N

ije li ovo ljeto bilo nevjerojatno lijepo?

Toliko dana treperave svjetlosti i bistrog plavog neba.

Živjeli smo više vani nego u zatvorenom, provodili poslijepodneva uz jezero, a nježne večeri uz pjesmu zrikavaca. Noći su često bile prekratke i pretople za spavanje, iako su svi prozori bili širom otvoreni. Život se činio mnogo lakšim i slobodnijim te je, kako su tjedni prolazili, izgledalo da će ljeto trajati zauvijek.

Vrijeme neprestano teče, a ljetno sunce polako je na zalasku, čineći dane ponovno kraćima. Uživali smo u tim laganim toplim danima, ostavljajući iza sebe kasno ljeto sve dok nije došla jesen. Iako se volim prepustiti ugodnim ljetnim sjećanjima, nedavno sam zaključila da stvarno volim jesen.

Nešto je čarobno u vezi s ovim danima. Posebno su spokojna jutra dok sunce izlazi, a nebo je ispunjeno oblacima, gustim poput magle. Zapanjujuće je koliko je priroda šarena u ove jesenske dane. Svaki dan, prije nego što padnu na tlo čekajući zimu, nova nijansa oboji listove. Prekrasno ih je gledati.

Ljepota topline dnevnog svjetla u jesen 4

Jesen posebno volim zbog svjetla. Iako sunce na nebu prolazi mnogo niže, moj je dom još svjetliji. Sunčeve zrake padaju kroz preostalo lišće bacajući razigrane sjene na zidove i pod. Sunce zasigurno nije onoliko jako kao u ljetno doba, ali ipak grije dovoljno da razigra srce. Svjetlo mi je čak i ljepše sada nego prije nekoliko tjedana.

Lagano se počinjem opuštati poslije uzbudljivog ljeta i pripremam naš dom za tamnije, hladnije doba. Moj se odabir boja promijenio od svijetlih, laganih i svježih u ugodne, tople, zemljane tonove. Pomičem stvari u svom domu, mijenjam tepihe, zavjese i navlake jastuka kako bih unijela drugačiji doživljaj u kuću. Učinilo mi se da bi nove zidne tapete izgledale lijepo u radnoj sobi te sam odabrala smeđi cvjetni motiv. Nekoliko uspomena na ljeto našlo je svoje mjesto, poput prekrasnog komada borove kore, školjki i češera.

Toliko mnogo radosnih stvari dolazi s promjenom godišnjeg doba. Provodili smo vrijeme skupljajući jabuke, kestenje i lišće. Potom smo umočili lišće u tekući vosak kako bi dulje ostalo svježe i zadržalo svoj prekrasan sjaj. Posjekla sam zadnje rascvjetane hortenzije i unijela ih da se posuše. Zimi će izgledati lijepo i podsjećati me na sunčane dane.

Zasigurno je početak sezone pokrivača, vunenih čarapa i čaja. Osim toga, ostalo je i nepročitanih knjiga od ljeta, koje strpljivo čekaju svoj trenutak. Dolazi doba maženja, grijanja i ugode u krevetu za vrijeme kišnih, sumornih dana uživanja u tišini.

Autorica teksta: Niina Steinke

Ljepota topline dnevnog svjetla u jesen 5
Ljepota topline dnevnog svjetla u jesen 6
potkrovlje.hr_niina_steinke_jesen_003
svjetlost-u-jesen-605x706
previous arrow
next arrow
potkrovlje.hr_niina_steinke_jesen_003
svjetlost-u-jesen-605x706
previous arrow
next arrow