Planirate svoju novu kupaonicu u potkrovlju? Dok razmišljate o tlocrtnom rasporedu sanitarnih uređaja, kupaonski namještaj stavka je o kojoj vodite računa. Radi se o prostoru za odlaganje svih onih potrepština vezanih za osobnu higijenu, kozmetiku, aromaterapijske pripravke, održavanje čistoće, odlaganje, pranje i sušenje rublja i čišćenje stambenog prostora.

Je li kupaonica jedina prostorija u potkrovlju gdje se odlažu sredstva i pribor za čišćenje ili postoji i gospodarstvo? Gdje su perilica i sušilica rublja? Jesu li ručnici u kupaonici ili u ormaru na hodniku? Koliko je prostora za odlaganje potrebno osigurati i za koju namjenu?

Kada birate kupaonski namještaj, napravite popis svega što treba smjestiti u kupaonici da bi zadovoljio potrebe svih ukućana i funkcioniranje kućanstva. Kupaonski namještaj neka bude izrađen od vodootpornih materijala koji se lako čiste i održavaju, a kombinacije materijala i boje usklađene s oblogama zidova i poda.

Današnji dekorativni umivaonici u obliku zdjela traže postolje za svoju postavu. Stoga prema njima treba birati i kupaonski namještaj. Horizontalna ploha na koju se zdjela postavlja praktično je mjesto za odlaganje onih divnih malih stvari bez kojih ne možemo započeti dan. Ali i za teglu orhideje ili neku drugu lončanicu koja voli vlažne prostore. Postolje za umivaonik ponekad je tek jednostavna otvorena polica. Ili duhovito rješenje iz stolarske radionice s „dodatnom opremom“ za vješanje ručnika.

Ne treba se odreći korisnog prostora za kupaonski namještaj koji se nudi ispod umivaonika. Najčešće je to zatvoreni ormarić koji skriva sifon. Može biti napravljen s ladicama ili zaokretnim krilima. Ukoliko ormarić ne stoji na nogama nego je konzolni – ovješen na zid, treba provjeriti nosivost zida. U gips-kartonskim pregradama treba ugraditi posebna ojačanja u konstrukciji koja mogu nositi teret. Jednako tako treba paziti na visinu ormarića i umivaonika zbog praktičnog korištenja.

Ormarić, umivaonik, ogledalo i dobra rasvjeta izazov su za kreativce. Umivaonik od akrila spojen je na gornju plohu od istog materijala nevidljivim spajanjem pa nema opasnosti od zacurivanja vode. Kombinacija materijala s drvenim ladicama koje donose toplinu u prostor, sivim donjim elementom i bijelim akrilom čini zanimljivu kompoziciju.

Kupaonski namještaj u potkrovlju specifičan je, kao i sami prostori pod kosim krovom. Niži dijelovi krovišta idealni su za izvedbu ugradbenih ormarića. Mogu se izvesti izvlačne košare, ladice, otvorene ili zatvorene police. Toliko puno stvari stane u takve „bunkere”, a prostor djeluje uredno i lijepo. Namještaj izrađen po mjeri prilagodit će se nagibu krovne plohe i veličini kupaonice. Naoko neiskorišteni prostor postaje izvrsno organizirano mjesto za odlaganje.

Ako perilicu rublja treba smjestiti u kupaonicu, neka bude na nižem dijelu krovišta. Nije potrebno raditi kupaonski namještaj po mjeri. Kupiti se mogu gotovi elementi, po mogućnosti na nogicama – za lakše pranje poda.

Kod izvedbe zahoda s ugrađenim vodokotlićem i bidea na višem dijelu kosog krova dobiva se parapetni zid sa zgodnom plohom za odlaganje. Iako je površina uska, još je bolje iskoristiti taj dio zida za ugradnju ormarića u kojem se može smjestiti gomila bočica, sredstava za čišćenje i održavanje. Krila ormarića poravnat će se s oblogom zida, a mehanizam otvaranja na dodir, bez ručkica, sakriti stvari složene u ormarić.