Prije i poslije

Moderno potkrovlje za mladu obitelj

U stambenoj četvrti na istoku Zagreba smjestio se moderno, jednostavno i krajnje funkcionalno uređen stan u potkrovlju. Ugodan i nepretenciozan prostor otvorenog tlocrta svojim dnevnim sadržajima maksimalno je iskoristio mogućnosti oblikovanja pod kosim krovom i podredio potrebama života mlade obitelji s malim djetetom.  
Nosiva konstrukcija jednostrešnog krova odredila je položaj osnovnih stambenih grupa, a velika visina prostora omogućila je izgradnju galerije rezervirane za rad.  
Jedinstven prostor dnevnoga boravka, blagovaonice i kuhinje prilagodio se ritmu punih vezova krovišta. Dominantna tesarska građa, rustikalne obrade naglašene tamnom lazurom, čini vizualnu pregradu koja je ovaj dio potkrovlja podijelila na dva polja. U prvom polju je dnevni boravak s velikom kutnom garniturom za sjedenje, a u drugom se polju uz unutarnji zid smjestila kuhinja, mali stol za blagovanje te na osunčanom dijelu i dječji kutak. Na taj je način obitelj na okupu, uz pripremanje jela roditelji nadgledaju najmlađe i sudjeluju u igri.

2

Velika krovna ploha nad dnevnim boravkom otvorila se na dva nivoa prema vanjskom prostoru preko krovnih prozora. Par donjih prozora centralno postavljen unutar polja konstrukcije osvijetlio je prostor grupe za sjedenje. Ugradnja prozora tik iznad nadozida omogućila je pogled na zeleni okoliš. Odabrani su krovni prozori sa središnjim ovjesom, što je stvorilo mogućnost postavljanja garniture i lako otvaranje pomoću gornje ručke. Dva prozora u gornjoj zoni smještena iznad podrožnice propuštaju zenitno svjetlo, raspršuju ga duboko u prostor i pridonose općem dojmu prozračnosti i svježine.

3

Osim velike količine dnevne svjetlosti, ugodnu atmosferu čini pročišćen odabir boja i materijala. Bijeli zidovi, stropovi i podgled krovišta, natur okvir krovnog prozora lakiran bezbojnim lakom, svijetli jasenov parket, stube za platformu i elementi namještaja u kontrastu su s tamnosmeđim nosačima krovišta.

4

Jednoredna kuhinja smjestila se uz unutarnji zid pod platformom. Gornji elementi sežu do podgleda galerije, od plitkih otvorenih polica do gornjeg, zatvorenog pojasa s otklopnim krilima. Kuhinjski ormarići su u svijetlom drvu, a pojas između gornjih i donjih elemenata opločen je keramičkim šesterokutnim mozaik-pločicama, poput saća, u modrim tonovima. Indirektna raster rasvjeta inkorporirana je u strop galerije te osvjetljava kuhinju i stol za blagovanje.

5

Dječje carstvo zauzelo je osunčano mjesto pod prozorima blagovaonskog dijela. Manja visina pod krovom pravo je mjesto za izložbu igračaka i lutkin dvorac. Na ovom dijelu postavljeni su modri tepisi slobodnih formi kao otoci toplog poda za igru.

6

Poseban oblikovni element je tzv. samba stubište koje vodi na galeriju. Strme atraktivne stube plesno su ime dobile po gibanju pri penjanju. Korak je diktiran, lijeva i desna noga izmjenjuju se svaka na svojoj razini pa po njima treba pažljivo gaziti da bi se izbjeglo spoticanje. Ovo stubište znatno je kraćeg tlocrta i štedi prostor, a pogodno je za povezivanje po vertikali manje frekventnih prostora. Ograda stubišta i galerije izvedena je od transparentnog kaljenog stakla. Na radnoj platformi dovoljno je mjesta za kompjutorski stolić i policu sastavljenu od raznobojnih drvenih kubusa. Naizgled neugodan format prostora riješen je otvaranjem još jednog krovnog prozora koji dovodi svjetlost i svjež zrak. Pod prozorom je veća visina za smještanje radnog mjesta. Kvalitetnim zasjenjivanjem postiže se kontrola intenziteta svjetlosti bez prevelikog kontrasta koji je štetan za vid.

7

No Comments

    Leave a Reply