Bilo da vašu novu kuhinju po mjeri izrađuje stolar, bilo da ste je naručili od nekog renomiranog proizvođača namještaja, kuhinje se najčešće sastoje od modularnih elemenata koji se postavljaju i ugrađuju u jednu cjelinu prema planu i prethodno pripremljenim instalacijama.
Dimenzije modularnih ormarića usklađene su s dimenzijama kuhinjskih uređaja i aparata te velikim izborom pomoćnih proizvoda koji se ugrađuju kako bi se bolje iskoristio svaki centimetar prostora. Rad u kuhinji danas je maksimalno racionaliziran. Prioriteti u planiranju kuhinje su praktičnost i ušteda vremena u procesu pripreme obroka, čišćenja i održavanja. Velik izbor različitih kuhinjskih elemenata daje mogućnost kombiniranja prema vlastitim potrebama i uvjetima prostora u koji se ugrađuju.
Ergonomski dizajn proizvoda na tržištu proizašao je iz istraživanja čovjekovih potreba i prilagođenosti predmeta koje koristimo u svakodnevnom životu radi lakšeg rada, postizanja efikasnosti, bolje preglednosti i pravilnog držanja tijela u različitim radnim procesima. Dimenzije koje su krenule od čovjeka završavaju u proizvodima kreiranim za čovjeka.

Radna ploha koja se montira povrh donjih ormarića treba biti malo dublja kako bi se spriječilo da se prolivena tekućina slijeva po cijelom elementu.

Dimenzije modula

Dubina kuhinjskog modula iznosi 60 cm i uzima se kao standard pri projektiranju kuhinje i ostalih elemenata interijera – udaljenosti od vrata i prozora, položaja radijatora i rasvjete te širine slobodnog prostora za kretanje. Ova dimenzija odgovara dubini donjih kuhinjskih elemenata, ormara za pohranu namirnica, malih kuhinjskih aparata ili ugradnju hladnjaka, sudopera, štednjaka, pećnice, stroja za pranje posuđa. Radna ploha koja se montira povrh donjih ormarića malo je dublja kako bi se spriječilo da se prolivena tekućina slijeva po cijelom elementu.

Maksimalna racionalnost modularnih kuhinja i ergonomskog dizajna 6

Visina radne plohe prilagođava se visini krajnjeg korisnika kako bi se izbjegao neprirodan položaj tijela pri radu. Tako bi za osobe visine 160 – 170 cm radna ploha trebala biti na visini od 85 do 90 cm, a osobama visokim 175 – 190 cm odgovara visina radne plohe od 95 do 105 cm. Prilagodba se postiže pravilnim odabirom visine samog ormarića ili odabirom visine sokla (min. 10 cm), čija je ugradnja nužna kako kuhinjski elementi, najčešće izrađeni od ploča na bazi drva, ne bi upili vlagu prilikom pranja i održavanja poda.

Sadržaj ormarića bit će pregledniji, a posuđe dostupnije kad je ono smješteno u dubokoj ladici, nego u elementu s policama, gdje prednju posudu moramo izvaditi da bismo došli do stražnje.

Širina modularnih kuhinjskih elemenata ovisi o namjeni i može iznositi 15, 30, 45, 60, 80 ili 90, 100 i 120 cm. Manje dimenzije (15 cm i 30 cm) s ugrađenim izvlačnim metalnim košaricama za boce praktične su za ugradnju pokraj štednjaka, kao rubni element kojim se dio za kuhanje odmiče od zida. Element širine 45 cm, s policama ili ladicama, dobrodošao je u planiranju kuhinja različitih dimenzija, a u nedostatku prostora u njega stane uži stroj za pranje posuđa. U modul širine 60 cm ugrađuje se većina kuhinjskih uređaja. Širi moduli pogodni su za spremanje posuđa. U spretnoj cik-cak postavi, više posuđa stane u jedan ormarić širine 90 cm, nego u dva od 45 cm. Jednako tako, sadržaj ormarića bit će pregledniji, a posuđe dostupnije kad je ono smješteno u dubokoj ladici, nego u elementu s policama, gdje prednju posudu moramo izvaditi da bismo došli do stražnje. Plitka široka ladica u gornjoj zoni ormarića poslužit će za preglednu pohranu pribora za jelo i kuhanje.

Gornji ili viseći elementi su plići od donjih i izrađuju se dubine od 30 do 35 cm, što omogućuje neometan rad na radnoj plohi. Širine gornjih elemenata usklađuju se sa širinama donjih ormarića. Visina gornjih ormarića prilagođena je visini korisnika i potrebama za odlaganje posuđa i namirnica. Razmak između donjih i gornjih ormarića kreće se od 50 do 60 cm i na tome mjestu zid se oblaže lako perivim materijalom.

Zona stalnog korištenja treba biti nadohvat ruke, bez prigibanja i podizanja na prste, a u nju se smještaju predmeti koji se najčešće upotrebljavaju.

Prilikom planiranja kuhinje u potkrovlju potrebno je izmjeriti visine i nagibe krova te odrediti kakav je gornji ormarić pogodan za ugradnju te koji način otvaranja primijeniti zbog ograničenja u visini i nagibu. Umjesto ormarića, zanimljivo je rješenje ugradnja polica koje prate nagib kose krovne plohe, koje će poslužiti za smještaj tanjura, zdjelica, čaša ili začina, i šina s kukicama na koje se vješaju šalice i pribor za kuhanje. Nekima nije prihvatljivo odlaganje posuđa na otvorenim policama zbog prašine i vodene pare od kuhanja. No, čak i u najzahtjevnijim situacijama moguće je pronaći kreativna rješenja i mane prostora pretvoriti u atrakciju.

Maksimalna racionalnost modularnih kuhinja i ergonomskog dizajna 7

Pomno planiranje kuhinje mora zadovoljiti sve potrebe i način života obitelji. Organizaciju pohrane namirnica, posuđa, pribora, aparata i svega ostalog treba podijeliti u nekoliko zona po visini. Zona stalnog korištenja treba biti nadohvat ruke, bez prigibanja i podizanja na prste, a u nju se smještaju predmeti koji se najčešće upotrebljavaju. Do zone ne tako čestog korištenja moramo se sagnuti ili podignuti na prste, a rijetko korištene zone dostupne su čučnjem do najnižih polica i penjanjem na pomoćne ljestve, pa se tu mogu držati manje zalihe suhe hrane, dodatni servisi, pladnjevi i tanjuri za posluživanje.