Kad bismo birali oblogu koja daje najtopliji ugođaj, najmekši hod, najbolju izolaciju, zdravu unutarnju klimu, iznimnu dekorativnost, a pri tom je jednostavna za održavanje, izbor bi pao na pluto. Prirodni i ekološki materijal, biorazgradiv, zanimljive teksture i velike ljepote kakvu samo priroda može kreirati, u prirodnim bojama i velikoj paleti industrijski dodanih tonova idealan je za tradicionalno uređene, ali i moderne interijere.

Plutene obloge reguliraju unutarnju klimu tako da na sebe primaju vlagu i vraćaju je u prostoriju, osiguravajući zdrav i ugodan boravak.

Jedan zid u radnoj ili dječjoj sobi obložen pločama pluta ima dekorativnu i utilitarnu vrijednost. Ljepota teksture materijala daje osjećaj topline i ugode. Velika ploha za izlaganje dječjih crteža pričvršćenih raznobojnim čavlićima podnosi česte promjene postava bez oštećivanja podloge. Poruke, podsjetnici i radni materijali prezentirani na plutenoj plohi u radnoj sobi dio su kreativnog nereda poticajnog za stvaranje.
Zid oblođen pločama od pluta

Pluto kao podna obloga ubraja se u tople podove. Struktura plutenih granula i zračnih džepova čini materijal trajno elastičnim, pod tlakom se komprimira i nanovo širi. Dobar je toplinski izolator (mjehurasta građa akumulira toplinu), zvučni izolator (upija zvuk, amortizira udarce i topot), a uz to je i vatrootporan.

Zahvaljujući suberinu – voskastoj tvari koja mu daje nepromočivost, pluto ne napadaju termiti i druge štetočine. Uz to je antibakterijski i antigljivični materijal, otporan na plijesan. Smanjeno zadržavanje prljavštine i grinja osobito je pogodno za ljude koji pate od alergija i astme.

Pod od pluta je izdržljiv, otporan, a uz pravilno održavanje i trajan. Podnosi puno kretanja i lakši hod zbog elastične strukture. Predmeti koji padnu na pod neće se razbiti, a pod se neće oštetiti. Opasnost postoji jedino od pada oštrih predmeta, a tu su i kućni ljubimci – psi i mačke koji kandžama mogu oštetiti površinu. Isto tako, teški namještaj koji dugo stoji na jednom mjestu može trajno udubiti mekani pod, ako se ne koriste podlošci koji prenose težinu na veću površinu.       

Pod od pluta

Pluteni pod idealan je izbor za dječju sobu. Tih, topao i elastičan – za puzanje, prve korake i padove, otporan – za neumorno skakanje i bacanje igračaka, higijenski, jednostavan za održavanje i čišćenje. Prolije li se sok, voda ili boja, površinu samo treba prebrisati krpom.

Pluto na kuhinjskom podu također je dobro rješenje za sve one koji puno vremena provode u kuhinji. Na toplom podu nema hladnih nogu, dugo stajanje lakše je na mekoj podlozi,  tanjur koji sklizne iz ruku neće se razbiti – elastični materijal amortizirat će udarac. Podovi od pluta dobro podnose vodu, no lokvice ipak treba obrisati jer šupljikava elastična struktura upija vodu koja dugo stoji na površini pa dolazi do bubrenja.       

Kao i svi prirodni materijali, obloge od pluta osjetljive su na prekomjerno osunčanje – gubi se prirodna boja pa prostoriju treba zaštititi od direktne insolacije zasjenjivanjem prozora.

Obloge od prirodnog pluta na zidu i podu 004

Pluto za oblaganje zidova i podova u interijeru dostupno je u rolama te u pločama dimenzija 25 x 25 cm, 50 x 50 cm do 50 x 100 cm, debljine 5 – 10 mm koje se punoplošno lijepe za podlogu. Tanje ploče koriste se za oblaganje zidova, a deblje za podove.

Za oblaganje podova najkvalitetnije rješenje su gotovi troslojni paneli dimenzija cca 90 x 30 cm i debljine 11 – 12 mm. Gornji dekorativni sloj izrađen je od pluta debljine 3 – 4 mm, središnji nosivi sloj od drvene vlaknatice velike čvrstoće, a donji sloj od sirovog pluta za amortizaciju zvuka. Takvi paneli već su lakirani i spremni za suhomontažnu postavu pomoću klik-sistema spajanja.        

Obloge od prirodnog pluta na zidu i podu 005

Obloga plutom može se polagati na bilo koju čvrstu i dobro pripremljenu površinu. Podloga mora biti čista, bez prašine, suha, ravna i glatka. Lijepi se ljepilom netopivim u vodi ili polaže usuho. Gotova obloga lašti se voskom, premazuje uljem ili lakira, što kasnije olakšava održavanje.

Obloge od prirodnog pluta na zidu i podu 006