Sobna vrata osiguravaju komunikaciju – povezivanje ili odvajanje susjednih prostorija u potkrovlju. Otvaranje vrata omogućuje ulaz u neki prostor, prozračivanje i osvjetljenje, a zatvaranje sigurnost, intimu, zaštitu od buke i – u našim krajevima zaštitu od pogubnog propuha. Različite situacije, prostorna ograničenja ili potrebe za povezivanjem prostora rezultiraju ugradnjom sobnih vrata različitog načina otvaranja i oblikovanja.

Prema načinu otvaranja, unutarnja vrata se dijele na: zaokretna, posmična ili klizna, mimokretna, sklopiva, harmonika, teleskopska vrata.

Vrata se sastoje od čvrsto ugrađenog dovratnika (po narodski ‘štoka’), jednog ili više pokretnih vratnih krila i okova. Izbor okova određen je načinom na koji će se vrata otvarati i zatvarati. Metalni okov učvršćen na dovratnik omogućuje ovjes i pokretanje krila, a kvaka s bravom ili ručkica – jednostavnu manipulaciju.

Zaokretna vrata sastoje se od okvira i krila ovješenog preko okova. Vratno krilo rotira oko vertikalne osi koja prolazi središtem šarke (panta). Krilo mora imati prostor za rotaciju tako da se može otvoriti u okomiti položaj i osigurati neometani prolaz u punoj širini vrata. Zaokretna vrata najčešće su korišteni tip vrata jer nalijeganjem rubne profilacije krila na okvir s umetnutom brtvenom trakom omogućuje dobru zvučnu zaštitu između različitih prostorija.

Posmična ili klizna vrata ugrađuju se u situacijama kada se želi uštedjeti na prostoru koji zauzima rotirajuće zaokretno krilo. Zahvaljujući vodilici u gornjoj zoni, krilo kliže paralelno s pregradom lijevo ili desno od otvora. Vodilica je opremljena sustavom kotačića u čeličnom profilu koji preuzima težinu krila, a trn u donjoj zoni pridržava krilo u vertikalnoj ravnini. Krila se pokreću pomoću upuštenih ručkica. Ako se ugrađuju dvokrilna vrata, krila se rastvaraju na obje strane. Bočno treba ostaviti dovoljno mjesta u širini krila ili većoj, tako da otvor bude prohodan u čitavom svom profilu.

Način otvaranja sobnih vrata 6

Suhomontažni sustavi gradnje imaju patentirana rješenja za klizna vrata ugrađena unutar gips-kartonske stijene. Montažni set za jednokrilna ili dvokrilna vrata ugrađuje se zajedno s podkonstrukcijom i vrata ostaju skrivena unutar pregrade.

Mimokretna vrata vrsta su zaokretnih vrata sa šarkama koje omogućuju otvaranje krila u smjeru kretanja, na obje strane prostora koji dijele. Ova vrata svoju su primjenu našla u profesionalnim kuhinjama, a odatle su preuzeta i u stambene prostore. Krilo nema kvaku, samo se gurne ispred sebe preko limene zaštite od prljanja i potom vraća u prvobitni položaj. Obvezan dio krila je okrugli prozorčić kojim se kontrolira dolazi li tko ususret.

Sklopiva vrata dobro su rješenje za otvaranje u ograničenom prostoru, gdje nema dovoljno mjesta za zaokretna ili posmična vrata. Krilo je podijeljeno na manje segmente spojene šarkama koji se preklapaju. U gornjoj zoni (a negdje i u donjoj) nalazi se vodilica po kojoj segmenti krila kližu do otvorenog položaja.

Način otvaranja sobnih vrata 7

Harmonika vrata vrsta su sklopivih vrata čije otvaranje štedi prostor. Krilo čini niz lamela spojenih trajno-elastičnim zglobnim spojnicama. Ovješeno je na vodilicu u gornjoj zoni koja osigurava bešumno klizanje, sa ili bez donjih klizača. Ispuna lamela može biti zvučno izolirana. Primjenjuje se za pregrađivanje prostora i zatvaranje niša.

Teleskopska vrata vrsta su kliznih vrata koja štede prostor za otvaranje. Vratna krila kližu u paralelnim ravninama i preklapaju se preko krajnjeg bočnog fiksnog krila. Otvaranjem vrata dobiva se široki prolaz i povezivanje prostora. Zatvaranjem vrata krila kližu po vodilicama izvlačeći se iza fiksnog dijela poput teleskopa.

Način otvaranja sobnih vrata 8
Način otvaranja sobnih vrata 9
Način otvaranja sobnih vrata 10
Način otvaranja sobnih vrata 11
Način otvaranja sobnih vrata 12
Način otvaranja sobnih vrata 13
Način otvaranja sobnih vrata 14
Način otvaranja sobnih vrata 15
Način otvaranja sobnih vrata 16
Način otvaranja sobnih vrata 17
Način otvaranja sobnih vrata 18
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_001
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_002
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_003
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_004
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_005
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_006
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_007
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_008
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_009
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_010
potkrovlje.hr__sobna_vrata_vrste_002
previous arrow
next arrow
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_001
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_002
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_003
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_004
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_005
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_006
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_007
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_008
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_009
potkrovlje.hr_-sobna_vrata_vrste_010
potkrovlje.hr__sobna_vrata_vrste_002
previous arrow
next arrow