Kuhinja je svojevrsna radionica koja posebno zahtijeva praktičnost i funkcionalnost. Kao nijedna druga prostorija u stanu, kuhinja mora biti pomno planirana, dobro organizirana i opremljena. Planiranje kuhinje, naime, ne trpi pogreške jer one se postupno otkrivaju korištenjem, kada je već kasno za ispravke.
Položaj kuhinje i odnos prema ulaznom prostoru, blagovaonici i dnevnom boravku odredit će organizaciju cijelog stana. Kuhinja se smješta uz ulaz u stambeni prostor kako bi se omogućio najkraći put dopreme namirnica bez ometanja drugih stambenih sadržaja. Nalazi se u neposrednoj blizini blagovaonice da bi se skratio put posluživanja jela i pospremanja stola nakon jedenja. Ako ima mjesta, u većim je kućanstvima uz kuhinju dobro smjestiti izbu za pohranu namirnica. Povoljna orijentacija kuhinje je sjeveroistok, istok ili sjeverozapad, a na nju se nadovezuju prostori blagovaonice i dnevnog boravka smješteni u zonu južnog sektora.

Negativne strane suvremenog koncepta otvorenog tlocrta mogu se neutralizirati pravilnim postavljanjem krovnih prozora koji omogućuju brzo odvođenje mirisa i vlage te montažom kvalitetne nape za prisilnu ventilaciju i eliminaciju neugodnih mirisa.

Planiranje kuhinje u potkrovlju, zbog kosih ploha krova, čini se zahtjevno jer je potrebno imati na umu dovoljnu visinu prostora uz radne površine, na dijelu nižem od dva metra predvidjeti odlaganje pomagala i kućanskih aparata, a gornje elemente pažljivo prilagoditi nagibu krovišta, što rezultira originalnim i praktičnim rješenjima.

Kuhinja – prostorija koja ne trpi pogreške 9

Radna kuhinja zasebna je prostorija, izdvojena od prostora za blagovanje. Prednosti su joj lokaliziranje mirisa i nekima poželjno skrivanje nereda prilikom i nakon kuhanja. No, mana ovog koncepta je to što osoba koja kuha ostaje sama u svom radnom okruženju i izolirana od ostatka društva.

Kuhinja – prostorija koja ne trpi pogreške 10

U današnje vrijeme primjerenija je stambena kuhinja, gdje prostor za blagovanje čini njen sastavni dio. Na taj način cijela obitelj i svi gosti mogu sudjelovati u pripremanju i posluživanju jela i družiti se.
Suvremeni koncept otvorenog tlocrta smješta dnevne sadržaje – kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak – u jedinstven prostor, a cilj je da svi članovi obitelji zajedno provode što više vremena.

Kuhinja – prostorija koja ne trpi pogreške 11
Kontrola nad kuhanjem obavlja se iz znatno ugodnijeg prostora, gdje se u isto vrijeme mogu obavljati i drugi poslovi, a roditelji se mogu družiti s djecom. Negativne strane ovog koncepta su širenje mirisa i vodene pare tijekom kuhanja, no mogu se neutralizirati pravilnim postavljanjem krovnih prozora koji omogućuju brzo odvođenje mirisa i vlage – poprečnim prozračivanjem ili ugradnjom još jednog prozora u gornjoj zoni (čime se postiže efekt dimnjaka) te montažom kvalitetne nape za prisilnu ventilaciju i eliminaciju neugodnih mirisa.
Kuhinja – prostorija koja ne trpi pogreške 12
Najmanja tlocrtna površina kuhinjske niše iznosi 5 – 6 četvornih metara, radne kuhinje 8 – 10, a stambene kuhinje u kojoj je smješten i prostor za blagovanje 12 -14 četvornih metara.
Kuhinja – prostorija koja ne trpi pogreške 13