Planirate svoju novu kupaonicu u potkrovlju? Dok razmišljate o tlocrtnom rasporedu sanitarnih uređaja, kupaonski namještaj stavka je o kojoj vodite računa. Radi se o prostoru za odlaganje svih onih potrepština vezanih za osobnu higijenu, kozmetiku, aromaterapijske pripravke, održavanje čistoće, odlaganje, pranje i sušenje rublja i čišćenje stambenog prostora.

Je li kupaonica jedina prostorija u potkrovlju gdje se odlažu sredstva i pribor za čišćenje ili postoji i gospodarstvo? Gdje su perilica i sušilica rublja? Jesu li ručnici u kupaonici ili u ormaru na hodniku? Koliko je prostora za odlaganje potrebno osigurati i za koju namjenu?

Kada birate kupaonski namještaj, napravite popis svega što treba smjestiti u kupaonici da bi zadovoljio potrebe svih ukućana i funkcioniranje kućanstva. Kupaonski namještaj neka bude izrađen od vodootpornih materijala koji se lako čiste i održavaju, a kombinacije materijala i boje usklađene s oblogama zidova i poda.

Kupaonski namještaj - mudro iskoristite prostor za odlaganje 11

Današnji dekorativni umivaonici u obliku zdjela traže postolje za svoju postavu. Stoga prema njima treba birati i kupaonski namještaj. Horizontalna ploha na koju se zdjela postavlja praktično je mjesto za odlaganje onih divnih malih stvari bez kojih ne možemo započeti dan. Ali i za teglu orhideje ili neku drugu lončanicu koja voli vlažne prostore. Postolje za umivaonik ponekad je tek jednostavna otvorena polica. Ili duhovito rješenje iz stolarske radionice s „dodatnom opremom“ za vješanje ručnika.

Kupaonski namještaj - mudro iskoristite prostor za odlaganje 12

Ne treba se odreći korisnog prostora za kupaonski namještaj koji se nudi ispod umivaonika. Najčešće je to zatvoreni ormarić koji skriva sifon. Može biti napravljen s ladicama ili zaokretnim krilima. Ukoliko ormarić ne stoji na nogama nego je konzolni – ovješen na zid, treba provjeriti nosivost zida. U gips-kartonskim pregradama treba ugraditi posebna ojačanja u konstrukciji koja mogu nositi teret. Jednako tako treba paziti na visinu ormarića i umivaonika zbog praktičnog korištenja.

Kupaonski namještaj - mudro iskoristite prostor za odlaganje 13

Ormarić, umivaonik, ogledalo i dobra rasvjeta izazov su za kreativce. Umivaonik od akrila spojen je na gornju plohu od istog materijala nevidljivim spajanjem pa nema opasnosti od zacurivanja vode. Kombinacija materijala s drvenim ladicama koje donose toplinu u prostor, sivim donjim elementom i bijelim akrilom čini zanimljivu kompoziciju.

Kupaonski namještaj - mudro iskoristite prostor za odlaganje 14

Kupaonski namještaj u potkrovlju specifičan je, kao i sami prostori pod kosim krovom. Niži dijelovi krovišta idealni su za izvedbu ugradbenih ormarića. Mogu se izvesti izvlačne košare, ladice, otvorene ili zatvorene police. Toliko puno stvari stane u takve „bunkere”, a prostor djeluje uredno i lijepo. Namještaj izrađen po mjeri prilagodit će se nagibu krovne plohe i veličini kupaonice. Naoko neiskorišteni prostor postaje izvrsno organizirano mjesto za odlaganje.

Kupaonski namještaj - mudro iskoristite prostor za odlaganje 15

Ako perilicu rublja treba smjestiti u kupaonicu, neka bude na nižem dijelu krovišta. Nije potrebno raditi kupaonski namještaj po mjeri. Kupiti se mogu gotovi elementi, po mogućnosti na nogicama – za lakše pranje poda.

Kupaonski namještaj - mudro iskoristite prostor za odlaganje 16

Kod izvedbe zahoda s ugrađenim vodokotlićem i bidea na višem dijelu kosog krova dobiva se parapetni zid sa zgodnom plohom za odlaganje. Iako je površina uska, još je bolje iskoristiti taj dio zida za ugradnju ormarića u kojem se može smjestiti gomila bočica, sredstava za čišćenje i održavanje. Krila ormarića poravnat će se s oblogom zida, a mehanizam otvaranja na dodir, bez ručkica, sakriti stvari složene u ormarić.

Kupaonski namještaj - mudro iskoristite prostor za odlaganje 17