Sobna vrata osiguravaju komunikaciju – povezivanje ili odvajanje susjednih prostorija u potkrovlju. Otvaranje vrata omogućuje ulaz u neki prostor, prozračivanje i osvjetljenje, a zatvaranje sigurnost, intimu, zaštitu od buke i – u našim krajevima zaštitu od pogubnog propuha. Različite situacije, prostorna ograničenja ili potrebe za povezivanjem prostora rezultiraju ugradnjom sobnih vrata različitog načina otvaranja i oblikovanja.

Prema načinu otvaranja, unutarnja vrata se dijele na: zaokretna, posmična ili klizna, mimokretna, sklopiva, harmonika, teleskopska vrata.

Vrata se sastoje od čvrsto ugrađenog dovratnika (po narodski ‘štoka’), jednog ili više pokretnih vratnih krila i okova. Izbor okova određen je načinom na koji će se vrata otvarati i zatvarati. Metalni okov učvršćen na dovratnik omogućuje ovjes i pokretanje krila, a kvaka s bravom ili ručkica – jednostavnu manipulaciju.

Zaokretna vrata sastoje se od okvira i krila ovješenog preko okova. Vratno krilo rotira oko vertikalne osi koja prolazi središtem šarke (panta). Krilo mora imati prostor za rotaciju tako da se može otvoriti u okomiti položaj i osigurati neometani prolaz u punoj širini vrata. Zaokretna vrata najčešće su korišteni tip vrata jer nalijeganjem rubne profilacije krila na okvir s umetnutom brtvenom trakom omogućuje dobru zvučnu zaštitu između različitih prostorija.

Posmična ili klizna vrata ugrađuju se u situacijama kada se želi uštedjeti na prostoru koji zauzima rotirajuće zaokretno krilo. Zahvaljujući vodilici u gornjoj zoni, krilo kliže paralelno s pregradom lijevo ili desno od otvora. Vodilica je opremljena sustavom kotačića u čeličnom profilu koji preuzima težinu krila, a trn u donjoj zoni pridržava krilo u vertikalnoj ravnini. Krila se pokreću pomoću upuštenih ručkica. Ako se ugrađuju dvokrilna vrata, krila se rastvaraju na obje strane. Bočno treba ostaviti dovoljno mjesta u širini krila ili većoj, tako da otvor bude prohodan u čitavom svom profilu.

Suhomontažni sustavi gradnje imaju patentirana rješenja za klizna vrata ugrađena unutar gips-kartonske stijene. Montažni set za jednokrilna ili dvokrilna vrata ugrađuje se zajedno s podkonstrukcijom i vrata ostaju skrivena unutar pregrade.

Mimokretna vrata vrsta su zaokretnih vrata sa šarkama koje omogućuju otvaranje krila u smjeru kretanja, na obje strane prostora koji dijele. Ova vrata svoju su primjenu našla u profesionalnim kuhinjama, a odatle su preuzeta i u stambene prostore. Krilo nema kvaku, samo se gurne ispred sebe preko limene zaštite od prljanja i potom vraća u prvobitni položaj. Obvezan dio krila je okrugli prozorčić kojim se kontrolira dolazi li tko ususret.

Sklopiva vrata dobro su rješenje za otvaranje u ograničenom prostoru, gdje nema dovoljno mjesta za zaokretna ili posmična vrata. Krilo je podijeljeno na manje segmente spojene šarkama koji se preklapaju. U gornjoj zoni (a negdje i u donjoj) nalazi se vodilica po kojoj segmenti krila kližu do otvorenog položaja.

Harmonika vrata vrsta su sklopivih vrata čije otvaranje štedi prostor. Krilo čini niz lamela spojenih trajno-elastičnim zglobnim spojnicama. Ovješeno je na vodilicu u gornjoj zoni koja osigurava bešumno klizanje, sa ili bez donjih klizača. Ispuna lamela može biti zvučno izolirana. Primjenjuje se za pregrađivanje prostora i zatvaranje niša.

Teleskopska vrata vrsta su kliznih vrata koja štede prostor za otvaranje. Vratna krila kližu u paralelnim ravninama i preklapaju se preko krajnjeg bočnog fiksnog krila. Otvaranjem vrata dobiva se široki prolaz i povezivanje prostora. Zatvaranjem vrata krila kližu po vodilicama izvlačeći se iza fiksnog dijela poput teleskopa.

potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_001
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_002
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_003
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_004
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_005
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_006
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_007
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_008
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_009
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_010
potkrovlje.hr__sobna_vrata_vrste_002
previous arrow
next arrow
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_001
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_002
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_003
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_004
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_005
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_006
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_007
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_008
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_009
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_010
potkrovlje.hr__sobna_vrata_vrste_002
previous arrow
next arrow