Uređenje kupaonice ima sve veći značaj u oblikovanju životnog prostora. Prije je za održavanje osobne higijene bilo osigurano manje od 4 m², čak i u velikim stanovima, a danas se način života u potpunosti promijenio pa kupaonice postaju veće i komfornije.

U ovoj prostoriji sami stvaramo ugođaj prema vlastitim afinitetima.

Njezi tijela i održavanju osobne higijene i zdravlja svakodnevno se posvećuje vrijeme i pažnja. Utjecaj koji vodena terapija ima na raspoloženje i osjećaj ugode je nemjerljiv. Intimni trenuci opuštanja u toplim, iscjeljujućim kupkama ili pod masirajućim mlazom vode pomažu nam da postignemo stanje sklada. Pripremajući se za počinak na kraju dana, oslobađamo se tjelesne nečistoće i stresa, a ujutro tražimo osvježenje i ugodan početak novog dana. Suvremena kupaonica ima veliku ulogu u održavanju zdravog psihofizičkog stanja.
Kupaonica novog doba 7

Osim pukog održavanja higijene, prostor kupaonice uređen je tako da djeluje na više osjetila kako bismo harmonizirali i revitalizirali i duh i tijelo. Ergonomski oblikovane ležeće kade različitih oblika ili hidromasažne kade s mlaznicama i više modula za masažu vodenim i zračnim mlazovima te podvodnom rasvjetom koristimo za relaksaciju kad si želimo posvetiti više vremena. U ovoj prostoriji sami stvaramo ugođaj prema vlastitim afinitetima. Ritual kupanja popraćen je aromaterapijskim pripravcima i kompozicijama eteričnih ulja za različita raspoloženja – za opuštanje ili podizanje aktivnosti. Ugođaj zaokružuje prigušena rasvjeta, svjećice i lagana glazba.

Kupaonica novog doba 8

Brz ritam života često nam ne dopušta dugotrajno kupanje pa je naš izbor najčešće tuš-kada. Današnji tuš-doživljaj upotpunjen je tehnološkim rješenjima i efektima koji relaksiraju i nude poseban ugođaj. Velike rozete kišnog tuša simuliraju ljetni pljusak, šumeći slap ili maglicu, a bočne podesive mlaznice opuštaju napete mišiće. Masažni ručni tuš, pak, omogućuje polijevanje vodom u različitim masažnim mlazovima. Nagle promjene temperature naizmjeničnih hladnih i toplih mlazova vode povoljno djeluju na cirkulaciju, potiču imunitet i višestruko djeluju na postizanje optimalnog zdravlja. Inkorporirana led rasvjeta nudi svjetlosne efekte izmjene boja koje imaju terapijski učinak. Kromoterapija (terapija bojama) koristi različite frekvencije boja kako bi uravnotežila energetske centre i tijelo dovela u stanje sklada.

Kupaonica novog doba 9

Ovisno o vlastitim potrebama i stilu života, bez obzira na veličinu stambenog prostora, u kupaonici svoje mjesto može naći i kućna parna kupelj po uzoru na turski hamam ili finska sauna malih dimenzija, koje se mogu ugraditi i u manje stambene prostore. Onima kojima je parna kupelj previše vlažna, a finska sauna prevruća, odgovarat će biosauna. Infracrvena sauna koristi spektar zračenja koji ionizira molekule vode u organizmu, a to stimulira cirkulaciju i ubrzava metabolizam. Sve vrste sauna, zapravo, blagotvorno djeluju na zdravlje, potiču opuštanje, jačaju imunosni sustav, mišićno tkivo oslobađaju napetosti, potiču cirkulaciju, bolji optok krvi i limfe. Topli zrak potiče znojenje, čime se oslobađaju otrovne tvari iz organizma, koža postaje mekša i elastičnija. Dodatak eteričnih ulja olakšava respiratorne tegobe i regenerira dišne organe.

Kupaonica novog doba 10