Ponekad si neki od nas trebaju priznati da im hrana ne predstavlja važnu stavku u životu pa nema niti potrebe za ugradnjom velike kuhinje. Raspon kuharskog umijeća od spravljanja manjih obroka do podgrijavanja maminog ručka bit će dovoljan za preživljavanje.

Ponekad su želje velike, ali u malim stanovima naprosto nema mjesta za raskošnu kuhinjsku liniju. Radi li se o garsonijeri gdje je kuhinja smještena u ulaznom prostoru ili o jednosobnom stanu gdje se od kuhinje može dobiti spavaća soba pa se kuhinjski blok mora ugurati u boravak – uvijek se nešto mora žrtvovati. Stoga treba procijeniti vlastite prioritete i prilagoditi se prostornom ograničenju. A kuhinju urediti racionalno i praktično kako bi pratila suvremeni način življenja.

Mala, dobro organizirana kuhinja ima sve osnovne funkcije kao i velika. Na najmanjem prostoru koncentrirani su kuhinjski uređaji i aparati. Linija kuhanja je skraćena – ono za što se u velikoj kuhinji troši puno koraka, ovdje se obavlja pokretom ruke. Uređaji su poredani poput tekuće vrpce. Kretnje su smanjene na minimum, a održavanje čistoće olakšano primjenom prikladnih oblika i materijala.

Mini kuhinje i kuhinjice 9

Priprema jela i kuhanje danas postoji zajedno s dnevnim prostorom. Kuhinja više nije izolirana, nego pripojena blagovaonici i boravku. U nedostatku mjesta, radna površina seli se na blagovaonski stol – za obradu namirnica i blagovanje, a kasnije za rad i druge aktivnosti. Kuhinja u otvorenom tlocrtu prilika je za kreativna rješenja i zanimljivu fasadu prema grupi za sjedenje.

Mini kuhinje i kuhinjice 10

Dok male kuhinje u konvencionalnim stanovima vječito pate od manjka prirodnog svjetla i svježeg zraka, kuhinja u potkrovlju lako manu pretvara u vrlinu. Na pogodnom mjestu krovište treba otvoriti i ugraditi krovni prozor. Niže ugrađeni prozor daje lijepe vizure na okoliš s kuharskog mjesta, ali i sjedeći uz stol ili konzumnu policu. Prozorska klupčica postaje mali vrt začinskog bilja. Ukoliko je kuhinja smještena u dubini prostora, bez mogućnosti izvedbe krovnog prozora, potrebno je osigurati dobru umjetnu rasvjetu i ventilaciju – mirisi i pare neće se širiti u ostatak stana.

Mini kuhinje i kuhinjice 11

Mini kuhinja naziv je za donji kuhinjski element izveden u jednom komadu koji zadovoljava osnovne funkcije pripreme obroka. To je mali stroj duljine 1 m, modularne širine 60 cm i visine cca 89 cm – prilagođene radnom procesu.

Radna ploha izrađena od inoxa sadrži jednodijelni sudoper, malu plohu za ocjeđivanje koja je ujedno radna površina i električni štednjak – kuhalo s dva ringa. Ispod je dvokrilni element u kojem je smješten podpultni hladnjak s 3 police i ladicom za zamrzavanje te prostor za smeće ispod sudopera. Neki proizvođači predvidjeli su ispod sudopera i malu perilicu suđa.

Iznad mini kuhinje ugrađuju se zatvoreni ormarići s prostorom za mikrovalnu pećnicu ili otvorene police na kojima treba smjestiti bijelo i crno suđe – tanjure, šalice, čaše, lonce, tavu i pribor za jelo. Kuhinja može biti smještena u niši – kad nije u funkciji, vrata se zatvaraju tako da ne opterećuje ostatak prostora.

Mini kuhinje i kuhinjice 12

Suvremena razmišljanja kreiraju kompaktnu slobodnostojeću kuhinju poput kuhinjskog otoka ili poluotoka s dvostrano ugrađenim elementima, kuhalom, pećnicom, sudoperom, perilicom, hladnjakom, policama za suđe. Na jednom kraju plohe je prostor za jelo s nižim barskim stolcima. Kuhanje i jelo su na istoj plohi, priprema nikad nije bila bliže stolu.

Mini kuhinje i kuhinjice 13