Toplije vrijeme poziva na provođenje slobodnog vremena na otvorenom. Rastvaranje dnevnog boravka preko ostakljene stijene i proširenje korisnog prostora stana prema van donosi veću kvalitetu življenja. Balkon na zabatnom zidu potkrovlja ne mora biti posebno prostran da bi u toplo doba godine mogli koristiti blagodati boravka na svježem zraku i odmoriti se od svakodnevne rutine.

Balkon je arhitektonski element zgrade istaknut izvan ravnine pročelja na višim katovima, najčešće izveden kao konzolno ugrađena ploča omeđena zaštitnom ogradom.

Tek metar kvadratni površine za ugodno jutarnje protezanje bit će dovoljno da se osjetimo povezani s prirodom. Korist je veća ukoliko je balkon orijentiran na sunčanu stranu stana i po mogućnosti na dvorišnu stranu zgrade, bez buke prometa i mirisa ispušnih plinova.
Ljeto na balkonu 8

Balkon nije samo dekorativni element na kojem vrijedni urbani vrtlari trenutke slobodnog vremena troše na uređivanje posude s cvijećem ovješenom preko ograde. Ta mala površina može biti itekako upotrebljiva iznošenjem stolića i nekoliko sklopivih stolaca za blagovanje na otvorenom ili ćaskanje s prijateljima uz osvježavajuće napitke ili sladoled. Za različite prilike balkon će biti mjesto na kojem se može jesti, čitati, sunčati, drijemati, lješkariti, obavljati kućanske poslove u ugodnijem okruženju ili pisati na laptopu. Površina balkona odlično je mjesto za dječju igru. Dakako, ogradu treba osigurati i zaštititi od penjanja, a na hladni pod (kamen, keramika) staviti neki topliji materijal na kojem dijete može sjediti ili puzati bez bojazni od prehlade.

Ljeto na balkonu 9

No balkon na potkrovnim stanovima i nije tako čest, a naknadna intervencija nije jednostavna niti jeftina – traži ishođenje građevinske dozvole i zahtjevni konstruktivni zahvat.

Stoga je rješenje u ugradbi VELUX CABRIO® krovnog balkona koji u sklopljenom stanju izgleda poput dvodjelnog krovnog prozora uklopljenog u površinu krova, dok rastvorena scena pruža komoditet balkona i panoramski pogled. Stojeći na parketu uz ogradu svog dnevnog boravka ili spavaće sobe postajemo dio vanjskog prostora i uživamo u neometanim vizurama.
Tek je nekoliko sekundi potrebno da se krovni prozor pretvori u balkon. Gornje krilo podiže se uvis kao prozor s gornjim ovjesom i ručkom na donjem dijelu krila. Donje ostakljeno krilo izvlači se u vertikalu povlačeći bravarske bočnice koje formiraju čvrstu i sigurnu ogradu.
Ljeto na balkonu 10

Ovakva brza preobrazba na jednostavan je način obogatila unutarnje prostore pod kosom plohom krova otvarajući ih i povezujući s eksterijerom. Brisanje granice između unutarnjeg i vanjskog doprinosi osjećaju veće prostornosti i prozračnosti. Nizanjem nekoliko VELUX CABRIO® krovnih balkona prateći drvenu konstrukciju krovišta, dnevni prostori dobivaju obilje svjetlosti i svježeg zraka. Uz rastvorenu vanjsku opnu krova lako će se stvoriti mjesto za odmor obasjan sunčevim zrakama. Dojam ugode u interijeru je nemjerljiv, a nedostaci potkrovlja kao zatvorenog volumena u potpunosti uklonjeni.

Ljeto na balkonu 11