Ponekad si neki od nas trebaju priznati da im hrana ne predstavlja važnu stavku u životu pa nema niti potrebe za ugradnjom velike kuhinje. Raspon kuharskog umijeća od spravljanja manjih obroka do podgrijavanja maminog ručka bit će dovoljan za preživljavanje.
Mala, dobro organizirana kuhinja ima sve osnovne funkcije kao i velika. Na najmanjem prostoru koncentrirani su kuhinjski uređaji i aparati. Linija kuhanja je skraćena – ono za što se u velikoj kuhinji troši puno koraka, ovdje se obavlja pokretom ruke. Uređaji su poredani poput tekuće vrpce. Kretnje su smanjene na minimum, a održavanje čistoće olakšano primjenom prikladnih oblika i materijala.
Priprema jela i kuhanje danas postoji zajedno s dnevnim prostorom. Kuhinja više nije izolirana, nego pripojena blagovaonici i boravku. U nedostatku mjesta, radna površina seli se na blagovaonski stol – za obradu namirnica i blagovanje, a kasnije za rad i druge aktivnosti. Kuhinja u otvorenom tlocrtu prilika je za kreativna rješenja i zanimljivu fasadu prema grupi za sjedenje.
Dok male kuhinje u konvencionalnim stanovima vječito pate od manjka prirodnog svjetla i svježeg zraka, kuhinja u potkrovlju lako manu pretvara u vrlinu. Na pogodnom mjestu krovište treba otvoriti i ugraditi krovni prozor. Niže ugrađeni prozor daje lijepe vizure na okoliš s kuharskog mjesta, ali i sjedeći uz stol ili konzumnu policu. Prozorska klupčica postaje mali vrt začinskog bilja. Ukoliko je kuhinja smještena u dubini prostora, bez mogućnosti izvedbe krovnog prozora, potrebno je osigurati dobru umjetnu rasvjetu i ventilaciju – mirisi i pare neće se širiti u ostatak stana.
Mini kuhinja naziv je za donji kuhinjski element izveden u jednom komadu koji zadovoljava osnovne funkcije pripreme obroka. To je mali stroj duljine 1 m, modularne širine 60 cm i visine cca 89 cm – prilagođene radnom procesu.
Radna ploha izrađena od inoxa sadrži jednodijelni sudoper, malu plohu za ocjeđivanje koja je ujedno radna površina i električni štednjak – kuhalo s dva ringa. Ispod je dvokrilni element u kojem je smješten podpultni hladnjak s 3 police i ladicom za zamrzavanje te prostor za smeće ispod sudopera. Neki proizvođači predvidjeli su ispod sudopera i malu perilicu suđa.
Iznad mini kuhinje ugrađuju se zatvoreni ormarići s prostorom za mikrovalnu pećnicu ili otvorene police na kojima treba smjestiti bijelo i crno suđe – tanjure, šalice, čaše, lonce, tavu i pribor za jelo. Kuhinja može biti smještena u niši – kad nije u funkciji, vrata se zatvaraju tako da ne opterećuje ostatak prostora.
Suvremena razmišljanja kreiraju kompaktnu slobodnostojeću kuhinju poput kuhinjskog otoka ili poluotoka s dvostrano ugrađenim elementima, kuhalom, pećnicom, sudoperom, perilicom, hladnjakom, policama za suđe. Na jednom kraju plohe je prostor za jelo s nižim barskim stolcima. Kuhanje i jelo su na istoj plohi, priprema nikad nije bila bliže stolu.