Svjetlost je jedna od ključnih stavki u našim domovima, a u večernjim satima osobito. Dnevno svjetlo itekako je važno za naše zdravlje i funkcioniranje. Kada se radi o potkrovlju, ono zbog svojeg kosog stropa i manjih zidova može djelovati skučeno. Ugradnjom krovnih prozora prostor pod krovom dobiva dovoljno dnevne svjetlosti. No uvečer, kada dnevne svjetlosti više nema, uz pravi odabir svjetlosnih tijela potkrovlja opet mogu zablistati. Naime, luksuzna rasvjetna tijela pri uređenju potkrovlja mogu promijeniti cjelokupan dojam koji vaš dom ostavlja. Prejako ili preslabo svjetlo može djelovati na naše osjećaje i raspoloženje, a luksuzna rasvjetna tijela koja osvjetljavaju samo dio prostorije vizualno mogu smanjiti prostor.

Također, važna je stavka i namjena pojedinog rasvjetnog tijela. Veliku će razliku pri odabiru rasvjete činiti i njegova uloga, jer nećete moći koristiti isto svjetlo za rad i za odmaranje. Ukoliko trebate svjetlo iznad radnih površina poput stola ili kuhinjske plohe, svakako će vam trebati jače svjetlo. No u prostorijama koje su namijenjene odmaranju i opuštanju, potrebno je nježnije i zagasitije svjetlo.

Dnevni boravak

U ovoj prostoriji volimo osjećaj intime i topline doma. Uz kuhinju, ovo je najvažnija prostorija svakoga doma i čini središnje mjesto obiteljskog druženja. Luksuzna rasvjetna tijela u obliku različitih lustera bit će idealan izbor za dnevni boravak jer raspršuju svjetlo po cijelom prostoru i naglašavaju njegovo središte. Također, pravim izborom dizajna prostor će odisati glamurom i raskoši.

Luksuzna rasvjetna tijela 10

Kako biste vizualno učinili prostoriju većom, kombinirajte središnji luster s nekoliko zidnih ili samostojećih lampi. One će stvoriti osvijetljene zone u prostoru te učiniti da vaš dnevni boravak izgleda većim te će vam omogućiti regulaciju količine svjetla. U situacijama opuštanja dovoljna će vam biti zidna rasvjeta, a kada vam je potrebno jače osvjetljenje pridružite im i centralni luster.

Kuhinja i blagovaonica

U ovim nam je prostorijama potrebno jače svjetlo negoli u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi. Stoga je iznimno bitno da u kuhinju uključite dovoljan broj rasvjetnih tijela koja će vam pružati potrebnu količinu svjetlosti. Osim klasičnih lustera, ovdje imate brojne mogućnosti za osvjetljavanje koje vam nude luksuzna rasvjetna tijela.

Luksuzna rasvjetna tijela 11

Ugradbena svjetla u kuhinjskim elementima dat će fokus na pojedine plohe i omogućiti vam nesmetanu pripremu jela kad nemate dovoljnu količinu prirodnog svjetla. A u kombinaciji sa zanimljivim lusterima ovakav će tip rasvjete dati i poseban ugođaj prostoriji.

U slučaju da vaša kuhinja nema veliku kvadraturu te joj nedostaje prirodnog svjetla, svakako koristite jače osvjetljenje. Naime, hladniji tonovi i bijela boja dat će vam potrebno osvjetljenje i pritom vizualno povećati prostor. No svakako pripazite da ne pretjerate jer ćete dobiti hladnoću i sterilnost prostora koja nikako neće odgovarati kuhinji.

Luksuzna rasvjetna tijela 12

Ako je vaša blagovaonica odvojena od kuhinje, slobodno se poigrajte zanimljivijim dizajnom rasvjetnih tijela. Lusteri od kristala koji vise iznad stola donijet će dašak luksuza u vaše obiteljske večere.

Luksuzna rasvjetna tijela 13

Kupaonica

Od svih prostorija u vašem domu ova zahtijeva najviše svjetlosti. Stoga je uistinu važno posvetiti vrijeme planiranju rasvjete za kupaonicu. Naime, ovdje vam je potrebno, u nedostatku prirodnog svjetla, imati više izvora svjetlosti. Odlična su opcija mali reflektori koji će pružiti jaku svjetlost u kombinaciji s nježnijim svjetlima. No potrebno je osigurati i mogućnost kombiniranja svjetala te pojačavanja, odnosno smanjivanja njihove jačine.

Luksuzna rasvjetna tijela 14

U kupaonicama u potkrovlju jedno od inovativnih i estetski najprivlačnijih rješenja su rasvjete podno elemenata i kade. Dat će vam dovoljnu količinu nježnog osvjetljenja, a pritom neće biti prenapadno u kombinaciji sa stropnom i zidnom rasvjetom.

Luksuzna rasvjetna tijela 15