Ravne linije, primarne boje, mnogo bijele, crne i sive osnovne su karakteristike minimalističkog stila uređenja koji se nametnuo kao najomiljeniji u uređenju životnog prostora.

Vjerovali ili ne, minimalizam je u uređenju interijera poprilična novotarija. Iako nam se danas čini da je tu oduvijek, sjetite se samo kako je ne tako davno bogat interijer bio jedini prihvatljiv jer je govorio mnogo o bankovnom računu njegovog vlasnika, dok se posljednjih desetljeća sve više cijene stilovi koji ne opterećuju prostor. Dakako, sve ima i svoju sociološku pozadinu: aristokracija je nestala, a srednja klasa teško da si je mogla priuštiti održavanje raskošno ukrašenih interijera.
Minimalizam 8
Kako je životni prostor bivao sve manji, javila se potreba za jednostavnijim i funkcionalnijim namještajem koji ide na ruku korisniku. U tome je prednjačio Bauhaus, dizajnerski pravac koji je spojio funkcionalnost i estetiku na dotad neviđenoj razini, a koliko je utjecajan najbolje govori činjenica da mnogi danas imaju kopije komada tog stila bez da su toga uopće svjesni. Zbog svoje praktičnosti i lakog održavanja, minimalizam je postao najpopularniji stil uređenja suvremenih domova, a svoje obožavatelje pronalazi u svim generacijama. Iako je naizgled sasvim jednostavan, minimalistički stil uređenja interijera također ima svoje zamke.
Minimalizam 9
Jedna od najčešćih se događa kada osoba želi pretvoriti svoj dom u toliku oazu jednostavnosti da na kraju interijer izgleda poput lijepo uređene ljekarne ili operacijske sale. Korištenje jedne boje, uglavnom bijele, nerijetko ostavlja upravo takav dojam, a mnogi zaboravljaju kako kvalitetan minimalistički stil itekako voli detalje, samo ih treba pomno odabrati. Detalji moraju biti jednostavni, ali efektni pa prednost dajte komadima u bojama, prije svega primarnim: plavoj, žutoj i crvenoj. Lampe, deke, tepisi ili možda samo jedan stolac u nekoj živoj boji će oživjeti prostor i učiniti ga ugodnijim za život, ali i pogled.
Minimalizam 10
Minimalistički dom oplemenit će i razne teksture, kao i oblici pa svakako razmislite o metalik detaljima koji će u prostoriju unijeti dozu glamura. Srebrna, zlatna, brončana ili njihova kombinacija – odluka je na vama, dok god se suzdržite od kičastih i raskošno uređenih komada. Nemojte zaboraviti kako se u ovaj stil odlično uklapaju i prirodni materijali poput drveta i mramora, a želite li u svoj dom staviti takve komade, neka godovi i uzorci budu bogati. Tako će imati svoj vlastiti prirodni ukras koji neće izgledati nametljivo jer ga je oblikovala priroda. Minimalizam je prije svega odličan odabir za male prostore i stanove na tavanskim i suterenskim etažama koji su često zahtjevni za uređenje. Ako je vaš stan taman, minimalizam će ga vizualno osvijetliti ako se odlučite za bijele interijere s akcentima u boji, a kupaonica i kuhinja postat će prostorije najlakše za čišćenje, posebno ako jednostavan namještaj bude izrađen od suvremenih i lako održivih materijala.
Minimalizam 11