUX kombinaciju prozora i u tavan unijeli mnoštvo svjetlosti – prisjetila se Ana.

Radovi su vrlo brzo tekli i već za par dana mračni je tavan postao svijetli prostor koji zrači optimizmom.

Odmor od učenja u potkrovlju
Potkrovlje uz krovne prozore

Malo slatkog instantno popravlja raspoloženje, baš kao i dnevna svjetlost te svjež zrak

Običan stari tavan s dva mala krovna prozora, postao je atraktivan svijetao prostor okupan svjetlosti. Sjećam se, donijela sam samo svoj radni stol i stolicu te sjela raditi. Mir, tišina, predivna svjetlost, svjež zrak, cvrkut ptica… i napokon nigdje ne moram juriti. Kakva divna promjena! – prisjetila se Ana.

Mračno potkrovlje pretvorilo se u divan kutak, a vrlo brzo su ga otkrili i djeca i suprug te je potkrovlje postalo omiljeno mjesto u kući.

Zaigrana djeca u potkrovlju
Djeca uvijek znaju gdje je najugodnije. Spontano su odabrali prostor ispod krovnih prozora za svoj omiljen prostor za igru i druženje, a tek nakon toga odluka je pala da se ondje stavi garnitura za sjedenje
Pala je jednoglasna odluka da za potkrovlje nabavimo kutnu garnituru i da jedan dio uredimo kao dnevni boravak u kojem ćemo uživati u gledanju filmova i druženju. Uopće vam ni ne moram reći da je ovo postalo naše omiljeno mjesto za gledanje televizije i čitanje priča – ispričala je Ana.

No, i radni kutak ispunio je sva njezina očekivanja. Zahvaljujući tome što ima izvrsne uvjete za rad, Ana primjećuje kako je puno produktivnija i koncentriranija, pa s poslom često završi ranije.

Uživanje i uređenje potkrovlja uz prirodu
Potkrovlje je omiljeno mjesto za sve aktivnosti – rad, učenje, čitanje, vježbanje, zabavu… a svako doba dana u sebi nosi svoju ljepotu i igru svjetlosti i sjena.
Nakon škole, djeca dođu kod mene u potkrovlje i ovdje rješavaju zadaću. Dok oni crtaju i pišu, ja odradim još par mailova, poziva i napravim plan za idući dan. A onda se s veseljem bacamo na naša popodneva – šetnje, sport, vježbanje, crtanje, modeliranje, presađivanja cvijeća te u posljednje vrijeme izradu terarija.

Anin novi hobi je izrada biljnih terarija, a svoju ljubav prema biljkama i prirodi prenosi i na svoju djecu. Biljke nas uče odgovornosti, brizi, ustrajnosti, polaganosti, uživanju u malim stvarima… a izrada terarija uči nas preciznosti i strpljivosti.

Uređenje potkrovlja uz prirodu
Sadnja biljaka za potkrovlje
Popodneva provode zajedno u igri i zajedničkim aktivnostima, a Anin novi hobi je izrada terarija, u čemu vrlo rado pomažu i djeca. Btw jeste li znali da biljke izvrsno uspijevaju u potkrovljima te da vole indirektnu svjetlost?
Biljke obožavaju ovo indirektno difuzno svjetlo u potkrovlju, tako da su se i mnoge biljke preselile u naše potkrovlje – kaže Ana, dodajući kako je njezin home office postao omiljeno mjesto ne samo za ljude, nego i biljke.

Anin posao sve češće je opet u uredu, no kada god može, radije bira raditi od kuće.

Anin rad od kuće u potkrovlju
Uređenje potkrovlja i rad od kuće pokazalo se kao izvrsna odluka koja je neposredno utjecala na bolju produktivnost i zadovoljstvo te veću kvalitetu života i obiteljskih odnosa. Nevjerojatno je kako ugradnja prozora i aktivacija zapuštenog prostora može donijeti puno pozitivnih promjena u život.
Tijekom dana često se uhvatim kako uzimam mobitel i fotografiram igru sjena na parketu i divnu svjetlost koja dopire iz prozora… Uistinu je nevjerojatno što dnevna svjetlost i par prozora mogu napraviti prostoru – kaže Ana.

Uistinu, VELUX prozori neugledan prostor pretvaraju u omiljeno mjesto u domu.

Učenje i tjelovježba u potkrovlju
Učenje u svijetlom potkrovlju
Učenje u potkrovlju
Uređenje potkrovlja uz prirodu
Uživanje i uređenje potkrovlja uz prirodu
Sadnja biljaka za potkrovlje
Odmaranje u svijetlom potkrovlju
Rad od kuće u potkrovlju
case_study_karlovac_1
case_study_karlovac_2
case_study_karlovac_3
case_study_karlovac_4
case_study_karlovac_5
case_study_karlovac_6
case_study_karlovac_7
case_study_karlovac_8
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
case_study_karlovac_1
case_study_karlovac_2
case_study_karlovac_3
case_study_karlovac_4
case_study_karlovac_5
case_study_karlovac_6
case_study_karlovac_7
case_study_karlovac_8
previous arrow
next arrow