potkrovlje.hr_wienerberger_make_over_001.jpg
Prije i poslije

Novo ruho stare gradske kuće u Zürichu

Obiteljska gradska kuća u Zürichu trebala je novo ruho što je, i za stanare koji imaju viziju što bi htjeli i za arhitekte koji slijede želje svojih klijenata, ali i izvođače koji snove moraju ostvariti, podjednako zabavno i zahtjevno. Stanari su željeli mnogo svjetla, velike prozore i moderniji izgled zgrade iznutra i izvana. Wienerberger je svojom paletom proizvoda bio prvi i zaista odličan izbor.

Ako je dobro sagrađena, što starije kuće uglavnom jesu, mnogo je lakše od nje napraviti prostor koji će zadovoljiti sve moderne zahtjeve današnjeg načina življenja i stanovanja. Ova gradska kuća napravljena je po nekadašnjim standardima, a sadašnji vlasnici željeli su prostor s mnogo topline koja će ispuniti njihov dom.

potkrovlje.hr_wienerberger_make_over_002.jpg

Zato ne čudi da su odabrali Wienerberger koji je idealan partner za sve velike zahvate. Nakon proširenja nekadašnjih malih prozora obitelj je sada dobila staklenu stijenu s dva velika prozora. Ali toplina kuće znači imati dobru izolaciju, dobre crjepove i dobre opeke koje će dom omotati izolacijom i zaštitom od kiša, snjegova, vjetrova i vrućina.

Kuhinja s dijelom za blagovanje sada je okupana danjim svjetlom, a sunčeve se zrake poigravaju u preuređenom prostoru u kojem se obitelj svaki dan okuplja oko obroka. Priznat ćete, ovo je jedna sasvim druga i mnogo svjetlija i sunčanija priča.

Zahvaljujući opekama koje Wienerberger ima za svaku kuću, i ova je sada sigurna i dobro izolirana jer u paleti proizvoda Wienerberger nudi opeke koje imaju izuzetna toplinska svojstva te one koje od vaše kuće mogu napraviti energetsku kuću za ovo, ali i sljedeće stoljeće.

Nikako se ne smije zaboraviti na dimnjake koji su nekada bili centar kućnog života, bilo u kuhinji, bilo u dnevnoj sobi. I danas je lijepo sjesti uz kamin s obitelji, no tome prethode provjere starog sustava, obnova ili ponovna izgradnja koja je apsolutno nužna za sigurnost ukućana i njihove kuće.

Naravno, problem izolacije lagano je riješiti Wienerbergerovim stropnim i zidnim sistemima, krovnim, fasadnim… Obnova fasade nije samo stvar ljepote već i zaštite od vanjskih utjecaja.

potkrovlje.hr_wienerberger_make_over_003.jpg

Dogradnja moderne terase u potkrovlju bila je nemali izazov koji su arhitekti i izvođači lako riješili i to ponovo s Wienerbergerom i rješenjima koje nudi Biber crijep. Želite li klasičan crijep ili možda neke druge boje, u oba je slučaja Biber crijep tu – pa vaš krov osim izolacije i zaštite može postati i najljepši krov kvarta.

Dvostruka balkonska vrata široka su i kroz njih u sobu ulazi dovoljno svjetla pa je buđenje uz zrake sunca ostvaren san, čemu je prethodila pažljiva provjera i rekonstrukcija fasade. Na sreću, nije trebalo biti velikih sanacijskih zahvata što bi, da je bilo potrebno, lako obavili s Wienerberger rješenjima opeka.

potkrovlje.hr_wienerberger_make_over_004.jpg

Na staru je kuću dograđen moderni aneks od suvremenih materijala pa se pazilo na izolaciju i otpornost. Tako je na gornjem katu stvorena spomenuta staklena stijena, a donji je prostor pretvoren u oazu svjetla. Kroz staklena se vrata izlazi na vrtnu terasu pa u dvorište, još jedno mjesto za okupljanje obitelji i prijatelja u lijepe dane.

Pogledamo li kako je kuća izgledala nekada, transformacija je znatna i izvrstan pokazatelj kako je starinska kuća dobila svoje novo ruho. Postala je novo mjesto za život u skladu s današnjim standardima i željama.

No Comments

    Leave a Reply